Μια «χρήσιμη» συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας είχαν την Τρίτη στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να άρουν «όλες τις αμφισημίες», σύμφωνα με τον Μακρόν.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι τέσσερις ηγέτες έδειξαν ότι σαφής πρόθεσή τους ήταν «να πουν ότι προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά του ISIS και της τρομοκρατίας στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Υπήρξε επίσης «πολύ ισχυρή σύγκλιση» απόψεων μεταξύ τους όσον αφορά το θέμα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Όμως «δεν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις και δεν άρθηκαν όλες οι αμφισημίες», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Ερντογάν που έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρός».

Με την Τουρκία «υπάρχουν διαφωνίες που επιμένουν, επιλογές που δεν είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε», εξήγησε.
Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, ιδίως αφότου ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχου της Δύσης στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μακρόν είπε ότι δεν η Γαλλία δεν έχει «καμία αμφιβολία» όσον αφορά το PKK, που επίσης το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Όμως εκτιμά ότι οι πολιτικές οργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον του ΙΚ δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές στο σύνολό τους, έστω και αν ορισμένες μπορεί να έχουν σχέσεις με άλλες τρομοκρατικές ομάδες. «Ξέρουμε να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των μεν και των δε», υπογράμμισε.

Από πλευράς της, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι μια νέα τετραμερής συνάντηση ενδέχεται να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο. Η συνάντηση αυτή, που οργανώθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ με φόντο τη συριακή κρίση, ήταν «καλή και ουσιώδης», είπε η Μέρκελ. Όμως «δεν μπορεί να είναι παρά η αρχή μιας μακράς συζήτησης, επειδή ο χρόνος ήταν υπερβολικά περιορισμένος», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι oι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την καταπολέμηση του Iσλαμικού Κράτους, τις προσπάθειες της Τουρκίας για τους Σύρους πρόσφυγες και τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση στη Συρία.

«Συμφωνήσαμε ότι ο αγώνας εναντίον του ISIS θα πρέπει να συνεχιστεί» είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι αρχές από αυτές τις χώρες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στο θέμα αυτό.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας για τους Σύρους πρόσφυγες και τα σχέδια για την εκούσια επιστροφή των προσφύγων σε περιοχές της βόρειας Συρίας. «Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της UNHCR. Θα θέλαμε να παραμείνουμε σε επαφή για αυτό το ζήτημα» επισήμανε.

Η τετραμερής συνάντηση προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Η ιδέα μιας τετραμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών προτάθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον πριν από αρκετές εβδομάδες, μετά από εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της Άγκυρας σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube