Επικαιρότητα

«Κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά –Το παρασκήνιο της συνάντησης

Για ένα «ήρεμο» καλοκαίρι και μια «ήσυχη» χρονιά έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ένα ήρεμο καλοκαίρι και μια «ήσυχη» χρονιά, γενικότερα, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό, ωστόσο δεν υπήρχε ιδιαίτερη σύγκλιση απόψεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πρέπει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα να συζητούνται μεταξύ τους και μόνο. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τα ελληνοτουρκικά, καθώς σύμφωνα με τον Ερντογάν τα ζητήματα δεν προχωρούσαν μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Συμφωνώ με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να δηλώσω ότι η φετινή χρονιά ήταν και θα είναι ήσυχη και ήρεμη. Είχαμε μια καλή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Του πρότεινα και στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές, όταν προκύπτουν ζητήματα να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες. Όταν προκύπτουν δυσκολίες, εσείς να με καλείτε άνετα από την ειδική γραμμή, όπως κι εγώ να καλώ εσάς. Και ως Ελλάδα και Τουρκία να κάνουμε βήματα χωρίς να προκύπτουν δυσκολίες.» 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα το να μην εμπλέκονται τρίτοι στα ελληνοτουρκικά θέματα, λέγοντας πως «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μηχανισμό διαλόγου, τον οποίο αναθερμάναμε.» 

Παράλληλα, έκανε λόγο για αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x