Επικαιρότητα

Μητσοτάκης - Μήνυμα στον τουρκικό λαό: «Δεν είμαστε απειλή για εσάς»

«Εμμονή της τουρκικής ηγεσίας με την Ελλάδα» - «Οι πράξεις της Άγκυρας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» - «Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαιού, δεν θα συμβιβαστώ, είναι κόκκινη γραμμή» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνέθεσαν τα βασικά σημεία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ατζέντα αναθεωρητισμού της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, και για φιλοπόλεμη γλώσσα, καθώς λένε ότι «θα έρθουν βράδυ». «Είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού» υπογράμμισε.

Η Τουρκία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για εσάς» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε γείτονες, είμαστε γείτονες για πολλά χρόνια».

Για το ουκρανικό επισήμανε ότι ο OHE βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Επιλογή μας είναι είτε να κινηθούμε με αποφασιστικότητα βάσει των αξιών μας, ή να διστάσουμε με αφάνταστες επιπτώσεις. Η ΕΕ πρέπει να είναι υπερήφανη για την αντίδρασή της στήριξε την Ουκρανία την εξόπλισε, επέβαλε κυρώσεις, και η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει» για να μην υπάρχουν μιμητές επισήμανε. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να μας εκβιάσουν» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή. Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μια παράνομης εισβολής. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις παραβιάσεις της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου» τόνισε.



H ομιλία του πρωθυπουργού αναλυτικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του, λέγοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια Ιστορία. Είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού ή θα διστάσουμε και θα αποτύχουμε. Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών. Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες. Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα».

Για τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε: «Aυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο, συμβαίνει. Πιστεύαμε ότι κανένας δεν θα τολμούσε να παραβιάσει τα σύνορα μιας χώρας αλλά ως Ευρωπαίοι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την απόκρισή μας. Πήραμε μία ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε ένα κόσμο, όπου οι διαφορές επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία. Είναι ανάγκη να στείλουμε απάντηση σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο. Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον επικήδειό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό: Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί. Η Άγκυρα απομονωμένη και μόνη στη διεθνή κοινότητα συνεχίζει να επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου. Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: Είναι η τέταρτη ομιλία μου στον ΟΗΕ ως πρωθυπουργός. Με ακούσατε να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο. Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αν θέλει ο Ερντογάν να μιλήσει για κόκκινες γραμμές λέω το εξής: Το να αμφισβητείται η εθνική ανεξαρτησία στα ελληνικά νησιά είναι απαράδεκτο. Παραβιάζει κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και ως πρωθυπουργός δεν θα συμβιβαστώ. Δεν θα κάνει κανείς bulling στην Ελλάδα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της.

Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας.

Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεών μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x