Επικαιρότητα

Ο «μεγάλος αδελφός» του Μητρώου Ακινήτων - Τι θα μπορεί να «δει» η ΑΑΔΕ

Ολοκληρώνεται σταδιακά η ηλεκτρονική ταυτότητα κάθε ακινήτου στην επικράτεια

Μητρώο μητρώο, πλατφόρμα πλατφόρμα, η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει σταδιακά την ηλεκτρονική ταυτότητα κάθε ακινήτου στην επικράτεια. Η τελευταία προσθήκη που βρίσκεται στα σκαριά είναι το λεγόμενο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων μέσω του οποίου η φορολογική αρχή θα έχει πλήρη εικόνα για την αξία και την χρήση του ακινήτου και σε αυτό θα "φορτώνονται" τόσο τα στοιχεια των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών.

Έτσι μέσω του μητρώου η ΑΑΔΕ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει:

-Αν το ακίνητο ενοικιάζεται ή ιδιοκατοικείται

-Τα στοιχεία του ενοικιαστή

-Το ύψος του μισθώματος

-Αν το ακίνητο έχει παραχωρηθεί δωρεάν

Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνονται αυτόματα. Κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει ηλεκτονικά ότι νοικιάζει το ακίνητο του και ταυτόχροα οι πληροφορίες της μίσθωσης γίνονται αποδεκτές από τον ενοικιαστή , το μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα. Και το ίδιο θα συμβαίνει και στις περιπτώσεις δήλωσης λύσης μιας μίσθωσης.

Επίσης αυτόματα στο μητρώο θα περάσουν κι όλα τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο μέσω του Ε9. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων.

Την ίδια στιγμή το εργαλείο αυτό θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο προκειμένου να διαπιστωθουν τυχόν αναντιστοιχές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων όπως αυτά έχουν δηλωθεί.

Θα διασυνδεθεί επίσης με το ηλεκτρονικό αρχείο φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έτσι ώστε να προσυμπληρώνονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους. Ομοίως θα προσυμπληρώνονται και οι δαπάνες των ενοικιαστών για τις πληρωμές μισθωμάτων στις φορολογικές δηλώσεις , Ε1, των ενοικιαστών.

Το όφελος για τα δημόσια ταμεία από την διπλή αυτή διασύνδεση θα είναι διπλό:

Θα υπόλογίζονται αυτόματα τα φορολογητέα εισοδήματα από ακίνητα αλλά και τα τεκμήρια αλλά θα εμφανιστεί και περισσότερη φορολογητέα ύλη καθώς οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει με κάθε λεπτομέρεια την ακίνητη περιουσία τους στο κτηματολόγιο για να την κατοχυρώσουν, αλλά αποκρύπτουν στοιχεία από την εφορία για να πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ και να μην τους πιάνουν τα τεκμήρια.

Θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με ακίνητα που διεκδικούνται από το Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Όπου βρεθούν αποκλίσεις, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση κάποιοι ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και τεκμήρια από το... παρελθόν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x