Επικαιρότητα

Συρίγος: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης εξαφανίζει και Κάρπαθο-Ρόδο -Κάσο

Το μνημόνιο με τη Λιβύη δόθηκε νωρίτερα στην δημοσιότητα απο την Τουρκία.

Το μνημόνιο με τη Λιβύη δόθηκε νωρίτερα στην δημοσιότητα απο την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτό παραβιάζεται η ελληνική ΑΟΖ καθώς το μνημόνιο περιλαμβανει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκίας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος:

"Σημαντικό είναι ότι το σημείο αυτό που βρίσκεται κάτω από την Κρήτη και σταμάτα ακριβώς εκεί που είναι το ανατολικό όριο της Κρήτης"

Προσθέτει πως: "Δεν είναι ο χειρότερος χάρτης όπως ο προηγούμενος που έδειχνε ότι φτάνει ως την δυτική Κρήτη αλλά θεώρει ότι είναι δίκη της όλη αυτή η περιοχή" επισημαίνοντας πως "η συμφωνια αγνοεί την ύπαρξη της Καρπάθου, της Κάσου, της Κρήτης και της Ρόδου".

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως:

"Σύμφωνα με το αρθρο 2 - 3 οι δυο χωρες θα την καταθεσουν στα Ηνωμένα Έθνη για τις Διεθνείς Συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια ισχυρή συμφωνία"

Ωστόσο όπως δηλώνει η συμφωνία αυτή "είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική διότι δεν υπάρχουν αντικριστές ακτές μεταξύ Λιβύης Τουρκίας. Στην μέση είναι η Ελλάδα"

"Είναι στρατηγική της Τουρκίας... Θα βρισκουμε και θα σκονταφτουμε σε αυτή την συμφωνία"

Καταλήγει αναφέροντας πως "Αυτή η κινηση επηρεαζει την Ελλάδα όχι την Κύπρο ενώ παράλληλα αυτή η συμφωνια προσφέρει στην Τουρκία την στοιχειώδη νομιμοτητα". 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x