Επικαιρότητα

Δεκάδες νεκροί και μεγάλη οργή στις εκλογές στο Αφγανιστάν

Χάος εν τω μεταξύ προκλήθηκε από την εγκτατάσταση νέου βιομετρικού συστήματος για την αποτροπή νοθείας, καθώς πολλά εκλογικά κέντρα άνοιξαν με τεράστια καθυστέρηση.

Χάος και αίμα σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, τις πρώτες από το 2010.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε δεκάδες βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με σύνθεση ανεπίσημων απολογισμών από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες. Οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, με 10 νεκρούς σε εκλογικό κέντρο, και στην κεντρική περιφέρεια Γκορ, όπου σκοτώθηκαν 11 αστυνομικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ταραχές δεν εμποδίστηκαν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση κινητοποίησε 70.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των 21.000 εκλογικών τμημάτων.

Τουλάχιστον 10 υποψήφιοι δολοφονήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με δεδομένα του BBC και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ψηφοφόροι ταλαιπωρήθηκαν επίσης από τεράστια τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην χρήση του καινούργιου βιομετρικού συστήματος που τέθηκε σε ισχύ στα κέντρα για την αποφυγή νοθείας.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων πολλοί από τους εκπαιδευμένους χειριστές απλά δεν εμφανίστηκαν στα κέντρα όπου ήταν τοποθετημένοι. Η αποχή των χειριστών ενδέχεται να συνδέεται με ευθεία απειλή εναντίον τους από τους Ταλιμπάν.

Οι υπόλοιποι ψηφολέκτες δυσκολεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, καθότι τα μηχανήματα ταυτοποίησης εγκαταστάθηκαν μόλις έναν μήνα πριν τις κάλπες και δοκιμάστηκαν ελάχιστα πριν τις εκλογές.

Με βάση τα προβλήματα που υπήρξαν η ίδια η εκλογική επιτροπή παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει πόσα εκλογικά κέντρα έκλεισαν έως τις 16:00 το απόγευμα τοπική ώρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ώρα λειτουργίας παρατάθηκε για τέσσερις ώρες, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπου οι κάλπες δεν άνοιξαν έως τις 13:00 μετά το μεσημέρι η ψηφοφορία μετατέθηκε για την Κυριακή.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x