Επικαιρότητα

Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά

Προς κατάργηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων.

Διάταξη που θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τα αναδρομικά ποσά από συντάξεις προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή τις προσεχείς μέρες η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις συνταξιούχων.

Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο στα αναδρομικά ποσά από συντάξεις η παρακράτηση φόρου να γίνεται στην πηγή με συντελεστή 20%, ο οποίος ενδεχομένως να κλιμακώνεται για μεγαλύτερα ποσά με συντελεστές 25% ή 30%. Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα τέλος στις τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεούνται να υποβάλλουν όσοι λαμβάνουν ποσά από αναδρομικά και τα οποία φορολογούνται σήμερα με την κλίμακα φορολογίας στο έτος που ανάγονται τα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό η παρακράτηση θα διενεργείται από την εφορία πριν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν θα υπάρχει κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση. Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση του προστίμου έγκειται στο γεγονός ότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 και ως εκ τούτου αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά. Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μικρά και μάλιστα μικρότερα από το ύψος του προστίμου που τους επιβλήθηκε για μη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξέδωσε αποφάσεις που δικαίωναν φορολογουμένους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής ότι έπρεπε να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε. Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από «την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη».

Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικά ποσά συντάξεων από τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που έλαβαν το 2020 αναδρομικά ποσά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία:

• Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
• Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και τα προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή στη ΔΟΥ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x