Επικαιρότητα

Πλοία-«φαντάσματα» μεταφέρουν όπλα και μετανάστες στην Ευρώπη-Τι συμβαίνει με συσκευές εντοπισμού

Εκατοντάδες φορτηγά «πλοία φαντάσματα» κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους και πλησιάζουν ζώνες που ελέγχουν τρομοκράτες προτού εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα

Εκατοντάδες φορτηγά «πλοία φαντάσματα» κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους και πλησιάζουν ζώνες που ελέγχουν τρομοκράτες προτού εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα κι εκφράζονται φόβοι ότι διακινούν λαθραία ανθρώπους και όπλα στην Ευρώπη, ειδικά στην διαδρομή από την Λιβύη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Windward, μιας ναυτιλιακής εταιρείας αναλύσεων που εδρεύει στο Ισραήλ, συνολικά 2.850 πλοία «εξαφανίστηκαν» διακόπτοντας την εκπομπή σήματος από την τοποθεσία τους προτού εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα το πρώτο δίμηνο του 2017. Εξ’ αυτών τα 40 μπήκαν στην Ευρώπη απ’ τη Λιβύη, αφού πέρασαν κοντά από περιοχές όπου δρουν τζιχαντιστές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» και άλλα 20 προέρχονταν απ’ το Λίβανο και τη Συρία, στα χωρικά ύδατα των οποίων έκαναν ύποπτες στάσεις έως και έξι ώρες.

Το «κόλπο» αυτό που έφερε στο φως έρευνα των Times εγείρει φόβους κατά πόσον η πλημμελής προστασία των θαλάσσιων συνόρων αφήνει τη Γηραιά Ήπειρο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια και προειδοποιούν ότι τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να εκμεταλλεύονται τα κενά στην ασφάλεια των θαλασσών για να διακινούν όπλα και ανθρώπους.

Στην έρευνα αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδρομή που ακολούθησε ένα ιταλικό τάνκερ απ’ τη Λιβύη προς την Ελλάδα. Το ιταλικό πετρελαιοφόρο έκανε δύο στάσεις : μία κοντά στην Κρήτη και μία κοντά στην κυρίως Ελλάδα, όπου έκλεισε τη συσκευή εντοπισμού του κι έγινε «πλοίο φάντασμα» κοντά σε περιοχές ύποπτες για λαθρεμπόριο ανθρώπων.



Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x