Επικαιρότητα

Εφιαλτική νύχτα στην Εύβοια: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς έξω από τις Γούβες σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής (08/08), με τη νύχτα στην Εύβοια να προμηνύεται εφιαλτική!

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής (08/08) στις Γούβες, που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες, ενώ τα χωριά εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο. Ηρωικές προσπάθειες καταβάλλουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι να σώσουν τα σπίτια.

Την ίδια στιγμή, εικόνες ολέθρου στην περιοχής της Παραλίας Καστρί, ένα χιλιόμετρο μακριά από το Πευκί, με την πυρκαγιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, κατακαίγοντας σπίτια!

Τα πλάνα της επιχείρησης της πυροσβεστικής σε σπίτι, που έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες, συγκλονίζουν.

Καίγεται, δε, και το Ασμήνι! Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να συγκρατηθεί η φωτιά.



Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για το νησί της Εύβοιας, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνέχισε το καταστροφικό της έργο, καίγοντας σπίτια στην περιοχή Πευκί.

Η εικόνα αυτή την ώρα είναι ευτυχώς καλύτερη, καθώς η πυροσβεστική έδωσε μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από τον οικισμό.

Στις φλόγες το Πευκί!


Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στη Βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να φτάνει μέσα στο Πευκί. Η πυρκαγιά έφτασε ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν σπίτια και μεταφέρθηκαν άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο και τον ξεπερνά, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, έδωσαν τιτάνια μάχη για να την περιορίσουν.

Δείτε LIVE το πρόγραμμα της ΕΡΤ:



Μικρές ζημιές, πάντως, προκλήθηκαν, τελικά, σε σπίτια από το πέρασμα της φωτιάς στο Πευκί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έδωσαν μάχη, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στις Γούβες, τη Γερακίου και τη Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο, όμως, συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμήνι. Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.



Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά.

Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.



Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Απόψε η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές. Νωρίτερα, οι πυκνοί καπνοί δεν επέτρεπαν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν πτήσεις και εύστοχες βολές. Παράλληλα, οι πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και τη Σπερχειάδα.



«Ο αγώνας στην Εύβοια συνεχίζεται με ένταση και αυταπάρνηση», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής. «Το βράδυ μπροστά μας θα είναι δύσκολο» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στα πύρινα μέτωπα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Το ένα πύρινο μέτωπο προχωρά προς το Καντήλιο Όρος, με μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί σε πυκνό πευκοδάσος, απειλώντας και πάλι τα Καλύβια, το Τρούπι και το Σπαθάρι.

Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, οι φλόγες κατευθύνονται στα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο.

Η φωτιά μπήκε στο Βουλίκι, πέρασε από τις Γούβες, ενώ η ασταμάτητη πορεία του μετώπου συνεχίστηκε προς το Αρτεμίσιο, την περιοχή Γερακιού και το Καστρί.

Εξάλλου, μάχη με όσα μέσα διαθέτουν δίνουν οι κάτοικοι στη Γερακιού της Εύβοιας, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Και όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε νέα φωτιά στην εκκλησία του χωριού.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των λιγοστών κατοίκων που έχουν μείνει στο χωριό δυσχεραίνονται, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Συγκλονιστικές εικόνες νωρίτερα από το Πευκί:







Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x