Επικαιρότητα

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Η ανακατανομή των εδρών με την ενισχυμένη αναλογική

Σε ποιες περιφέρειες μπορεί να κερδίσει έδρες η Νέα Δημοκρατία - Με 25 επιπλέον βουλευτές η ΝΔ αν διατηρήσει τα ποσοστά της.

Η μεγάλη διαφορά που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου επιτρέπει την πιο ασφαλή ανάλυση κάποιων μεταβολών που θα υπάρξουν στις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής. Η νέα σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική ακόμα και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο αποτέλεσμα. Το μπόνους – που θα φτάσει τις 50 έδρες αν η γαλάζια παράταξη υπερβεί το 40% - δεν θα επιτρέψει σε αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να ξαναορκιστουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Με το ποσοστό 40,79% που πήρε η Νέα Δημοκρατία (146 έδρες), σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής θα έπαιρναν το εισιτήριο για τη Βουλή επιπλέον 25 βουλευτές φτάνοντας τους 171. Όλοι θα προέρχονταν από τους σχηματισμούς που πέρασαν το 3% στις προηγούμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο ποσοστό (20,07%) από τις 71 θα έπεφτε στις 60 έδρες και αντίστοιχα πτωτική θα είναι η πορεία και των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ (11,45%) θα χάσει επτά έδρες και θα εκπροσωπείται στη Βουλή από 34 βουλευτές, το ΚΚΕ (7,23%) από 22 και η Ελληνική Λύση (4,45%) 13. Είναι αυτονόητο πως αν ένα ή δυο κόμματα - όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις - καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% και μπουν στη Βουλή το πρώτο κόμμα θα δικαιούται λιγότερες έδρες.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που «κινδυνεύουν» να βρεθούν εκτός της επόμενης Ολομέλειας, αλλά και οι επιλαχόντες όλων των κομμάτων αποτελούν ένα σημαντικό «όπλο». Στην ουσία θα πραγματοποιήσουν μια νέα προεκλογική εκστρατεία στις περιφέρειές τους προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματός τους και να ξαναορκιστούν. Είναι πολύ πιθανόν, με βάση πάντα τα αποτελέσματα της προηγούμενης κάλπης, στον Δυτικό τομέα της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει μια ακόμα έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Β΄ Πειραιά δεν αποκλείεται η γαλάζια παράταξη να εκλέξει ακόμα δυο βουλευτές που θα πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Από τις μεγάλες περιφέρειες στην Α΄ και στη Β΄ Θεσσαλονίκης επίσης υπάρχει περίπτωση η γαλάζια παράταξη να «κλέψει» μια έδρα από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αν η εικόνα της 21ης Μαίου δεν αλλάξει πολύ. Το ίδιο θα γίνει, σύμφωνα με έμπειρους εκλογολόγους, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Πιερία και στις Κυκλάδες. Σαφώς το πιο πιθανό είναι καταγραφούν και άλλες αλλαγές με δεδομένο πως το επόμενο αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Ένα είναι σίγουρο: αρκετοί βουλευτές θα βρίσκονται για τις επόμενες 23 ημέρες σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν το πολιτικό τους μέλλον.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x