Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Οι «σκληροί δείκτες» και η Δέλτα που επιμένει

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη των σκληρών δεικτών σε αυτή την πολύ μεγάλη επιδημική έξαρση του κορωνοϊού. Μπορεί να πυκνώνουν οι επιστημονικές ενδείξεις για ηπιότερη νόσηση από το στέλεχος «Ομικρον», ωστόσο οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν, καθώς αφενός η «Δέλτα» δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να οδηγεί πολίτες στα νοσοκομεία, αφετέρου το βάρος των νέων διαγνώσεων έχει μετακυλιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, που σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία με την COVID-19 οδηγεί σε σοβαρότερα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έως και την προηγούμενη εβδομάδα ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο της Αθήνας είχε μολυνθεί από το στέλεχος «Ομικρον» και το υπόλοιπο 50% αφορούσε στο «Δέλτα». Αυτά τα ποσοστά ενδεχομένως να διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα και με την ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται το στέλεχος «Ομικρον».

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, σε αυτή τη φάση και σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Υγιεινής Επιδημιολογίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, από τα δείγματα στις εισαγωγές στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ποσοστό 33% έως 42% των ασθενών έχει προσβληθεί από το στέλεχος «Ομικρον».

Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης των στελεχών του SARS-CoV-2 που έχουν οδηγήσει τους ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Εως και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί μόλις δύο ασθενείς με «Ομικρον» σε Μονάδες του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία, ενώ ειδικά στη μία περίπτωση η εισαγωγή στη ΜΕΘ και η διασωλήνωση δεν έγινε λόγω COVID-19.

Την ίδια στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, με περισσότερους από 5.000 νοσηλευομένους ασθενείς με κορωνοϊό στην επικράτεια, εκ των οποίων περισσότεροι από 650 διασωληνωμένοι και 580 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα. Επίσης την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10%, των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ κατά 5% και των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία κατά 20%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Στα θετικά είναι ο σχετικά μικρός χρόνος νοσηλείας των ασθενών με «Ομικρον», ο οποίος έχει υπολογιστεί από τον ΕΟΔΥ στις 5 ημέρες κατά μέσο όρο, που σημαίνει γρήγορη αποδέσμευση κλινών νοσηλείας.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά μία δεκαετία. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου έτους με την πρώτη μεγάλη έξαρση του στελέχους «Ομικρον», η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη, ενώ σήμερα ένα στα δύο νέα κρούσματα αφορά ενήλικες 35 έως 64 ετών και η διάμεση ηλικία έχει φτάσει τα 39 έτη.

Και όπως ανέφερε στην πρόσφατη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, «αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο». Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών, που είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από την COVID-19, παραμένει ανεμβολίαστος, παρά το γεγονός ότι από σήμερα «πληρώνει» αυτή του την επιλογή με μηνιαίο χρηματικό πρόστιμο. Με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό των ατόμων άνω των 60 ετών στη χώρα μας, την Παρασκευή περίπου 300.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας παρέμεναν ανεμβολίαστοι και δεν είχαν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x