Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εμπλέκετε την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες πολέμου»

«Αναρωτιέμαι ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης να εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες πολέμου» είπε ο κ. Τσίπρας.

Βαθύτατη ανησυχία για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, αλλά όχι για την στάση της συνολικά, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση στην Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειες στην Ελλάδα.

Η ρητορική σας δεν παίρνει υπόψη της την θέση της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης, όπως και τα εθνικά μας συμφέροντα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση των κομμάτων η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

«Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών, αλλά μονομερώς. Αναρωτιέμαι ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης να εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες πολέμου» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη κι αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Και δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είδαμε τα πρόσφατα αποτελέσματα».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές».

Συμπλήρωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία».

«Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του, και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε.

Σημείωσε ότι παρά τις διαφορές, πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

«Όλοι οφείλουν να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή»

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x