Επικαιρότητα

Μητσοτάκης για οπαδική βία: «Τέλος στις ποινές με αναστολή. Αν κάποιοι είναι στα κάγκελα... Ξύδι»

Τέλος στις ποινές με αναστολή. Οργανωμένοι μόνο με διαρκείας. Ευθύνες στις ΠΑΕ... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.

Την πρόθεση του για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έκανε ξεκάθαρη ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μέτρα τα οποία έχουν αποφασισθεί και θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς. Φρόντισε όμως να μεταφέρει κάποια από αυτά…

Όπως τόνισε οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών τους και πλέον οι οργανωμένοι οπαδοί να μπορούν να εισέρχονται στο γήπεδο μόνο με αγορά εισιτηρίων διαρκείας, ενώ θα μπει τέλος στις ποινές για οπαδική βία με αναστολή. «Προτιμώ να μπαίνει κάποιος μέσα, έστω και για λίγο παρά να έχει αναστολή μιας ποινή. Και αν κάποιοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα. Ξύδι…», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.



Ακολουθεί αναλυτικά τι είπε ο πρωθυπουργός...

Ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα όπως και όλοι οι Έλληνες από αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εάν δεν λύσουμε το θέμα της βίας,τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ. Πώς; Θα σας πω, πώς… Καταρχάς, βλέπετε ότι μιλάμε λίγο και κάνουμε αρκετά. Ήδη το γεγονός ότι η αστυνομία συνέλαβε και τους 11 φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση με -καθώς φαίνεται- δεμένες δικογραφίες, είναι μια πρώτη επιτυχία. Προφανώς όμως αυτό δεν αρκεί. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες από τα συναρμόδια υπουργεία, θα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα… Πολύ εύκολες μέχρι τώρα οι αναστολές στις ποινές που δίνονται. Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.
Προτιμώ κάποιος να μην έχει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή, να μένει έξω και να κάνει τα ίδια. Αυτό αφορά ένα κομμάτι της αθλητικής βίας.
Θα πρέπει όμως να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών τους σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο, που έχει γίνει πιο αυστηρό, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει.
Θα κάνουμε παρεμβάσεις, όπως παραδείγματος χάρη, το θεωρώ πολύ λογικό, στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο. Μόνο με διαρκείας… να ξέρουμε ποιος είναι. Τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν. Το θέμα είναι το κατά πόσο όλα αυτά που λέμε τηρούνται. Οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη για αυτό που συμβαίνει.

Και πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αυτά που συμβαίνουν και μέσα από αυτόν τον -τολμώ να πω την έκφραση- βλακώδη ανταγωνισμό, μερικές φορές και σε επίπεδο διοικήσεων, πριονίζουμε -τελικά- το κλαδί του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνολικά. Απαξιώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα παιδιά θα στρέφονται σε άλλα αθλήματα και βέβαια, όταν απαξιώνεται το προϊόν απαξιώνονται και τα έσοδα. Έχουνε γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Και πλέον, όπως βλέπετε η Αστυνομία παρεμβαίνει πια σε πολλές λέσχες. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Υπάρχει πλαίσιο για τις λέσχες που λειτουργούν νόμιμα, υπάρχει νομικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόσουμε. Δεν θέλω όμως να πω πολλά, γιατί σέβομαι πάνω από όλα και τον πόνο και το θάρρος ψυχής που έδειξαν οι γονείς του Άλκη, λέγοντας ότι ‘’μέσα σε αυτή την τραγωδία, ας είναι αυτό μια ευκαιρία να κάνουμε αυτό που περιμένει επιτέλους, η ελληνική κοινωνία. Και αν κάποιοι λίγοι, χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… Ξύδι. Λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι. Εγώ θέλω την εικόνα του γηπέδου να είναι η εικόνα του γηπέδου που βλέπω στο εξωτερικό, όχι μόνο στην Αγγλία. Αυτό που σε ένα βαθμό και σε πολλές κερκίδες γίνεται ήδη. Μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκεί που ήταν πριν από δέκα χρόνια, έχουνε γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά τώρα θα γίνουν παρεμβάσεις.
Και μετά θα έχουμε και πολλές άλλες δράσεις. Εδώ έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα βίας στην εφηβεία. Αρχίζουμε και έχουμε φαινόμενα οργανωμένων συμμοριών που μπορεί να σχετίζονται, μπορεί να μην σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Είναι ένα πιο σύνθετο φαινόμενο. Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ να έχουμε τέτοια φαινόμενα στην πατρίδα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x