Επικαιρότητα

Μπότσιου σε ΣΚΑΪ: Η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει ένα «λάθος» στην Ανατολική Μεσόγειο

Την εκτίμησή της ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρατήσει λίγες ημέρες ακόμα και μετά θα αποκλιμακωθεί εξέφρασε η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την εκτίμησή της ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρατήσει λίγες ημέρες ακόμα και μετά θα αποκλιμακωθεί εξέφρασε η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Μπότσιου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στο NEWSROOM σημειώνοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει ένα «λάθος» από τς ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ανέφερε «η κρίση με την Τουρκία απαιτεί ένα μείγμα ισχύος και διπλωματίας, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν επιστρατεύσει και τα δύο εργαλεία. Η Τουρκία παγίως προσπαθεί να επεκτείνει τη δική της κυριαρχία σε βάρος της ελληνικής και της κυπριακής. Αυτό κάνει και αυτή τη φορά. Εκμεταλλεύεται και το παράθυρο του διαλόγου, το οποίο θέλει να μετατρέψει σε διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας με τη συμβολή της γερμανικής προεδρίας του ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξέροντας όμως ότι η Ε.Ε αντιδρά αργά, ενώ πολύ πιο γρήγορα αντιδρούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Επομένως όλα αυτά τα συνυπολογίζει η Τουρκία, η οποία έχει δυο στόχους. Από τη μια αν δεν αντιδράσει η Ελλάδα, κατορθώνει με τις παρεμβάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να δείξει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι είναι αμφισβητούμενα νερά, όπως λέει, και από την άλλη πλευρά προσπαθεί να προκαλέσει και ένα λάθος. Δηλαδή μέσα στην ένταση των ημερών κάποιος να σηκώσει το γάντι. Ευτυχώς οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ έμπειρες κι έχουμε και υπεροπλία σε αυτό το κομμάτι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ούτως ώστε να προειδοποιούν την Τουρκία να φύγει και να συγκεντρώνουν αυτά τα δεδομένα που σήμερα θα ανακοινώσει και ο κ. Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του, Πομπέο. Γι’αυτό κι έχει πει ότι πρέπει να ακούσει η Αμερική τι πραγματικά έχει συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Σε ό,τι αφορα στη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο» προσθέτοντας ότι το εργαλείο της Ε.Ε που χρησιμοποιεί η Ελλάδα θα αποδώσει ως ένα βαθμό, όχι στον απόλυτο βαθμό όμως που επιθυμεί η χώρα μας, καθώς η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών είχε και αντιδράσεις, αλλά σε διπλωματικό επίπεδο θα βοηθήσει την Ελλάδα να πιέσει την Τουρκία. «Υπήρχε ούτως ή άλλως στην ατζέντα μια συνεδρίαση του συμβουλίου τέλη Αυγούστου, αλλά εμάς σαν Ελλάδα μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε τις εξελίξεις και να πιεστεί όσο γίνεται περισσότερο η Τουρκία», τόνισε η καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής. 

Η ίδια επισήμανε ότι η Τουρκία «πόνταρε» στο γεγονός ότι η Αμερική είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά της ζητήματα (κρίση κορωνοϊού και προεκλογική εκστρατεία), ωστόσο «αυτό δε συμβαίνει και είναι παρούσα η αμερικανική διπλωματία, καθώς ο Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει και την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ που βάζει στο παράθυρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αμερική είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή τη φάση».

Τέλος, η κ. Μπόσιου επισήμανε ότι «η μεγάλη ένταση και κλιμάκωση θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό και μάλλον θα αποκλιμακωθεί. Κανέναν δε συμφέρει ένα θερμό επεισόδιο. Είμαστε καταδικασμένοι να γειτονεύουμε με την Τουρκία και να έχουμε σε μεγάλο βαθμό και κοινά συμφέροντα και να αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό της για μεγαλύτερη κυριαρχίας την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς έχουμε το δόγμα «δεν εκχωρούμε τίποτα, δεν διεκδικούμε τίποτα»  και η Τουρκία θα πιεστεί πολύ να αναγνωρίσει και την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου και να μπει σε συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς να προδικάζει ότι αυτό είναι διαπραγμάτευση σύμφωνα με τα δικά της μέτρα και σταθμά».          

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x