Επικαιρότητα

Στο 9% ήταν τελικά η ύφεση το 2020

Επίσης, η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα κάτω αυξάνει το χρέος και το έλλειμμα, που υπολογίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, για το 2020.

Mεγαλύτερη κατά 0,8 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, ήταν τελικά η ύφεση του 2020, που διαμορφώθηκε στο 9%, σύμφωνα με τα χθεσινά, αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το χαμηλότερο ΑΕΠ του 2020, που οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση προς τα κάτω της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά και των επενδύσεων, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης φέτος, καθώς μειώνεται η βάση σύγκρισης. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί, καθώς μπορεί να αναθεωρηθούν και τα στοιχεία των πρώτων δύο τριμήνων του 2022. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη της φετινής χρονιάς θα είναι ούτως ή άλλως υψηλότερη από το 6,1% της κυβερνητικής πρόβλεψης και θα ξεπεράσει πιθανότατα το 7%.

Επίσης, η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα κάτω αυξάνει το χρέος και το έλλειμμα, που υπολογίζονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, για το 2020.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τελική καταναλωτική δαπάνη το 2020 μειώθηκε τελικά κατά 5,5%, έναντι μείωσης 3,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση 7,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 6,8%, και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μείωση 21,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 21,7%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε, εξάλλου, κατά 0,3%, ενώ τον Μάρτιο είχε εκτιμηθεί αύξησή του κατά 4,9%.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x