Επικαιρότητα

Σοκαρισμένος ο υφυπουργός Εσωτερικών: Λίμνη o θεσσαλικός κάμπος – Θα δράσουμε άμεσα

Αναφορικά για τις αποζημιώσεις των αγροτών, ο Θ. Λιβάνιος είπε ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει γρήγορα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του ΓΓ του υπ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, επισκέφθηκε το Σάββατο την περιοχή των Φαρσάλων, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από την έντονη κακοκαιρία και την δυνατή βροχόπτωση.
 
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον δήμο Φαρσάλων σχετικά με τις υποδομές και τις βλάβες που έχει υποστεί, αλλά κυρίως τους πολίτες τις επιχειρήσεις και ιδίως ο αγροτικός κόσμος που ξεκινάει την συγκομιδή της σοδειάς υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή».
 
Αναφορικά με το μέγεθος το προβλήματος από τις ζημιές ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι εικόνες που αντίκρισε ήταν πραγματικά συγκλονιστικές, σημειώνοντας πως «ο κάμπος είχε μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία προς τους πληγέντες τονίζοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει μια σειρά μέτρα τα οποία είναι δείγμα για το πως αντιμετωπίζει την κατάσταση με το εύρος των μέτρων που πιάνει πολλούς τομείς».
 
Όπως περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών για τους 6 επόμενους μήνες για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αναστέλλεται η καταβολή εισφορών και δόσεων στην Εφορία, για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος για ανάσα».
 
Παράλληλα είπε ότι ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών που είναι 600 ευρώ κάθε νοικοκυριό, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για αποκατάσταση οικοσκευών.
 
Αναφορικά για τις αποζημιώσεις των αγροτών, είπε ότι ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει γρήγορα ώστε να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες χωρίς να ακολουθηθεί η πολύπλοκη διαδικασία, αλλά με την στήριξη από το υπ. Οικονομικών.
 
Επίσης ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η στεγαστική συνδρομή όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ επισήμανε ότι υπ. Οικονομικών σε συνεργασία και με την Ένωση Τραπεζών εξασφάλισε την αναστολή των δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα.
 
Μεταξύ άλλων μιλώντας για τις επιχειρήσεις ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι επιχείρησες θα μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μιλώντας για τα αίτια των ζημιών είπε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάτσουμε να δούμε όχι μόνο τι έφταιξε, αλλά να δούμε τι θα χρειαστεί να κάνουμε ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο φαινόμενο».

ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και την ευχή να υπάρξουν καλά νέα για τους αγνοούμενους συμπολίτες μας, εξέφρασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, από την Καρδίτσα όπου βρίσκεται με κλιμάκιο του κόμματος κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα.

«Η παρουσία μας εδώ με εντολή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα δηλώνει την συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφές», είπε ο κ. Σπίρτζης. Πρόσθεσε ότι «ο κυκλώνας Ιανός αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες, δεν ήταν κάτι ξαφνικό ή έκτακτο» και ότι «η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτική προστασία όφειλαν να ήταν απόλυτα προετοιμασμένες».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν αρκούν τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για να βρίσκονται οι πολίτες σε εγρήγορση», αλλά «πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο ίδιος, η κυβέρνηση του, οι περιφερειάρχες και ο κρατικός μηχανισμός». «Δυστυχώς», ανέφερε, «δεν υπήρχε εγρήγορση και προετοιμασία στη Θεσσαλία». Ειδικότερα, είπε: «έσπασαν αναχώματα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας. Έφραξαν γέφυρες εξαιτίας του μη καθαρισμού ρεμάτων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και εκτροπή των υδάτων εντός οικιστικών περιοχών. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ο αποκλεισμός οικισμών και η απουσία συνεργείων ως τώρα, αποδεικνύουν την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Τόνισε ότι επειδή το φαινόμενο θα μετατοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων». «Θεωρούμε αυτονόητο», σημείωσε τέλος, «ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολίτες στις μεγάλες καθυστερήσεις που εδώ και 15 μήνες επανήλθαν στις αποκαταστάσεις των καταστροφών».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x