Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε σειρά εγγράφων που σχετίζονται με τον διορισμό του πρώην πρίγκιπα Αντριου ως εμπορικού απεσταλμένου της χώρας.
Βουλευτές επέβαλαν τη δημοσιοποίηση των εγγράφων τον Φεβρουάριο, επιδιώκοντας να ρίξουν φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης την εποχή του διορισμού, το 2001.
Τα μέλη του κοινοβουλίου θα εξετάσουν τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο Πίτερ Μάντελσον, πρώην κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, διαδραμάτισε ρόλο στον διορισμό.
Σε συνοδευτική γραπτή δήλωση, ο υπουργός Εμπορίου Κρις Μπράιαντ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία πως πραγματοποιήθηκε επίσημη διαδικασία ελέγχου ή αξιολόγησης καταλληλότητας. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο εξετάστηκε».
Τόσο ο Αντριου Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ όσο και ο Μάντελσον διατηρούσαν επί χρόνια σχέσεις με τον Αμερικανό χρηματιστή και καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Αμερικανό Τζέφρι Επσταϊν.
Ο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ στερήθηκε τον βασιλικό του τίτλο το 2025 λόγω της σχέσης του με τον Επσταϊν, ενώ ο Μάντελσον αποπέμφθηκε πέρυσι από τη θέση του πρέσβη της Βρετανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία είχε διοριστεί νωρίτερα την ίδια χρονιά από τον Κιρ Στάρμερ.
Ο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ συνελήφθη τον Φεβρουάριο ως ύποπτος για κατάχρηση δημόσιου αξιώματος και βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα. Δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Ο Μπράιαντ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση «αποφεύγει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εν εξελίξει αστυνομική έρευνα της αστυνομίας σχετικά με τη συμπεριφορά του Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ κατά την άσκηση δημόσιου αξιώματος».
Ο Μαουντμπάτεν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και επανειλημμένα κάθε παράνομη πράξη. Ο Μάντελσον έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έκανε λάθος που διατήρησε σχέσεις με τον Επσταϊν και έχει ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του Επσταϊν.
Πηγή: Kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






