Επικαιρότητα

Μακελειό στο Τέξας: Πώς προμηθεύτηκε τα όπλα ο 18χρονος

Aνεξιχνίαστο πώς πλήρωσε για τα όπλα, τα οποία προμηθεύτηκε νομίμως, μόλις έκλεισε τα 18.

Η λέξη «σοκ» δεν είναι ικανή να αντικατοπτρίσει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά και το νέο αιματοκύλισμα στο Robb Elementary School, όπου ένας 18χρονος, οπλισμένος με βαριά αυτόματα όπλα, πυροβολούσε για 45 λεπτά μαθητές ηλικίας έως 10 χρόνων, με αποτέλεσμα να χαθούν 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι. Η λέξη που αποτυπώνει το κλίμα, όχι μόνο στο Τέξας, αλλά σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, είναι μία: ΤΡΟΜΟΣ.

Το χθεσινό μακελειό στο Τέξας ήταν το 27ο περιστατικό με πυροβολισμούς που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία κατάσταση που διαιωνίζεται και παρ' ότι ο φόρος αίματος έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ βαρύς, κανένα μέτρο, απ' όσα έχουν ληφθεί, δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον επί της ουσίας, καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Η επίθεση του 18χρονου στο Δημοτικό Σχολείο, στο Uvalde του Τέξας, επανέφερε δύο σημαντικά -για την αμερικανική κοινωνία- θέματα: 

1)Την ελεύθερη ή μη κατοχή και χρήση όπλων και,

2)Την παρουσία ομάδων σεκιούριτι στις σχολικές εγκαταστάσεις ολόκληρης της χώρας (και όχι μόνο στο Τέξας).

Η συζήτηση για τα όπλα και τις ομάδες σεκιούριτι στα σχολεία

Στις ΗΠΑ, η συζήτηση για την ελεύθερη κατοχή και χρήση των όπλων δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην ουσία, η αμερικανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι στις ΗΠΑ, παραδοσιακά τα όπλα είναι ελεύθερα για τους πολίτες. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, επιμένουν και δίνουν αγώνα, προκειμένου να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες.

Ένα ικανό ποσοστό των πολιτών, ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή όχι μόνο ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών, πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ελεύθερη η αγορά όπλων στις ΗΠΑ, προκειμένου ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα να αμύνεται και να προστατεύει την οικογένειά του και τον εαυτό του.

Τι γίνεται όμως με περιπτώσεις όπως του 18χρονου, ο οποίος αγόρασε με νόμιμο τρόπο δύο αυτόματα όπλα; Στο σημείο αυτό, λοιπόν, η συζήτηση περιπλέκεται. Πώς μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά όπλων και ταυτόχρονα να αποτρέπονται αναίτιες επιθέσεις;

Μία πρόταση που τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι και αφορά την ασφάλεια στα σχολεία, είναι η τοποθέτηση ομάδων σεκιούριτι στις σχολικές εγκαταστάσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση εκφράζονται πολλές αντιρρήσεις, καθώς η παρουσία ενόπλων ομάδων μέσα στα σχολεία, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους.

Πώς αγόρασε τα όπλα

Το Τέξας είναι μία από τις αμερικανικές Πολιτείες, στις οποίες η αγορά όπλων είναι ελεύθερη για τους άνω των 18. Ο 18χρονος μακελλάρης του Robb Elementary Σαλβαδόρ Ράμος, προμηθεύτηκε τα όπλα που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει 19 παιδιά και δύο δασκάλους, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια. Ο νεαρός δολοφόνος φέρεται πως είχε σχεδιάσει από πολύ καιρό πριν την ενέργειά του και αφού απέκτησε με νόμιμο τρόπο τα όπλα (δύο AR-15 rifles), εκτέλεσε το σχέδιό του, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, πολύ δε περισσότερο όμως τις αρχές του Τέξας. Για το ένα απο τα δύο όπλα, o 18χρονος είχε δώσει μόλις 1.870 δολάρια!

Ο Σαλβαδόρ Ράμος, ωστόσο, αγόρασε τα δύο όπλα μέσω διαδικτύου! Τα όπλα αποκτήθηκαν από εταιρεία εκτός πόλης, αλλά τα παρέλαβε από ντόπιο ντίλερ. Η  παραγγελία για το ένα όπλο δόθηκε στις 17 Μαΐου και την επομένη, στις 18, δόθηκε σε άλλη εταιρεία η παραγγελία για τις σφαίρες. Στις 20 Μαΐου δόθηκε η παραγγελία για το δεύτερο όπλο. Ο 18χρονος χρησιμοποίησε το ένα αυτόματο στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ το δεύτερο βρέθηκε μέσα στο όχημά του. Αυτό που παραμένει ανεξιχνίαστο ακόμα, είναι το πώςο νεαρός μακελάρης πλήρωσε για την αγορά των όπλων.

Τον έδιωχνε η μάνα του από το σπίτι

Ο Σαλβαδόρ Ράμος ήταν ένα παιδί που φέρεται να είχε βιώσει την απόρριψη από την ίδια την οικογένειά του. Ζούσε με τη γιαγιά του, διότι η μητέρα του τον έδιωχνε από το σπίτι της. Είχε πολλές αναρτήσεις στο Instagram που αποκαλούσε τη μάνα του «πουτ....» γιατί ήθελε να τον διώξει. 

Πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του

Την Τρίτη το πρωί, ο 18χρονος αρχικά πυροβόλησε τη γιαγιά του, στο σπίτι τους. Ακολούθως πήρε το φορτηγάκι και οδήγησε στο σχολείο. Πήρε το ένα όπλο από το αυτοκίνητο και άρχισε να πυροβολεί τα παιδιά. Για 45 λεπτά έσπερνε τον τρόπο, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες ενός συνοροφύλακα, ο οποίος έσπευσε στο σημείο να βοηθήσει την αστυνομία. Αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι ότι τα 19 παιδιά που έπεσαν νεκρά, ήταν από την ίδια τάξη.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x