Επικαιρότητα

Εκλογές στην Τουρκία: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων - Προβάδισμα Ερντογάν με 55,8%

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα με 55,8% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 44,02% - Μικρότερη η συμμετοχή στο β΄γύρο - «Μάχη» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ ώρα Ελλάδος και η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα πρώτα στοιχεία από την καταμέτρηση και με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 50%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα με 55,8% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 44,02%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το πρακτορείο Anka, δίνει προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 51,04% έναντι του Ερντογάν με 48,96%.

«Μάχη» στην Κωνσταντινούπολη
Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη, με ενσωμάτωση 26% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες
Όσον αφορά την συμμετοχή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα η Σία Κοσιώνη από την Κωνστντινούπολη αλλά και με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν λίγο πιο χαμηλη σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν η συμμετοχή να έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 Μαϊου. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Αμέσως μόλις τελείωσε η ψηφοφορία ο Ερντογάν έγραψε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!».



Μοίραζε λεφτά ο Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου
Όπως και στον πρώτο γύρο έτσι και σε αυτόν, ο Τούρκος πρόεδρος συνελήφθη από τις κάμερες για άλλη μια φορά να μοιράζει χρήματα και συγκεκριμένα τραπεζογραμμάτια αξίας 200 λιρών, όπως και παιχνίδια.



Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, έδιναν σαφή προβάδισμα στον Ερντογάν αν και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως η νίκη Ερντογάν να μην είναι και τόσο εύκολη.

Οι υποσχέσεις Ερντογάν
Ο Ερντογάν υπόσχεται μια νέα εποχή για τη χώρα, τον λεγόμενο «Αιώνα της Τουρκίας». Την ίδια ώρα ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπος με τον υψηλό πληθωρισμό και την τουρκική λίρα που κατρακυλά.

''Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν", σημείωσε, ο Ερντογάν σήμερα ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία ''θα ολοκληρωθεί γρήγορα''.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από μια ευρεία συμμαχία της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους ψηφοφόρους να βγουν έξω και να «ξεφορτωθούν ένα αυταρχικό καθεστώς».

«Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αφότου προσήλθε σήμερα στις κάλπες.

Διχασμένοι οι ψηφοφόροι
Η Τουρκία, ωστόσο, είναι βαθιά πολωμένη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βασίζεται κυρίως στους ψήφους θρησκευτικών συντηρητικών και εθνικιστών, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου σε ένα διαφορετικό κοινό λιγότερο συντηρητικό.

Για μέρες οι δύο άνδρες αντάλλαζαν ύβρεις. Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για δειλία. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι ήταν στο πλευρό των «τρομοκρατών», αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές.

Αλλά μετά από μέρες εμπρηστικής ρητορικής ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επέστρεψε στο νούμερο ένα ζήτημα της Τουρκίας - την οικονομική κρίση που είναι και ένα βασικότερα προβλήματα της χώρας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x