Επικαιρότητα

Νέο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Η αναδιάρθρωση του κόμματος μετά την διάσπαση στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού-Την Κυριακή η εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος και η αναπλήρωση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν.

Έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από ενοχλητικές συνιστώσες και τάσεις, που θα είναι προσαρμοσμένος στην πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη της ηγεσίας και θα υπηρετεί την εφαρμογή του μνημονίου, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με την Κεντρική Επιτροπή που συνέρχεται σε σώμα το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσίπρας ξεκινά την διαδικασία για την ανασυγκρότηση του κόμματος, η οποία θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το αν το συνέδριο θα επιβεβαιώσει και τον πρόεδρο του κόμματος. Σχετικές είναι και οι συζητήσεις για το αν η διαδικασία για τον πρόεδρο θα γίνει από το συνέδριο ή από τα οργανωμένα μέλη. Εκείνο πάντως που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν σε καμία περίπτωση είναι η ανοικτή διαδικασία, όπως συμβαίνει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου ψηφίζει αρχηγό όποιος πληρώνει δύο ευρώ.

Μετά την διάσπαση και την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άδειο κέλυφος με οργανώσεις-φαντάσματα, αποψιλωμένο από μέλη και στελέχη, αλλά και πολιτικό και ιδεολογικό κενό λόγω της μνημονιακής μετάλλαξης. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να φτιάξει το κόμμα από την αρχή, απαλλαγμένο από τα βαρίδια και τα προβλήματα που οδήγησαν στην εκλογική περιπέτεια του καλοκαιριού.



Όπως περιέγραψε και στην ομιλία του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας, τους προσεχείς μήνες θα κινηθεί σε τρία παράλληλα πεδία:

- Το πρώτο και σημαντικότερο η υλοποίηση της συμφωνίας. Είναι το πιο δύσκολο αλλά αναπόφευκτο καθώς η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών. Είναι το πικρό φάρμακο που θα πρέπει να πιουν τα μέλη και τα στελέχη που έχουν απομείνει στο κόμμα.

- Το δεύτερο είναι η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος σε συνδυασμό με τις δράσεις κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που θα είναι το αντίδοτο στην μνημονιακή πολιτική. Ήδη ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να του υποβάλλουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα σημειώματα για την εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος στον τομέα της αρμοδιότητάς τους. Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου εφιστούν την προσοχή στο να μην έχει το παράλληλο πρόγραμμα την τύχη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και εξελιχθεί σε «σύντομο ανέκδοτο», καθώς η εφαρμογή του απαιτεί την συμφωνία των εκπροσώπων των δανειστών, όσο κι αν δεν ομολογείται ευθαρσώς.

- Το τρίτο πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος κατά τρόπο που να διατηρεί στην προμετωπίδα του ότι είναι «αριστερό», ωστόσο να εξυπηρετεί την πολιτική υλοποίησης των μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξωραΐσει την συμφωνία, ως αναπόφευκτη με σκληρά σημεία αλλά και θετικές πλευρές, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι προτεραιότητές του είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μεγάλο βάρος δίνει στην αναδιάρθρωση του χρέους, θέμα για το οποίο θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την συμφωνία των εταίρων και το οποίο εκτιμά ότι θα ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προσεκτικός είναι ο πρωθυπουργός και στις αναφορές του στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, κυρίως σε ό,τι αφορά το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα προκύψει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Τσίπρας χάραξε την στρατηγική του και όσον αφορά στο κομματικό παιχνίδι σε μία προσπάθεια να διεμβολίσει την κεντροαριστερά, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Βάζει τα δύο κόμματα μπροστά στο δίλημμα του τι είδους πολιτική θα ακολουθήσουν: εάν θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ «για μία προοδευτική και με κοινωνική δικαιοσύνη υλοποίηση της συμφωνίας» ή εάν θα επιλέξουν να μείνουν απέναντι προσεγγίζοντας σε αυτή την περίπτωση εκ των πραγμάτων τη ΝΔ. Ενώ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αφήνει γέφυρες επικοινωνίας και περιθώρια προσέγγισης, ο κ. Τσίπρας επιλέγει την μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ ως βασικό αντίπαλο που εκφράζει το συντηρητικό κατεστημένο του χθες. Πάντως, προβληματισμός υπήρχε για το εάν θα πρέπει να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Μεϊμαράκη καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εκλογής στη ΝΔ. Οι επιθέσεις στον κ. Μεϊμαράκη μπορεί και να εκληφθούν από κάποιο κοινό ως προτίμηση και επιλογή αντιπάλου και να αποδυναμώσει την προσπάθειά του. Όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου «δεν είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο εύκολος ή πιο δύσκολος αντίπαλος, αλλά συμβάλλει στην απαραίτητη για την συγκυρία πολιτική σταθερότητα».

Νέος Γραμματέας και Πολιτική Γραμματεία

Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του κόμματος είναι η εκλογή νέου γραμματέα που θα γίνει με το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, την Κυριακή. Για την θέση του παραιτηθέντος Τάσου Κορωνάκη, προαλείφεται από την ηγεσία ο Παναγιώτης Ρήγας. Κομματικό στέλεχος χαμηλών τόνων που προέρχεται από την «Πλατφόρμα 2010»και έμπιστος, ο κ. Ρήγας δεν προκαλεί αντιπάθειες. Εξυπηρετεί την επιλογή Τσίπρα να κινηθεί η ανασυγκρότηση του κόμματος, σε οργανωτικό επίπεδο δίχως έντονες πολιτικές και ιδεολογικές αναζητήσεις. Πάντως η αποδοχή του δεν είναι ομόφωνη από τις εναπομείνασες οργανώσεις μελών, κάτι που αντανακλάται στον προβληματισμό στελεχών της τάσης των «53», αλλά και της Ενωτικής Κίνησης που σκέπτονταν να προτείνουν τον Νάσο Ηλιόπουλο που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Ηλιόπουλος από τη νέα γενιά των στελεχών θα μπορούσε να εκφράζει την προσπάθεια για αντιστοίχιση του κόμματος με τις νεαρές ηλικίες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα πρόβλημα για την ηγεσία καθώς η οργάνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλυθεί αφού η πλειονότητα των μελών της αποχώρησε. Ένα πρόσωπο με πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν πάντως και κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Πάνος Σκουρλέτης. Η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέξει και τα πέντε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αποχώρησαν με την διάσπαση του κόμματος. Σε αυτή την ψηφοφορία αναμένεται να αποτυπωθούν οι νέες ισορροπίες στο εσωτερικό. Ακόμη και οι «53» έχουν διασπαστεί και αρκετοί έχουν αποχωρήσει. Όσοι έχουν απομείνει, ενδέχεται να ζητήσουν την εκπροσώπησή τους στο κορυφαίο όργανο.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και την εκστρατεία που θα κάνει το κόμμα μέχρι το συνέδριο για την προσέλκυση μελών. Στόχος να δυναμώσουν οι οργανώσεις είτε με νέα μέλη είτε με παλιά τα οποία αποστασιοποιήθηκαν μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού. Η ηγεσία διαπιστώνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στους ψηφοφόρους και στην κομματική δομή, όση έχει απομείνει. Εκτιμά ότι στο «νέο» κόμμα θα πρέπει να βρουν έκφραση και οι μάζες των ψηφοφόρων που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x