Επικαιρότητα

«Μετωπική» Δένδια- Τσαβούσογλου: Όλο το παρασκήνιο από την πρωτοφανή κόντρα

Οι on camera τοποθετήσεις Δένδια προκάλεσαν το «μούδιασμα» της τουρκικής πλευράς με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους Τούρκους διπλωμάτες

Τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτυπώνει το «θερμό»- τηλεοπτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια μιας τυπικής διαδικασίας κοινών δηλώσεων στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου αισθάνθηκε ότι η αποτύπωση των ελληνικών θέσεων από τον κ. Δένδια θίγει την τουρκική πλευρά και ανέβασε τους τόνους. 

Αποτέλεσμα ήταν μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για σχεδόν το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Αξίζει να αναφερθεί πως πρώτο σχόλιο μετά την επεισοδιακή συνέντευξη του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ήρθε από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνισαν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε ρητή εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως. 

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι on camera τοποθετήσεις Δένδια προκάλεσαν το «μούδιασμα» της τουρκικής πλευράς με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους Τούρκους διπλωμάτες όσον αφορά το πώς πρέπει να κινηθεί με τις απαντήσεις του.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ολοφάνερη εντούτοις αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα κεκλεισμένων των θυρών ήταν, αντίθετα με ότι θα αναμενόταν, ελαφρώς πιο ήπιο.

Παράλληλα ως θετικό, με συγκρατημένη διάθεση, χαρακτηρίστηκε το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν σαφώς μήνυμα για πρόθεση να «καθίσουν» στο τραπέζι του διαλόγου και με βάση αυτό, συζητήθηκε ακόμη και η άφιξη του κου Τσαβούσογλου στην Αθήνα το προσεχές διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησης ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ύστερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί προσπάθειας να συγκροτηθεί και μια θετική ατζέντα, τόσο στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και νωρίτερα, με τον Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Και στους δύο γύρους συζητήσεων, η τουρκική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και της ανάγκης να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές για την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για 18.000 επαναπροωθήσεις, κάτι που η Αθήνα απέρριψε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να «εντάξει» τη συνάντηση στην επιχείρηση δημοσίων σχέσεων στην οποία έχει αποδυθεί με κύριο στόχο τη Δύση. Γι’ αυτό και είχε επιλεγεί να αναγνωσθεί μια δήλωση που απλώς θα απαριθμεί τις βασικές ελληνικές θέσεις. 

Ωστόσο, στην πρωτολογία του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε και αναφορά σε τουρκική μειονότητα και σε ανάγκη να αποφεύγονται οι προκλήσεις, κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί ασχολίαστο. 

Μετά το πέρας των δηλώσεων, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το επεισόδιο σημείωσαν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, για αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».

ΠΗΓΗ: Skai.gr/Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x