Επικαιρότητα

Οργή μετά το σοκ στον Λίβανο: Τι φώναζαν στον Μακρόν - Η έρευνα για το νιτρικό αμμώνιο (pics,vid)

Οι λιβανέζικες αρχές έχουν δόσει προθεσμία τεσσάρων ημερών στην επιτροπή έρευνας για να καταλογίσει ευθύνες σχετικά με τη φονική έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό και σκόρπισε τον θάνατο.

Απαντήσεις για τις αιτίες της καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωσε τη μισή Βηρυτό και οδήγησε στο θάνατο 145 άτομα, ζητούν οι πολίτες.


Χαρακτηριστικό της οργής που επικρατεί στον Λίβανο, είναι η αντίδραση Λιβανέζων που συγκεντρώθηκαν στην περιοδεία του Γάλλου προέδρου Μακρόν σε καταστραμμένη χριστιανική συνοικία της Βηρυτού Γκεμαϊζέ. Προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν και ζήτησαν γαλλική βοήθεια για να εκδιωχθούν οι κυβερνώντες από την εξουσία.

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!», «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζε το πλήθος.

Ο Μακρόν, τους διαβεβαίωσε ότι η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.



Ο Μακρόν κατά την άφιξή του στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να θεσπίσει χωρίς καθυστέρηση μεταρρυθμίσεις.

Νωριτερα, ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ ηγέτης των Δρούζων, της κύριας ομάδας των Χριστιανών του Λιβάνου, δήλωσε ότι δεν έχει «καμιά εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «συμμορία» και ζήτησε να γίνει διεθνής έρευνα για τα αίτια της έκρηξης.

Η διορία για τον καταλογισμό ευθυνών

Ενώ ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια της Βηρυτού, οι λιβανικές αρχές έδωσαν προθεσμία τεσσάρων ημερών σε επιτροπή που ερευνά τα αίτια της έκρηξης για να καταλογίσει ευθύνες στους υπευθύνους.

Η έκρηξη προκλήθηκε σύμφωνα με τις αρχές, από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν βρίσκονταν σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού εδώ και έξι χρόνια χωρίς μέτρα προφύλαξης.



«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου. 

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Εν μέσω πλήθους δημοσιευμάτων για το φορτηγό πλοίο Rhosus που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που κατέληξε εδώ και χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, ο επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών, Νικολάι Σουκάνοφ δήλωσε στο Sputnik ότι το Rhosus είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, οι  2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, είχαν κατασχεθεί το 2014 από το Rhosus, το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.



"Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια. Όταν χρησιμοποιείται μια 'σημαία ευκαιρίας', ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί (Σ.τ.Σ: σημαία ευκαιρίας ή σημαία ευκολίας, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ΟΟΣΑ το 1959, χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων επιτρέπουν και επί της ουσίας διευκολύνουν τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας). Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος... Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα", εξήγησε ο Σουκάνοφ.

Το Rhosus είχε περάσει και από τη Σεβίλλη

Το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι το πλοίο Rhosus, ιδιοκτησίας της εταιρείας Teto Shipping Ltd., κρατήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο λιμάνι της ισπανικής πόλης Σεβίλλη, από την οργάνωση του Μνημονίου των Παρισιών (Paris MoU). Το ΜΣ του Παρισιού είναι μια διοικητική συμφωνία μεταξύ 27 Λιμενικών Αρχών και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και τη βορειοατλαντική λεκάνη από τη Βόρεια Αμερική προς την Ευρώπη.



Σκοπός της είναι να σταματήσει τη λειτουργία των υποβαθμισμένων πλοίων μέσω ενός εναρμονισμένου συστήματος ελέγχου από το κράτος λιμένα. Πάνω από 18.000 επιθεωρήσεις διενεργούνται ετησίως επί αλλοδαπών πλοίων στους λιμένες του ΜΣ και διασφαλίζουν ότι τα πλοία αυτά ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, την ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, καθώς και ότι τα μέλη του πληρώματος έχουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Λευκωσία: Δεν έχει κυπριακό διαβατήριο ο ιδιοκτήτης του πλοίου

Διαψεύδει το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου την πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με την πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στην γειτονική χώρα και την ετοιμότητα του Υπουργείου να παραχωρήσει την όποια διευκόλυνση κριθεί αναγκαία, ενώ προχωρά σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

«Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρέσβειρα του Λιβάνου στη Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στην γειτονική χώρα και την ετοιμότητα του Υπουργείου να παραχωρήσει την όποια διευκόλυνση κριθεί αναγκαία για το ενδεχόμενο μεταφοράς ατόμων που ενδεχόμενα χρήζουν ιατρικής ή άλλης βοήθειας προς την χώρα μας.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x