Επικαιρότητα

Το δύσκολο 200άρι του εκλογικού και οι απώτεροι στόχοι Τσίπρα

Μετά τις 10 Ιουλίου η ψήφιση της πρότασης νόμου για την απλή αναλογική

Με την πρόταση νόμου για την απλή αναλογική να κατατίθεται την ερχόμενη Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει στην τελική ευθεία για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων που θα εξασφαλίσουν πως το νέο εκλογικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές.

Απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής μετά το Brexit, στενοί συνεργάτες του και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης το προσεχές διάστημα, μέχρι την ψήφισή του που τοποθετείται μετά τις 10 Ιουλίου και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Το παζλ με τα 200 «κομμάτια» εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να συμπληρωθεί, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν ότι η εξασφάλιση της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής αν και δύσκολη δεν είναι ακατόρθωτη. Προς το δυσοίωνο για το Μαξίμου σενάριο της απλής πλειοψηφίας συντείνει και η χθεσινή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος εν πολλοίς ξέκοψε το ενδεχόμενο να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση.

Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν καταθέτουν τα όπλα, εντείνοντας τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Ενδεικτική είναι η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στα όσα ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης προς τον Περισσό, το Μαξίμου επαναφέρει το καίριο ερώτημα κατά πόσο το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση για απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα (πάγια αιτήματα του Περισσού) και ψήφο στα 17 έτη.

Στην διελκυστίνδα του εκλογικού εντάσσεται και η επισήμανση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι η πρόταση για την απλή αναλογική «λαμβάνει υπ' όψιν τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015». Στην κυβέρνηση αναμένουν τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία βρίσκεται κοντά στην κυβερνητική πρόταση, με το βλέμμα όλων να εστιάζεται στο λεγόμενο «βενιζελικό» στρατόπεδο που τηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς της ηγεσίας. Με τον τρόπο πάντως αυτόν στο Μαξίμου επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, προσδοκώντας όχι μονάχα στο νούμερο «200», όσο στη μεγάλη εικόνα της απομόνωσης της ΝΔ και της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με το χώρο της Κεντροαριστεράς που άνοιξε η συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα.

Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν τις εν εξελίξει συζητήσεις ως μία πρόβα τζενεράλε για τυχόν μελλοντικές συνεργασίες.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x