Επικαιρότητα

Καμπανάκι ΤτΕ για κενό 0,6 μονάδων στους δημοσιονομικούς στόχους

Αλλαγή πολιτικής προς όφελος της σταθερής ανάπτυξης ζητά η ΤτΕ από την κυβέρνηση.

Για υστέρηση 0,6 μονάδων στους δημοσιονομικούς στόχους εάν εφαρμοστούν, μεταξύ άλλων, οι προεκλογικές παροχές που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο εξαμηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%, ουσιαστικά ενστερνιζόμενη τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει πως οι προεκλογικές παροχές συνέβαλαν στην μετρίαση της θετικής δυναμικής που είχε δημιουργηθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους, και αποδίδει σε αυτό το γεγονός ότι δεν επιχειρήθηκε νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου.

Παράλληλα, οι χειρισμοί της Αθήνας ενέτειναν την αβεβαιότητα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του «ακριβού» χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Χρειάζεται αλλαγή μείγματος

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα κάνει λόγο για αναγκαία «αναδιάταξη» του δημοσιονομικού μείγματος προς την ενίσχυση της διατηρήσιμης παραγωγής και ανάπτυξης, ενώ αφήνει αιχμές για την συνεχή υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και την υψηλή φορολογία.

Αναγνωρίζει πως η συστηματική υπεραπόδοση στα πρωτογενή πλεονάσματα έχει συγκρατήσει το δημόσιο χρέος, όμως συνάμα επισημαίνει πως ασκείται «αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία».

«Είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», αναφέρει η ΤτΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να χαθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x