Επικαιρότητα

Σκληρό ροκ από τον Κυριάκο μέχρι τις εκλογές

«Σκληρή αντιπολίτευση, εφ’ όλης της ύλης κριτική και κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων» είναι ο «οδηγός» του προέδρου της Ν.Δ.

«Καθήκον της Ν.Δ. είναι να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, η χειρότερη μεταπολεμικά» είπε την Μεγάλη Τετάρτη από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σκληρή αντιπολίτευση, εφ’ όλης της ύλης κριτική και κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων» είναι ο «οδηγός» του προέδρου της Ν.Δ. που είναι ενισχυμένος μετά και το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο, κατά τον ίδιο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Αυτό το συνέδριο αποτελεί την αφετηρία της πολιτικής αντεπίθεσης της Ν.Δ. σε όλα τα επίπεδα και όπως λένε στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, έστειλε ένα ελπιδοφόρο πολιτικό μήνυμα ως απάντηση στην ασφυξία που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες. Παράλληλα αναφέρουν ότι έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη για μια «Νέα Δημοκρατία Από την Αρχή» μέσα σε 111 ημέρες από την ημέρα εκλογή του, στις 10 Ιανουαρίου 2016.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια, καθώς μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, όπως του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, δεν αποκλείουν και το σενάριο των εκλογών. Πάντως σε περίπτωση που η κυβέρνηση, μετά από συμφωνία με τους πιστωτές, καταθέσει νομοσχέδια με μέτρα, η Ν.Δ. έχει διαμηνύσει και στο ΕΛΚ, ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ όσα λέγονται για το ενδεχόμενο να ζητηθούν 180 ψήφοι από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εγκλωβιστεί η αντιπολίτευση, από τη Συγγρού μεταδίδουν πως δεν θα συναινέσουν.

Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και με ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και να κληθεί η Ν.Δ. να αναλάβει τις τύχες της χώρας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα του κόμματος και το πρώτο βήμα έγινε με την πραγματοποίηση του «παράλληλου Συνεδρίου» κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν σειρά σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες.

«Οι συνεδριάσεις αυτές συνδέονται με την απόφαση του Προέδρου του Κόμματος να ανοιχτεί η Ν.Δ. στην κοινωνία, να την ακούσει και μέσα από αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο να γίνει πράξη το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δώσει οξυγόνο στην Ελλάδα» αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ηγετικής ομάδας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν από τη Συγγρού, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιτυχία προκύπτει από τα εξής στοιχεία: 4.402 σύνεδροι, 2.196 θεματικοί σύνεδροι, 4.232 παρατηρητές, 308 προσκεκλημένοι, 48 πρεσβευτές και διεθνείς αντιπροσωπείες, διεξήχθησαν 16 εκδηλώσεις (παράλληλο συνέδριο – με 113 ομιλητές συνέδρους, 90 εκπροσώπους φορέων, 94 παρεμβάσεις πολιτών, ενώ 15.432 πολίτες συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό μέσω του ίντερνετ).

Μάλιστα, όπως λένε συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη το παράλληλο συνέδριο έγινε με τη συμμετοχή πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα, εκπροσώπους του επιχειρηματικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου, ενώ συζητήθηκαν σημαντικά και σοβαρά θέματα πάνω στα μεγάλα ζητήματα της δημόσιας πολιτικής: Από τον ρόλο των συνδικαλιστικών φορέων μέχρι τη νέα και νεανική επιχειρηματικότητα και από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Η διαδικασία αυτή πλέον θα ενταχθεί στο βασικό πρόγραμμα του 11ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, καθώς θα αποτελέσει τη δεξαμενή διεύρυνσης από και προς την κοινωνία» είναι η άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ αλλάζει

Έμφαση δίνει η ηγεσία στις οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν από το συνέδριο με στόχο ένα πιο σύγχρονο, πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό Κόμμα σε ευρωπαϊκά πρότυπα και στο οποίο γραμματέας θα είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξελέγη το μεσημέρι της Μεγ. Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ψηφίστηκε το νέο Καταστατικό του Κόμματος, που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές. ο γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.

Πρώτο βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός Κόμματος - Κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μια ριζοσπαστική αλλαγή είναι η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του Κόμματος που παρουσίασε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μεγάλη έμφαση στο νέο καταστατικό δίνεται στη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής. Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κόμματος τα αιρετά μέλη θα είναι περισσότερα από τα ex officio. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Η Πολιτική Επιτροπή (το 60% των αιρετών μελών της ήταν υποψήφιοι και εξελέγησαν για πρώτη φορά κάνοντας πράξη το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για ανανέωση) θα συνέρχεται ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 150 αιρετά μέλη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ex officio θα συμμετέχουν αυτοδιοικητικά στελέχη από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Θεσπίζεται ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος ανοίγει και κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Από τη Συγγρού προβάλλουν το στοιχείο, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του Προέδρου παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του Προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε Εθνικές Εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχηγού.

Επίσης, ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Δημιουργείται εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο Πρόεδρος ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x