Επικαιρότητα

Εμβόλιο AstraZeneca: Ειδικοί απαντούν για τη δεύτερη δόση - Ακόμα πιο σπάνιες οι παρενέργειες

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται εφεξής με το εν λόγω σκεύασμα μόνο πολίτες άνω των 60 ετών προκάλεσε προβληματισμό και αναστάτωση. Η άποψη των επιστημόνων.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το εμβόλιο της AstraZeneca και την δεύτερη δόση μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται εφεξής με το εν λόγω σκεύασμα μόνο πολίτες άνω των 60 ετών. Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εξηγούν ότι η πιθανότητα θρόμβωσης στη δεύτερη δόση είναι πάρα πολύ μικρή και πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη σώσει πολλές ζωές.

Κικίλιας: Εξαιρετικοί οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών

Τη στήριξή του στην Επιτροπή εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας λέγοντας ότι απαρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνουν τη δουλειά τους με αφοσίωση, καθήκον και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

«Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες», τόνισε ο κ. Κικίλιας από το Λουξεμβούργο προσερχόμενος στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Το AstraZeneca είναι ένα καλό εμβόλιο

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για σύσταση και όχι για απαγόρευση από την Επιτροπή και πως το σκεύασμα της AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα κάλο εμβόλιο. Πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες για θρόμβωση στη δεύτερη δόση είναι απειροελάχιστες και πως σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι αρχές συστήνουν να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο.

Βατόπουλος: Ελάχιστη η πιθανότητα θρόμβωσης στη δεύτερη δόση 

«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Εξήγησε ότι καθώς το ιικό φορτίο έχει ελαττωθεί, μειώθηκε και η πιθανότητα για βαριά νόσηση και συνεπώς «υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA».

Τάχθηκε υπέρ της δεύτερης δόσης με το AstraZeneca καθώς όπως είπε η πιθανότητα θρόμβωσης από τη δεύτερη δόση έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Παναγιωτόπουλος: Σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου της AstraZeneca

Δε συνίσταται η επιλογή διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση της AstraZeneca τόνισε από την πλευρά του και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για την νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι παρουσιάζει αυτήν την πολύ σπάνια παρενέργεια. Βάζουμε όμως στη ζυγαριά τον κίνδυνο από τον covid και τον σπάνιο κίνδυνο παρενέργειας» και πρόσθεσε ότι τους μήνες που πέρασαν σώθηκαν δεκάδες ζωές λόγω του εμβολίου.

Παγώνη: Να δοθούν διευκρινήσεις από την Επιτροπή Εμβολιασμών

Γι αυτόν τον λόγο η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) κάλεσε την Επιτροπή Εμβολιασμού να δώσει οδηγίες σχετικά με το εμβόλιο.

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x