Επικαιρότητα

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός – Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Η Αθήνα αποφασίζει σήμερα για τη μεταφορά από τα Ιεροσόλυμα – Στενές επαφές του ΥΠΕΞ με το Τελ Αβίβ, εξετάζεται εναλλακτική διαδρομή και μέσω Ιορδανίας

Σε συνθήκες αυξημένης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο επιχειρησιακό και διπλωματικό εγχείρημα ενόψει της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταρτίσει εναλλακτικά σχέδια για όλα τα πιθανά σενάρια, με κρίσιμες παραμέτρους να παραμένουν υπό διαρκή αξιολόγηση λόγω της ρευστής κατάστασης στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, οπότε και αναμένεται αργότερα να καθοριστεί το εύρος της ελληνικής αποστολής, αλλά και ο τρόπος μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Αθήνα, με τις τελικές επιλογές να εξαρτώνται άμεσα από τις συνθήκες ασφαλείας.

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λάνα Ζωχιού, η επιχείρηση σχεδιάζεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Η όλη επιχείρηση θα λάβει χώρα εν μέσω πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ισραηλινή πλευρά, με στόχο τη διασφάλιση των συνθηκών για την πραγματοποίηση της αποστολής.

Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με πληροφορίες - παρά την ενεργοποίηση του βασικού σχεδιασμού σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, καθώς οι εξελίξεις στο πεδίο μπορούν να μεταβάλουν άμεσα τα δεδομένα.

Σενάρια μεταφοράς: Τελ Αβίβ ή μέσω Ιορδανίας
Μιλώντας στο skai.gr, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος περιέγραψε το βασικό περίγραμμα του σχεδίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή για την παραλαβή του Αγίου Φωτός.

Όπως ανέφερε, εξετάζονται 2 βασικά σενάρια: είτε απευθείας μετάβαση στο Τελ Αβίβ, είτε - εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν - μέσω της Ιορδανίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής παραλαβή και μεταφορά.

Η πιθανότητα χερσαίας ή θαλάσσιας μεταφοράς δεν θεωρείται επικρατέστερη, λόγω των αυστηρών χρονικών περιορισμών μεταξύ της τελετής αφής και της άφιξης του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ελληνική αποστολή θα είναι περιορισμένη, ακολουθώντας μοντέλο αντίστοιχο εκείνου της περιόδου της πανδημίας, με έμφαση στην ευελιξία και τη μείωση του επιχειρησιακού αποτυπώματος.

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Παρά τις πολεμικές συνθήκες η ισραηλινή αστυνομία διαμήνυσε τη Δευτέρα πως οι τελετές, συμπεριλαμβανομένης της Αφής του Αγίου Φωτός, θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά με «συμβολικό» και «περιορισμένο» χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, οι επαφές με τις ισραηλινές αρχές και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Άγιο Φως να φτάσει εγκαίρως στην Αθήνα, προκειμένου να διανεμηθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Σήμερα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε ψυχραιμία, δίνοντας έμφαση και στην πνευματική διάσταση της εορτής.

Όπως σημείωσε, «το Άγιο Φως μεταδίδεται μέσα από την πίστη και την προσευχή», υπενθυμίζοντας ότι η μεταφορά του στην Ελλάδα αποτελεί μια παράδοση με ιδιαίτερη συμβολική και θρησκευτική σημασία από το 1988 και έπειτα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε - παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες - να διατηρηθεί η παράδοση και να διασφαλιστεί η άφιξη του Αγίου Φωτός στη χώρα.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x