Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Καταργείται το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης»

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε όλη τη συζήτηση

Αύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη μέρα που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αποτελεί «μια ακόμη ευκαιρία απολογισμού και προγραμματισμού της πορεία μας».

Στο επίκεντρο των επιλογών της κυβέρνησης είναι «ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας και πιο στοχευμένα η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Ας μην ξεχνάμε τι προηγήθηκε» σημείωσε, «μια 4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, που έφερε τη χώρα ένα βήμα από τον γκρεμό. Συνεχίστηκε με μια καταιγίδα φόρων και έσβησε αφήνοντας ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο».

«Ευτυχώς όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με δυναμική ανάπτυξη και με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Επίσης, με τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ αποπλήρωσε νωρίτερα το ΔΝΤ.

Σε ένα μήνα -συνέχισε- η χώρα απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ έρχεται και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

«Όλα αυτα δεν ήταν εύκολα και δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές. Επί 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας εισαγόμενες κρίσεις. Όλες οι δοκιμασίες έγιναν ευκαιρίες, χωρίς να χαθεί ο κυβερνητικός προσανατολισμός στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο. Γιατί αυτούς αφορούν τα μέτρα που λαμβάνονται» είπε.



«Γιατί δεν τα κάνατε εσείς;»


Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα (αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, κάρτα εργασίας, τηλεργασία, γονικές άδειες, βρεφονηπιακοί σταθμοί), ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Γιατί δεν τα κάνατε αυτά επί τέσσερα χρόνια; Δεν προλάβατε; Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε τη χώρα από τα μνημόνια;».

Τονώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, συνέχισε ο πρωθυπουργός, ωστόσο αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ακόμη στρεβλώσεις, αλλά έχουμε πλέον εργαλεία να τις αντιμτωπίσουμε».

Σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησής του ήταν πάντα η μείωση της ανεργίας, καθώς η απουσία από την εργασία είναι ένα τραύμα για τον πολίτη, όπως είπε.

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα στην πανδημία καταφέραμε να μειώσουμε κατά σχεδόν 5 μονάδες την ανεργία. Εχουμε τα χαμηλότερα ποσοστα στα 12 τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2015 οι συνταξιούχοι έκλαιγαν στα πεζοδρόμια»


Αναφερόμενος στους συνταξιούχους ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν στις τράπεζες για να σηκώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Θυμίζω τις εικόνες ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια. Ευτυχώς εκείνες οι σκηνές είναι πλέον μνημές, κι όχι αναμνήσεις, γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές και ανώδυνες, οι πρώτες πιο ζωντανές».

Λέγοντας τα παραπάνω ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τώρα ο κ. Τσακαλώτος ζητά από τον κ. Βαρουφάκη να επιστρέψουν στο προσκηνιο, ενώ εσείς είχατε στοχοποιήσεις τους συνταξιούχους.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ και στην απονομή συντάξεων, είπε: «Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία των συνταξιούχων, ήταν μια ντροπή δεκαετιών, δεν νοείται να περιμένει κανείς χρόνια για να βγει η σύνταξή του. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να το λύσει».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων

εξορθολίζεται η διαδικασία παραγραφής, στη δεκαρτία και ργότερα στην πενταετία

σήμερα αυτή η κυβέρνηση την 1η Ιοναουρία 2023 θα καταργήσει εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Ξεπάγωμα συντάξεων ξεν μετά από 12 χρόνια

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x