Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τα προγράμματα για τη Συρία και ο Ερντογάν... χαμογελά

Περίπου 230 εκατ. δολάρια προκειται να «ανακατευθυνθούν» από τα προγράμματα για τη Συρία καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να αποστασιωποιηθούν από τις εξελίξεις - Πώς εμπλέκονται οι Κούρδοι και ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ έπαψε να χρηματοδοτεί τα «πρότζεκτ σταθεροποίησης της Συρίας» σε μία κίνηση να απαλλαγούν οι ΗΠΑ από τη σύγκρουση, αναφέροντας την αυξανόμενη συνεισφορά των εταίρων του συνασπισμού κατά του ISIS.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε κοινοποιήσει την Παρασκευή στο Κογκρέσο ότι δεν θα δαπανήσει 230 εκατομμύρια δολάρια που είχαν προγραμματιστεί για τα προγράμματα της Συρίας και θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά σε άλλους τομείς. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, που αρχικά υποσχέθηκαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον τον Φεβρουάριο, βρίσκονταν εν αναμονή και περιμένουν έλεγχο από τότε που απολύθηκε τον Μάρτιο. Ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού αποδεσμεύτηκε τον Ιούνιο προς χρήση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι η περικοπή, η οποία εγκρίθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και δεν περιλαμβάνει κεφάλαια ανθρωπιστικής βοήθειας, θα αντισταθμιστεί από πρόσθετα ποσά ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύθηκαν από εταίρους του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία αργά την Πέμπτη.

«Ως αποτέλεσμα των βασικών συνεισφορών εταίρων, ο Γραμματέας Πομπέο εξουσιοδότησε το Υπουργείο Εξωτερικών να ανακατευθύνει περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια σταθεροποίησης για τη Συρία, τα οποία βρίσκονται υπό επανεξέταση», ανέφερε σε δήλωση η Νάουερτ.

Η Νάουερτ δήλωσε ότι η απόφαση του Πομπέο έλαβε υπόψη την επιθυμία του Λευκού Οίκου να αυξήσει την κατανομή των βαρών με τους συμμάχους.

Τα κονδύλια θα διοχετευθούν «για να υποστηρίξουν άλλες βασικές προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε η Νάουερτ, η οποία μαζί με άλλους αξιωματούχους απέρριψε φωνές που έλεγαν ότι η κατάργηση των κεφαλαίων έδειξε μείωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στη Συρία.

Η Νάουερτ, μαζί με τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, βοηθό υφυπουργό για τη Μέση Ανατολή, και τον Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικό απεσταλμένο του συνασπισμού κατά του IS, δήλωσαν στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δραστήριες στη Συρία μέχρι το Ισλαμικό Κράτος να έχει ηττηθεί.

«Αυτή η απόφαση δεν αντιπροσωπεύει καμία μείωση της δέσμευσης των ΗΠΑ για τους στρατηγικούς μας στόχους στη Συρία», δήλωσε η Νάουερτ.

Ωστόσο, η κίνηση θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να σταματήσει η συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συρία και να μειωθεί η όποια δέσμευσή τους εκεί.

Βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο το γεγονός ότι οι αμερικανικές χορηγίες κατευθύνονται και προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους πολεμούν οι Τούρκοι στη Μανμπίτζ και προσπαθούν να τους εκδιώξουν εντελώς από κει ώστε να αποκόψουν την πιθανότητα δημιουργίας κουδικού βραχίονα κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x