Επικαιρότητα

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες Ουκρανοί εξαιτίας των ρωσικών πυραύλων - Αγώνας επιβίωσης μέσα στον χειμώνα

Οι Ουκρανοί λένε πως εάν καταφέρουν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα θα νικήσουν αυτόν τον πόλεμο.

Νέο ρωσικό μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σημειώθηκε την Πέμπτη στην Ουκρανία κατά ενεργειακών υποδομών στη χώρα, ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.

Οδησσός, το κέντρο του Ντνίπρο και η νοτιοανατολική πόλη της Ζαπορίζια έγιναν στόχος, ενώ το Κίεβο κατέρριψε δύο πυραύλους που στόχευαν στην πρωτεύουσα, καθώς και τέσσερα drones ιρανικής προέλευσης. Επιθέσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, και κατά αστικών υποδομών στην Μπαλακλίγια στα ανατολικά της περιφέρειας της Χαρκόβου και στο Οτσακόβ στο Μικολάιβ στον νότο.

Χαμηλές θερμοκρασίες
Ο χειμώνας έφτασε στην Ουκρανία. Το Κίεβο χθες ξύπνησε χιονισμένο με τη θερμοκρασία να παραμένει υπό του μηδενός. Ολόκληρη η χώρα που αγκομαχά ενεργειακά δίνει αγώνα ενάντια στο χρόνο να αποκαταστήσει τις ζημιές από το πυραυλικό μπαράζ της Τρίτης, το μεγαλύτερο που είχε εξαπολύσει η Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Η Naftogaz ανακοίνωσε ότι οι υποδομές φυσικού της αερίου στα ανατολικά έχουν υποστεί ζημιές ενώ ζημιές υπέστη και το στρατιωτικό εργοστάσιο Πιβντενμάς στο Ντνίπρο.

Οι Ουκρανοί λένε πως εάν καταφέρουν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα θα νικήσουν αυτόν τον πόλεμο. Ο ΟΗΕ όμως προειδοποιεί για σοβαρήανθρωπιστική κρίση. Επτά εκατομμύρια νοικοκυριά βρέθηκαν τρία 24ωρα πριν χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Μόνο στη Ζαπορίζια χθες χιλιάδες σπίτια βρέθηκαν και χωρίς νερό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπογραμμίζει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη, αλλά να προκαλέσει πόνο στον λαό του. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα αναφέρει ότι το Κίεβο δεν επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο παίρνοντας πίσω όλα τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη παραμένουν χαμηλές. Αναγνώρισε παρ' όλα αυτά ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «φοβάται πως η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της και όσο δεν τα αποσύρει η ειρήνη δεν είναι εφικτή».

Αργά το απόγευμα της Τρίτηςγεννήθηκαν φόβοι πως ο πόλεμος θα διαχυθεί εκτός Ουκρανίας καθώς πύραυλος κατέπεσε σε νατοϊκό έδαφος. Από χθες το βράδυ Ουκρανοί ειδικοί έχουν μεταβεί στην Πολωνία προκειμένου να συμμετάσχουν στην εν εξελίξει έρευνα. Το Κίεβο επιμένει ότι ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός ενώ κανείς από τους συμμάχους του δεν κατηγορεί την Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x