Επικαιρότητα

Τι λέει το προσχέδιο της Συνόδου της ΕΕ για την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις «παράνομες ενέργειες» αναμένεται να στείλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις «παράνομες ενέργειες» αναμένεται να στείλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά» τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα». Σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις δράσεις, ενώ θα εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία» της για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία», ζητώντας την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι εάν τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο προσχέδιο, οι συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία θα γίνουν μερικές μόλις ημέρες πριν την ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα ευρωτουρκικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ.

DW: Σκληραίνει τη στάση της η Μέρκελ
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας της κυβέρνησης στη γερμανική Βουλή χτες Τετάρτη επισήμανε ότι «παρά τα δικαιολογημένα συμφέροντα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες […] άμαχοι διώκονται, χάνουν τη ζωή τους ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το καταδικάζουμε απερίφραστα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, η οποία επέκρινε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στο θύλακα της ανατολικής Γούτα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Ρωσία. Η καγκελάριος άφησε πάντως αναπάντητο το ερώτημα εάν οι τουρκικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα η Α. Μέρκελ έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του έναντι της Άγκυρας.

Αυτό μπορεί να απορρέει πρωτίστως από την αιματοχυσία στην Αφρίν, ωστόσο, όπως εκτιμάται, ασφαλώς δεν είναι ο μόνος λόγος: η γερμανική πλευρά παρακολουθεί πολύ στενά και τα όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, με αποκορύφωμα τη σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο. Παρότι αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της, η γερμανική πλευρά θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα καθώς επιβαρύνει όχι μόνον τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν γένει. Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι δια μέσω των πολλών και διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας που έχει, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του αυτές στην Τουρκία.

Και η εφημερίδα Handelsblatt γράφει σήμερα ότι η ίδια η καγκελάριος μεσολαβεί στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αφού όπως προκύπτει από ελληνικές πηγές φέρεται να συνομίλησε κατ΄ ιδίαν με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα αυτό. Σε ερώτηση της DW εκπρόσωπος της καγκελαρίας επισήμανε ότι επί της αρχής δεν δίνονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες της καγκελαρίου. Ο ίδιος παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ που σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ή και καθόλου εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x