Επικαιρότητα

«Εξάρες» για τον ΕΝΦΙΑ

«Κλείδωσε» την Παρασκευή η πρόταση της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων : Θα εξοφληθεί, εκτός απροόπτου, σε έξι δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Πέντε συν μία θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η αποπληρωμή του φόρου ορίζεται σε έξι μηνιαίες, με την πρώτη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Μετά τις διορθώσεις που αποφασίστηκαν την Παρασκευή, σε συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η συνολική αξία των νέων εκκαθαριστικών θα είναι κατά 167 εκατ. ευρώ λιγότερη.

Επιπλέον, οι μερικές ή ολικές απαλλαγές ευπαθών ομάδων από τον ΕΝΦΙΑ θα δοθούν με τις απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες, τις ίδιες με τις οποίες χορηγήθηκε στις ομάδες αυτές το «κοινωνικό μέρισμα».

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διόρθωση με σημαντική ελάφρυνση όσων έχουν οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αφορά, συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περίπου 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί ως προϋπόθεση η ρύθμιση πιθανών χρεών προς την Εφορία.

Παρά τις απαλλαγές το συνολικό ποσό που προβλέπεται να εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι νομοθετικές ρυθμίσεις του «επιδιορθωμένου» πλέον ΕΝΦΙΑ θα έρθουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.


Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x