Επικαιρότητα

Νέες καταγγελίες-σοκ για κακοποίηση ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου

Η Εισαγγελία Αθηνών κινητοποιήθηκε μετά από καταγγελία 19χρονου στο Συνήγορο του Πολίτη που κατέθεσε πως ο ίδιος έπεσε θύμα κακοποίησης, και ώρα με την ώρα οι καταγγελίες πληθαίνουν.

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, Κιβωτός του Κόσμου.

Η Εισαγγελία Αθήνας κινητοποιήθηκε μετά από καταγγελία 19χρονου στο Συνήγορο του Πολίτη που κατέθεσε πως ο ίδιος έπεσε θύμα κακοποίησης, και ώρα με την ώρα οι καταγγελίες πληθαίνουν.

Η έρευνα τώρα διευρύνεται με σωρεία καταθέσεων, με τον ιδρυτή της Κιβωτού Πατέρα Αντώνιο να δηλώνει άγνοια για τις καταγγελίες.

Όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Γιάννης Σουλιώτης, σήμερα ένα ακόμα ανήλικο αγόρι έδωσε κατάθεση στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που φέρεται να έχει λάβει χώρα το 2021 στη δομή της Κιβωτού στη Χίο. Το συγκεκριμένο αγόρι δεν είναι θύμα, αλλά μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ενός νεαρού αγοριού που έμενε μαζί του στη συγκεκριμένη δομή από μέλος της ΜΚΟ.

Η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί τότε για το περιστατικό, όταν όμως τα στελέχη της ΕΛΑΣ πήγαν να πάρουν κατάθεση από το συγκεκριμένο αγόρι/μάρτυρα, εκείνο τότε είχε αρνηθεί να μιλήσει, υπό καθεστώς φόβου, κάτι που έγινε σήμερα με καθυστέρηση αρκετών μηνών, και προφανώς μετά από τη δημοσιοποίηση της έρευνας στην Κιβωτό.

Το ιστορικό της έρευνας

Όσον αφορά το ιστορικό της έρευνας, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή περισσότερο κάποιες διοικητικού χαρακτήρα παραβάσεις από το Συνήγορο του Πολίτη, σε συνεννόηση με κεντρική υπηρεσία πρόνοιας του υπουργείου Εσωτερικών. Τα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη μετέβησαν στις πέντε δομές της Κιβωτού ανά την Ελλάδα, και σε μια από αυτές έγιναν αποδέκτες μιας καταγγελίας του 19χρονου που έδωσε αναλυτική κατάθεση στους αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Οι καταγγελίες αξιολογήθηκαν ως σοβαρές, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, η οποία διέταξε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης την οποία ανέθεσε στην αρμόδια υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην ασφάλεια Αττικής οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί είναι ουσιαστικά δυο. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι έχουν ανοίξει τα στόματα, με μαρτυρίες παιδιών που είτε βρίσκονται είτε πέρασαν από δομές της περιφέρειας που μιλούν εν γένει για κακοποιητικές και προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος τους σε δομές της Κιβωτού.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο φάκελος της υπόθεσης για την ΜΚΟ επιστρέφει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.»

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x