Επικαιρότητα

Σε ισχύ από Δευτέρα η καραντίνα για αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις για ματαίωση του μέτρου η κα Πατέλ είπε ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για διεθνείς ταξιδιωτικούς διαδρόμους αλλά όταν κριθεί ασφαλές.

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα το μέτρο της καραντίνας 14 ημερών για όσους ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, επιβεβαίωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Παρά τις έντονες διαφωνίες της αεροπορικής και τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών, η αρμόδια υπουργός είπε ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της προόδου που έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η πρώτη επανεξέταση του μέτρου θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Αναγνωρίζοντας τις πιέσεις για ματαίωση του μέτρου, η κα Πατέλ είπε ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για «διεθνείς ταξιδιωτικούς διαδρόμους», δηλαδή για αφίξεις χωρίς περιορισμούς από συγκεκριμένες χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα, αλλά μόνο όταν αυτό κριθεί ασφαλές.

Η κα Πατέλ επισήμανε, εξάλλου, ότι ακόμα το Foreign Office έχει σε ισχύ ταξιδιωτική σύσταση κατά οποιουδήποτε μη αναγκαίου ταξιδιού στο εξωτερικό.

Διαφωνούντες βουλευτές τόνισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι πρόκειται για ένα «σωστό μέτρο τη λάθος στιγμή» και αμφισβήτησαν την επιστημονική δικαιολόγηση της καραντίνας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καλώντας την υπουργό να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Το μέτρο αφορά και τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Οι εξαιρέσεις από την καραντίνα σε αυτή την πρώην φάση θα αφορούν μόνο οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και στον τομέα εθνικής ασφάλειας, διπλωμάτες και επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες για τον κορωνοϊό.

Εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Ιρλανδία και τις βρετανικές νήσους, που συνιστούν κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες θα καλούνται να συμπληρώνουν φόρμες με τα στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνσης επί βρετανικού εδάφους πριν φτάσουν στη χώρα, θα υποβάλλονται σε τυχαίους επιτόπιους ελέγχους από αξιωματούχους δημόσιας υγείας στη δηλωμένη διεύθυνση διαμονής και αν κριθεί ότι έχουν παραβιάσει την καραντίνα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο χιλίων λιρών.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x