Επικαιρότητα

Θα κάνουμε τελικά Πάσχα στο χωριό;

Πώς έχουν τα νέα δεδομένα και τι περιμένουν ειδικοί και κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κάνουμε ή όχι Πάσχα στο χωριό.

Εδώ και μερικές ημέρες, και με την παραμονή των κρουσμάτων κορωνοϊού στο κόκκινο, την ίδια στιγμή, δε, όπου ο αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών, καθημερινά, συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν δεύτερες σκέψεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πάσχα.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για το αν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αφού τα νούμερα δεν πέφτουν. Η πίεση, δε, στο σύστημα υγείας, αλλά και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα, προκαλούν δισταγμούς.

Με τα τωρινά δεδομένα, λοιπόν, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επαρχία και στα χωριά για το Πάσχα, όπως σημειώνει το ethnos.gr! Ο Στέλιος Πέτσας, βέβαια, δήλωσε στο OPEN TV πως «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση έπειτα από 14 μήνες στον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση, χωρίς, όμως, να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».



Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τη μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, ενώ σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς, αλλά και το καλό καιρό. Πάντως, ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».

Διαφωνούν οι ειδικοί για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα


Οι ειδικοί είναι διστακτικοί και διχασμένοι όσον αφορά το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε, μάλιστα, την κατάσταση στα νοσοκομεία ο Διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ. Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί», σημείωσε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη.

«Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής», συμπλήρωσε.



Από την άλλη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Το σχετικό αίτημα αναμένεται να εξετασθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να είμαστε πιο κοντά στο Πάσχα. Άλλωστε στην περίπτωση που επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού απαιτείται και μία προετοιμασία τόσο σε μέσα μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία κλπ, αλλά και για προμήθειες σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και τρόφιμα με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αττικής θα μετακινηθεί προς χωριά και μικρές πόλεις της περιφέρειας.

Ωστόσο, ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα είναι πιθανό να καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων αμέσως μετά, ενώ είναι σφόδρα πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό ιικό φορτίο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x