Υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου της επιλογής της Άγκυρας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία, υποστηρίζοντας πως πατά την κριτική που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες η χώρα του δεν είχε εναλλακτική λύση.
«Η Τουρκία είναι κυρίαρχη χώρα», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ενώ προσέθεσε με νόημα πως η Άγκυρα κατέφυγε στην λύση της Ρωσίας αφότου έγινε φανερό πως δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ.
«Έχουμε επείγουσα ανάγκη και προσπάθησα να αγοράσω [πυραυλικό σύστημα] από πολλές άλλες χώρες – περιλαμβανομένης της Κίνας – αλλά έλαβα την καλύτερη πρόταση από την Ρωσία, και την πήρα», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Associated Press.
«Προσπάθησα να αγοράσω από τους συμμάχους μου», προσέθεσε αιχμηρά.
Οι S-400 είναι ασύμβατοι με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι χώρες-μέλη του NATO.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ανατείλει την παροχή των μαχητικών F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία λόγω της απόκτησης των S-400, με την Άγκυρα να έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να στραφεί και σε αυτήν την περίπτωση στην Ρωσία και συγκεκριμένα στα Σουχόι Su-57.
Πηγή: www.skai.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






