Επικαιρότητα

Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν: Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής στη γαλλική εθνοσυνέλευση

Έτσι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εγκρίνεται και τυπικά, ωστόσο πρόκειται για "Πύρρειο νίκη" για τον Μακρόν

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε πολιτικά τη Δευτέρα, καθώς οι δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί για το συνταξιοδοτικό απορρίφθηκαν.

H πρώτη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot, ψηφίστηκε από 278 βουλευτές, έναντι των 287 απαιτούμενων ψήφων για να περάσει, δηλαδή απορρίφθηκε για μόλις εννέα ψήφους. Η δεύτερη πρόταση μομφής από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνική Συσπείρωση, έλαβε, όπως αναμενόταν, λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, μόλις 94 ψήφους.

Έτσι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εγκρίνεται και τυπικά.

Κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν εξοργισμένα, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν διέταξε τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος για να επιβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου.

Το κλίμα στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία ήταν έντονα φορτισμένο από την έναρξη της συνεδρίασης.

Το Reuters σημειώνει ότι η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x