Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Έτσι μπήκε στη ζωή μου το FA Cup και το περιμένω κάθε χρόνο!

Ήταν Απρίλης του 1970. Έβρεχε καταρρακτωδώς και δεν θύμιζε κάτι πως είχε μπει η άνοιξη. Στην Ελλάδα οι κεραίες τηλεόρασης που υπήρχαν στα σπίτια ήταν πιο λίγες κι από τα αυτοκίνητα!

Ήταν Απρίλης του 1970. Έβρεχε καταρρακτωδώς και δεν θύμιζε κάτι πως είχε μπει η άνοιξη. Στην Ελλάδα οι κεραίες τηλεόρασης που υπήρχαν στα σπίτια ήταν πιο λίγες κι από τα αυτοκίνητα! Μόλις τεσσάρων ετών κορασίδα η ελληνική TV, έκανε τα πρώτα της βήματα... Μαζί με αυτό το παράθυρο στον κόσμο η χώρα ανακάλυπτε μαγικά πράγματα. Ερχόμασταν πιο κοντά σε άλλες κουλτούρες. Ίσως η πιο σημαντική διαφορά που εντοπίσαμε μέχρι τότε ήταν η μετάδοση εκείνου του απογεύματος. Με τη φωνή του Γιάννη Διακογιάννη το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας μάς πήγαινε στο «Γουέμπλεϊ».

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η Τσέλσι θα έπαιζε με τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Τα ονόματα του Μπρέμνερ, του Όσγκουντ, του Λόριμερ και του Μπονέτι θα έμπαιναν στη ζωή μας. Οι παίκτες που έβγαιναν μαζί στον αγωνιστικό χώρο, οι πάγκοι των δύο ομάδων δίπλα δίπλα, ακόμα και ο τρόπος απονομής στο τέλος. Το τελετουργικό, μοναδικό. Το παιχνίδι, εξαιρετικό. Το τελικό 2-2 σήμαινε για πρώτη φορά επαναληπτικό στον 20ό αιώνα.

Από εκείνο το απόγευμα μαγεύτηκα με τη διαδικασία. Με το όλο σκηνικό. Μαζί με τον Άγγελο, το κολλητό φιλαράκι μέχρι και τώρα , δεν χάναμε ματς.

Το Κύπελλο Αγγλίας ήταν ιεροτελεστία. Εκείνος Λιντς Γιουνάιτεντ φανατικός κι επειδή τα «παγόνια» ήταν συχνότατα τότε στον τελικό καθήκον μου ήταν να του πηγαίνω κόντρα!

Εκείνη η Λιντς των παιδικών μας χρόνων ήταν μαγική ομάδα. Και πήρε μόνο ένα FA Cup το 1972 κόντρα στην Άρσεναλ με το γκολ του Άλαν Κλαρκ ενώ άξιζε περισσότερα!

Της έκανε όμως μία τεράστια ζημιά, ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των τελικών, η Σάντερλαντ το 1973, που δεν είχε διεθνή και έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία αλλά με 1-0 νίκησε την πανίσχυρη Λιντς σε ένα ματς με την φοβερή διπλή απόκρουση του Τζιμ Μοντγκόμερι σε κεφαλιά του Τσέρι και σουτ του Λόριμερ.

Θαυμάσαμε μαζί τη Λίβερπουλ να νικά τη Νιούκαστλ το '74 σε ένα ιστορικό ματς αφού μέχρι εκείνο το μεσημέρι οι «καρακάξες» δεν είχαν ηττηθεί σε οποιαδήποτε τελικό. Εκπληκτικό είναι πως από τότε δεν έχουν κερδίσει άλλο τελικό που εμφανίστηκαν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x