Επικαιρότητα

Κομμένο το σεξ εκτός γάμου στην... φιλελεύθερη και δημοκρατική Ινδονησία – Iσχύει και για τουρίστες

Η χώρα πρόκειται να υιοθετήσει νέο ποινικό κώδικα που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, την προσβολή του προέδρου, αλλά και οποιαδήποτε άποψη αντίθετη με την κρατική ιδεολογία.

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναμένεται να υιοθετήσει αυτό τον μήνα νέο ποινικό κώδικα βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου με ποινή έως και έναν χρόνο φυλάκιση, καθώς και η συγκατοίκιση πριν τον γάμο.

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, θα απαγορεύεται επίσης κάποιος να προσβάλει τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς της Ινδονησίας αλλά και να εκφράζει απόψεις αντίθετες με την κρατική ιδεολογία.

Ο νέος ποινικός κώδικας προετοιμαζόταν επί δεκαετίες και αναμένεται να υιοθετηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου – ένα αδίκημα το οποίο μπορούν να καταγγείλουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, κυρίως συγγενείς του ζευγαριού-- τιμωρούνται με έως και ένα χρόνο φυλάκιση.

Η προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα το οποίο μπορεί να καταγγείλει μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος, επισύρει ανώτατη ποινή τριών ετών φυλάκιση.

Εφόσον εγκριθεί, ο νέος ποινικός κώδικας θα ισχύει τόσο για τους Ινδονήσιους όσο και για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα, με κάποιες επιχειρήσεις να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εικόνα της Ινδονησίας ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού.

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες» δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιάριεζ.

Το προσχέδιο του νέου ποινικού κώδικα έχει τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη της Ινδονησίας Σουχάρτο.

Προηγούμενο προσχέδιο του ποινικού κώδικα θα υιοθετούνταν το 2019, όμως αυτό δεν έγινε μετά τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για διάφορα άρθρα του κώδικα, κυρίως για τους νόμους που αφορούσαν την ηθική και την ελευθερία του λόγου, καταγγέλλοντας ότι καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι επικριτές του νέου ποινικού κώδικα λένε ότι έχουν γίνει πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο του 2019. Κάποιες από τις αλλαγές περιλαμβάνουν τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια, έπειτα από δέκα χρόνια καλής συμπεριφοράς του κρατούμενου.

Ωστόσο παραμένουν οι προβλέψεις για ποινικοποίηση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, αλλά και οι ποινές φυλάκισης για «μαύρη μαγεία».

Στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου, υπάρχουν διάφοροι κανόνες σε τοπικό επίπεδο που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Λίγες εβδομάδες αφού η χώρα φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G20, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα εκτιμούν ότι ο νέος ποινικός κώδικας θα στείλει λάθος μήνυμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Για τον επιχειρηματικό τομέα η εφαρμογή αυτού του εθιμικού νόμου θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα κάνει τους επενδυτές να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους να κάνουν επενδύσεις στην Ινδονησία, δήλωσε η Σίντα Ουιντζάτζα Σουκαμντάνι, αναπληρώτρια πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Ινδονησίας.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα αποτελέσουν «μεγάλο πισωγύρισμα για τη δημοκρατία στην Ινδονησία», κατήγγειλε ο Αντρέας Χαρσόνο του Human Rights Watch.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x