Επικαιρότητα

Το παζάρι, τα νέα επικοινωνιακά φάουλ & ο γρίφος του Βερολίνου

Oι συνταξιούχοι και το επικοινωνιακό ατόπημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Με τη δημόσια τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα των συντάξεων και την επίλυση του ζητήματος με «φυσικό τρόπο» δεν έμεινε καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο «εμπνευστής» του επιχειρήματος που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ένα αμιγώς «τεχνοκρατικό» επιχείρημα που κανονικά θα έπρεπε να μείνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών χρησιμοποιήθηκε δημόσια και προκάλεσε –εύλογα- το κοινό αίσθημα πυρωδωτώντας ταυτόχρονα μια ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο «τεχνοκράτης» υπουργός Οικονομικών προετοίμασε την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ως εξής: υπολόγισε τη μέση ηλικία των σημερινών συνταξιούχων που εξακολουθούν να εισπράττουν «προσωπική διαφορά» έλαβε υπόψη το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες και έβγαλε την καμπύλη της προβλεπόμενης συνταξιοδοτικής δαπάνης υπολογίζοντας την «έξοδο από το σύστημα» όπως βάφτισε τον θάνατο των συνταξιούχων.

Πρόκειται για προφανές επικοινωνιακό ατόπημα καθώς ουδείς συνταξιούχος περιμένει από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό της χώρας να του λέει κατάμουτρα ότι επικαλείται τον επικείμενο θάνατό του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να αποτρέψει τις μειώσεις των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της όλης υπόθεσης δεν θα εξαρτηθεί από τα επικοινωνιακά ατοπήματα αλλά από τη στάση της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί του θέματος.

Σε αυτό το πεδίο, όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επίπονες ενώ οι τελικές αποφάσεις –παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική πλευρά- δεν αναμένεται να ληφθούν παρά την τελευταία στιγμή. Είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, άλλος προϋπολογισμός να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και άλλα νούμερα να κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το σενάριο η αναστολή της περικοπής των συντάξεων να αποτυπωθεί ακόμη και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στη Βουλή, φαντάζει αυτή τη στιγμή με όνειρο θερινής νυκτός. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς στο Βερολίνο και του έθεσε το θέμα των συντάξεων ωστόσο δεν υπήρξε καμία διαρροή σχετικά με τη στάση που προσανατολίζεται να τηρήσει η γερμανική πλευρά. Και από ότι φαίνεται το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία.

Μάλιστα, η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το θέμα θα συζητηθεί σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο παραπέμπει πλέον είτε σε Eurogroup είτε και σε... Σύνοδο Κορυφής. Το Eurogroup του Οκτωβρίου είναι ήδη χαμένο. Κάτι αντίστοιχο πλέον μπορεί να ειπωθεί και για το Eurogroup του Νοεμβρίου καθώς είναι προγραμματισμένο για τις 5 Νοεμβρίου και μέχρι τότε δεν θα έχει καν ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης των θεσμών η οποία προγραμματίζεται να κατατεθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Όλα πλέον δείχνουν... Δεκέμβριο.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x