Το πακέτο μέτρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με παρεμβάσεις που αφορούν σχεδόν κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα, εξειδικεύει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος, της οικογένειας, της εργασίας και της παραγωγικής οικονομίας.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, η δυνατότητα για τις νέες παρεμβάσεις προκύπτει από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, η ενίσχυση των επενδύσεων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιοποίησης έχουν δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο.
«Το να μετατρέπεις την πρόοδο της οικονομίας σε καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη δεν συνιστά παροχή. Συνιστά υποχρέωση. Συνιστά δικαιοσύνη», με την οικονομική πολιτική να συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, από το αν «βγαίνει ο μήνας» για μια οικογένεια έως τις προοπτικές που έχει ένας νέος άνθρωπος, υπογράμμισε ο υπουργός.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
Μείωση του δημόσιου χρέους, με περιορισμό των τόκων και ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να μην μεταφέρεται το βάρος στις επόμενες γενιές.
Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, μέσω περισσότερων εργαλείων ρύθμισης, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην οικονομική κανονικότητα.
Στήριξη του εισοδήματος, της οικογένειας, της εργασίας και της παραγωγικής οικονομίας, μέσω των μέτρων που εξειδικεύονται σήμερα.
Οι τρεις άξονες, όπως υπογραμμίστηκε, αποτελούν ενιαία πολιτική: η μείωση του δημόσιου χρέους απελευθερώνει το μέλλον της χώρας, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους απελευθερώνει πολίτες και επιχειρήσεις από τα βάρη του παρελθόντος και η ανάπτυξη αξιοποιείται για τη βελτίωση τόσο του παρόντος όσο και των μελλοντικών προοπτικών.
Καταργείται το τεκμαρτό για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η πρώτη σημαντική παρέμβαση αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η χρήση των ψηφιακών δεδομένων από το MyData, τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές επιτρέπει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, μια πιο ακριβή εικόνα της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται το τεκμαρτό εισόδημα για τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες, με την αλλαγή να αφορά περισσότερους από 9 στους 10.
«Η λέξη "ψηφιακό" είναι το αντίθετο της λέξης "τεκμαρτό"» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι το τεκμαρτό αποτελεί υπόθεση εργασίας, ενώ τα ψηφιακά δεδομένα αποτυπώνουν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη καφέ με 15 χρόνια λειτουργίας και πέντε εργαζομένους, με καθαρό εισόδημα 27.000 ευρώ και ετήσιο κόστος μισθοδοσίας 105.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα πληρώνει 2.249 ευρώ φόρο ετησίως, δηλαδή 2.500 ευρώ λιγότερα από σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 63% της εστίασης αποτελείται από ατομικές επιχειρήσεις, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό και στο λιανεμπόριο.
Παράλληλα, διορθώνονται στρεβλώσεις που είχαν εντοπιστεί στην εφαρμογή του τεκμαρτού. Μετά τις λαϊκές αγορές, όπου το τεκμήριο προσαρμόστηκε ώστε να λαμβάνεται υπόψη ότι οι πωλητές εργάζονται περίπου 180 έως 200 ημέρες τον χρόνο, αντίστοιχη αλλαγή έρχεται και στα ταξί.
Το τεκμήριο θα ακολουθεί το πραγματικό ποσοστό ιδιοκτησίας, ενώ ανήλικο παιδί που έχει κληρονομήσει άδεια ταξί δεν θα αντιμετωπίζεται φορολογικά ως ενεργός επαγγελματίας.
Μηδενικός φόρος έως 20.000 ευρώ για αγρότες και τρίτεκνους
Επιπλέον, μηδενίζεται ο φόρος έως τις 20.000 ευρώ εισοδήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους τρίτεκνους.
Για τους αγρότες, το μέτρο αφορά περίπου 47.000 επαγγελματίες, σε σύνολο 245.000. Αγρότης με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 1.540 ευρώ τον χρόνο.
Για τους τρίτεκνους, η παρέμβαση αφορά σχεδόν 87.000 ανθρώπους. Τρίτεκνος μισθωτός με ετήσιο μεικτό εισόδημα 20.000 ευρώ θα κερδίζει 620 ευρώ τον χρόνο, ενώ με εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος φτάνει τα 1.800 ευρώ ετησίως.
Στα 400 ευρώ η ενίσχυση Νοεμβρίου για τους συνταξιούχους
Για τους συνταξιούχους, η μόνιμη ενίσχυση του Νοεμβρίου αυξάνεται από 300 σε 400 ευρώ, ενώ διευρύνεται και η περίμετρος των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αλλαγή θα προσθέσει 270.000 επιπλέον δικαιούχους.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η Εθνική Σύνταξη ανέρχεται σήμερα σε 446 ευρώ μεικτά, ενώ το καθαρό ποσό είναι χαμηλότερο. Αντίθετα, η ετήσια ενίσχυση των 400 ευρώ καταβάλλεται καθαρή στη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων.
Σε όρους καθαρού εισοδήματος, όπως ανέφερε, η ετήσια ενίσχυση ξεπερνά το ποσό μιας επιπλέον μηνιαίας Εθνικής Σύνταξης για την πλειονότητα των δικαιούχων.
Η παρέμβαση έρχεται σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2027, χωρίς πλέον το βάρος της προσωπικής διαφοράς.
Ενίσχυση 500 ευρώ τα Χριστούγεννα για δημοσίους υπαλλήλους
Από το 2027 θεσπίζεται, έπειτα από 15 χρόνια, μόνιμη ενίσχυση 500 ευρώ μεικτά τα Χριστούγεννα για τους δημοσίους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και πυροσβέστες.
Η ενίσχυση θα υπολογίζεται και στις συντάξιμες αποδοχές.
Ενδεικτικά, δημόσιος υπάλληλος 40 ετών, με δύο παιδιά και καθαρό μισθό 1.450 ευρώ, θα δει αύξηση 562 ευρώ καθαρά το 2027 και επιπλέον 402 ευρώ το 2028, δηλαδή συνολικά 964 ευρώ.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και προκαταβολής φόρου
Από τον Απρίλιο του 2027 μειώνονται κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από το φορολογικό έτος 2027 η προκαταβολή φόρου μειώνεται από 55% σε 50%.
Για τα νομικά πρόσωπα, από το φορολογικό έτος 2028 ξεκινά σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, με στόχο να υποχωρήσει από το 80% σήμερα στο 50%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5 μονάδες έχει δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Η κυβέρνηση επιλέγει, όπως είπε, να αφήσει περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ώστε να επενδύσουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ταχύτερες αποσβέσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Παράλληλα, επιταχύνονται οι αποσβέσεις επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, από τα 10 στα 6 χρόνια, ενώ προχωρά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα. Η κατάργηση ξεκινά από την περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη το 2027. Το 2028 το τέλος θα μειωθεί κατά 50% στην Αττική και το 2029 θα καταργηθεί πλήρως.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεκινά από 82 εκατ. ευρώ το 2027 και φτάνει τα 201 εκατ. ευρώ το 2030.
Τέλος, προβλέπεται τιμαριθμοποίηση των αναπηρικών επιδομάτων, ώστε η στήριξη της πολιτείας να μην χάνει την αξία της με την πάροδο του χρόνου.
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους
Από το 2027 καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, από 1.500 κατοίκους που ισχύει σήμερα. Για τη Δυτική Μακεδονία το όριο αυξάνεται στους 2.200 κατοίκους.
1,05 δισ. ευρώ επιπλέον για δημόσιες επενδύσεις
Το 2027 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενισχύεται με επιπλέον 1,05 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό, ενώ από το 2028 προστίθενται 1,45 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Στόχος είναι να διατηρηθεί η επενδυτική δυναμική της χώρας και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, με σημαντικό μέρος των πόρων να κατευθύνεται σε υποδομές και ενέργεια.
Στόχος η μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 30%
Στο μέτωπο της ενέργειας, στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% μέσα στην επόμενη τριετία.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσωρινές επιδοτήσεις, αλλά απαιτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα, υποδομές και ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Η εξειδίκευση των μέτρων για την ενέργεια θα γίνει αύριο, Τρίτη, από τον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Παπασταύρου.
Στα 1.000 ευρώ ο κατώτατος μισθός το 2028
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης από 650 ευρώ το 2021, βρίσκεται σήμερα στα 920 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2028 θα φτάσει τα 1.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν συμπληρωμένες τριετίες θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί σε 54% μέσα σε επτά χρόνια και, σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μεταφράζεται σε περισσότερα καθαρά χρήματα για τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Νέα μέτρα για τη στέγη
Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό, το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μία εύκολη λύση, καθώς το πρόβλημα έχει πολλές αιτίες και ευρωπαϊκή διάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σε κινητοποίηση κενών κατοικιών, παρατείνει τα φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις και νέα κτίρια, διατηρεί τους περιορισμούς στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις και προχωρά στο «Σπίτι μου 3» ύψους 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αυξάνεται από 3% σε 15% ο φόρος μεταβίβασης κατοικίας για πολίτες τρίτων χωρών. Το μέτρο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2027 και θα αφορά φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα.
Από 5% σε 15% η φορολογία στις υψηλές αμοιβές στελεχών από συμμετοχή στα κέρδη
Αλλαγή έρχεται και στη φορολόγηση των υψηλών αμοιβών μελών διοικητικών συμβουλίων και ανώτερων στελεχών, όταν αυτές προέρχονται από συμμετοχή στα κέρδη.
Το τμήμα των αμοιβών που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ θα φορολογείται από την 1η Ιανουαρίου 2027 με 15%, αντί για 5% σήμερα.
Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, στόχος είναι να διορθωθεί η φορολογική ασυμμετρία σε σχέση με τα stock options, τα οποία φορολογούνται με 15%.
Σε ό,τι αφορά τον φόρο στα μερίσματα, παραμένει στο 5%.
Στα 3,6 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων έως το 2030
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ για το 2027, ενώ για τα μέτρα που εφαρμόζονται εντός του 2026 ανέρχεται σε 605 εκατ. ευρώ.
Σταδιακά, το κόστος των μέτρων αυξάνεται και θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ έως το 2030.
«Κάθε ευρώ που ανακοινώνουμε είναι κοστολογημένο. Κάθε μέτρο έχει τη χρηματοδότησή του» υπογράμμισε ο υπουργός.
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






