sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ομοιότητες, λάθη & ρεκόρ: Τι είδαμε από τις 4 ελληνικές ομάδες στην τελευταία φάση ομίλων;

Το sport-fm.gr καταγράφει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την παρουσία των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa & του Conference League.

Ευρώπη: Τι είδαμε από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στους ομίλους

Όμιλοι τέλος, και στο Champions League, και στο Europa, και στο Conference, για πάντα, καθώς από του χρόνου θα έχουμε να κάνουμε με το περιβόητο φορμάτ των 36 ομάδων σε ενιαία λίγκα και τα ρέστα. Χρήζει ανάλυσης, ωστόσο δεν είναι της παρούσης, έχουμε καιρό να το δούμε ενδελεχώς μέσα στο 2024.

Αναφορικά με τη στερνή φάση των ομίλων που ολοκληρώθηκε μόλις χθες στις δύο πιο μικρές διοργανώσεις της UEFA, είχαμε γράψει εξαρχής πως θα τη ζούσαμε σωστά, έχοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια τέσσερις ομάδες σε αυτήν.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βρέθηκαν στο Europa και ο ΠΑΟΚ στο Conference, με τα 24 ματς που έδωσαν οι εκπρόσωποί μας να έχουν απολογισμό 9-4-11, δύο εισιτήρια για τα νοκ άουτ της τρίτης τη τάξει διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δύο αποκλεισμούς.

Με το δείγμα γραφής να είναι μεγάλο, μας δίνεται η ευκαιρία να καταγράψουμε αρκετά στοιχεία, καλά ή κακά, αλλά και στατιστικά, που αξίζουν να σημειωθούν τώρα που ο πολύς θόρυβος από τα ματς της 6ης αγωνιστικής έχει καταλαγιάσει.

Οι πικρές ομοιότητες στην πορεία Παναθηναϊκόύ & ΑΕΚ


Έκλεψαν την παράσταση με τις σπουδαίες προκρίσεις ενάντια σε Μαρσέιγ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ το καλοκαίρι, αφήνοντας υποσχέσεις για την επιστροφή ελληνικής ομάδας ή ομάδων στο Champions League. Εντέλει, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κατέγραψαν 0/4 ενάντια σε Μπράγκα και Αντβέρπ αντίστοιχα, για να συνεχίσουν στο Europa.

Εκεί ξεκίνησαν με νίκες που θα μνημονεύονται για χρόνια ενάντια σε Βιγιαρεάλ και Μπράιτον, παίρνοντας ισοπαλίες τη 2η αγωνιστική.

Δικαιολογημένες ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο και όχι για το ταπεινό Conference. Ειδικά για την Ένωση, που είχε κληρωθεί σε όμιλο-φωτιά, η εκκίνηση έμοιαζε –και ήταν- μεγαλειώδης.

Συνδυαστικά, από τις δύο ομάδες της Αθήνας, ακολούθησαν οκτώ ήττες σε ισάριθμα ματς με γκολ 7-19! Ούτε ένας βαθμός, που σε αμφότερες περιπτώσεις, θα ήταν αρκετός για να συνεχιστεί η πορεία έστω στο Conference.



Παράλληλα, αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι τόσο η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσο και εκείνη του Ματίας Αλμέιδα έπαιξαν με δύο διαφορετικούς τερματοφύλακες στους ομίλους και τους είδαν αμφότερους να κάνουν μεγάλα λάθη!

Ο Μπρινιόλι είχε τεράστια ευθύνη στο πρώτο γκολ της Ρεν στο εκτός έδρας ματς, ενώ ο Λοντίγκιν μοιράζεται το ανάλογο μερίδιο με τον Σένκεφελντ στο πρώτο τέρμα της Μακάμπι στη Λεωφόρο.

Όσο για τους νταμπλούχους; Ένα σπάνιο... έγκλημα του Στάνκοβιτς στη Μασσαλία έφερε πέναλτι και αποβολή, με τον Αθανασιάδη να έχει σοβαρότατα λάθη τόσο στο εντός έδρας ματς με τη Μαρσέιγ αλλά και στο φινάλε με τον Άγιαξ...

Άμυνα που μπάζει & σερβική πελατεία


Όταν είχε λάβει χώρα η κλήρωση, ήταν σαφές πως ο Ολυμπιακός ήταν το ακλόνητο φαβορί για την 3η θέση και φιλοδοξούσε να κοντράρει Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ για την πρόκριση στα νοκ άουτ του Europa.

Εντέλει, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην τελευταία αγωνιστική για να σφραγίσουν το μίνιμουμ με το 5-2 ενάντια στην Μπάτσκα Τόπολα.

Κοινός παρονομαστής σε όλη τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, η κακή αμυντική λειτουργία που είχε ως αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να δεχτούν 14 γκολ σε έξι ματς – ενώ σκόραραν έντεκα φορές- υπό τις οδηγίες δύο διαφορετικών προπονητών.

Λάθη, με κυριότερο του Φρέιρε, στο πρώτο ματς με τη Φράιμπουργκ, εγκλήματα και τιμωρία στην Τόπολα, κακή απομάκρυνση για να ξαναμπεί στο ματς η Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκη, ολική καθίζηση στο Φράιμπουργκ, ακόμα και στο φινάλε, οι Σέρβοι κατόρθωσαν να σκοράρουν δις – την πρώτη φορά μετά από ασύλληπτο λάθος του Ορτέγκα.



Μία ομάδα που χτίστηκε από την αρχή το καλοκαίρι και ενώ ενισχύθηκε με ποιοτικούς παίκτες σε διάφορες θέσεις, (Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί ενδεικτικά), έμεινε με μία μαύρη τρύπα στην άμυνα. Ο δε Πορόσο, πάνω που έδειξε τα διαπιστευτήριά του και έφερε αισιοδοξία, τραυματίστηκε, με Ντόη, Ρέτσο να μην μπορούν να επωμιστούν το βάρος όσο ο Φρέιρε είναι μόνιμα εκτός μάχης.

Το θετικό, εντέλει, για τους «ερυθρόλευκους», ήταν ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη σερβική ομάδα. Πρώτα μάζεψε έξι γκολ στα playoffs η Τσουκαρίτσκι, εν συνεχεία άλλα επτά η TSC, που τουλάχιστον πήρε έναν βαθμό εκμεταλλευόμενη αμυντικά κενά και αριθμητικό πλεονέκτημα στο εντός έδρας ματς.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι Πειραιώτες είχαν αφήσει εκτός Ευρώπης τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ είχαν καταγράψει και μαι πρόκριση επί της Παρτίζαν στα προκριματικά του Champions League.

Τέλη 80’s, είχε καταγραφεί και η πρόκριση επί της Ραντ στο Κύπελλο UEFA, με το ρεκόρ των Πειραιωτών ενάντια σε εκπροσώπους της εν λόγω χώρα να είναι 5/5 προκρίσεις με 6-2-2, ενώ ο μοναδικός αποκλεισμός από σύλλογος της Γιουγκοσλαβίας είναι το 1977 από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ – η οποίας βέβαια λογίζεται πια ως κροατικός.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως τον έχει τον τρόπο του ο Ολυμπιακός ενάντια στους Σέρβους!

ΠΑΟΚ των ρεκόρ και... απρόβλεπτος!


Την ώρα που οι τρεις εκπρόσωποί μας αντιμετώπιζαν ζόρια στο Europa League, οι Θεσσαλονικείς έκαναν πράματα και θάματα στο Conference. Σίγουρα το επίπεδο δυσκολίας ήταν μικρότερο, ωστόσο και μόνο η παρουσία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον όμιλο αρκούσε για να μην επιτραπεί σε κανέναν να εφησυχαστεί.

Εντέλει, στην αετομαχία της κορυφής, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε ματ στους Γερμανούς, τους οποίους νίκησε μέσα-έξω! Γκολ και θέαμα και στα έξι ματς του ΠΑΟΚ, που σημείωνε σταθερά από δύο μέχρι τέσσερα γκολ, την ώρα που αδυνατούσε να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν.

Αξιοσημείωτο πως και στα τέσσερα ματς με Ελσίνκι και Αμπερντίν έμεινε πίσω στο σκορ αλλά τελικά μέτρησε συνολικά 3-1-0 κόντρα στις ομάδες από τη Φινλανδία και τη Σκωτία. Με την Άιντραχτ, τα ματς ήταν καρμπόν. 1-0 ο ΠΑΟΚ, ισοφάριση, 2-1 ο ΠΑΟΚ!

Κάπως έτσι φτάσαμε στο απόλυτο ρεκόρ ελληνικού συλλόγου σε φάση ομίλων, με τους 16 βαθμούς του «Δικεφάλου του Βορρά» να σμπαραλιάζουν το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού με δώδεκα το 2001.



Για δεύτερη φορά από τη δημιουργία του συγκεκριμένου θεσμού δε, ο ΠΑΟΚ δείχνει για ποιον λόγο δεν πρέπει να υποτιμάμε το Conference. Τη σεζόν 2021/22, η πορεία της ομάδας είχε σταματήσει στα προημιτελικά.

Φέτος, ποιος ξέρει... Το ξεκίνημα όμως είναι όπως και να ‘χει εντυπωσιακό και αφήνει υποσχέσεις, με τους Θεσσαλονικείς να χρειάζονται αυτή τη φορά απλά μία πρόκριση προκειμένου να βρεθούν ξανά στην οκτάδα!

Κι όλα αυτά σε μία ευρωπαϊκή σεζόν που ξεκίνησε με ένα... ξενερωτικό 0-0 με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στην Τούμπα. Γενικώς απρόβλεπτος ο ΠΑΟΚ, που το 2022 έφτασε στους «8» και λίγους μήνες αργότερα έμεινε εκτός από τον Ιούλιο και τη... Λέφσκι Σόφιας.

Φέτος, άρχισε την πορεία του με γκέλα ενάντια στους Ισραηλινούς και μετά καθάρισε Χάιντουκ Σπλιτ και Χαρτς, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά του στους ομίλους. Εκεί που μετρούσαν όλα ακόμη πιο πολύ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x