sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Έχω ένα εισιτήριο για Μαδρίτη και ένα για Βαρκελώνη»: Όσα μάθαμε στο ντοκιμαντέρ για τον Φίγκο!

Καθίσαμε στον καναπέ, πήραμε ποπ κορν και είδαμε το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τη μεγάλη προδοσία: Τη μεταγραφή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης! Αυτά είναι όσα μάθαμε.

Φίγκο: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, κυκλοφόρησε στο Netflix το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη προδοσία, όπως έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου η μεταγραφή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης το μακρινό -πια- 2000. Ακριβώς. Πέρασαν 22 ολόκληρα χρόνια από το απόλυτο σοκ…

Το νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο ''The Figo Affair: The Transfer that Changed Football'', είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα μας έκανε σοφότερους. Αν θα μας έλεγε, δηλαδή, πράγματα, για τα οποία δεν είχαμε ιδέα. Ευτυχώς, στη 1 ώρα και 45 λεπτά της διάρκειάς του, φέρνει στο «φως» άγνωστες πτυχές από εκείνη την απίθανη ιστορία και το πώς έφτασε, τελικά, ο Πορτογάλος να μετακομίσει από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη. Τα συμπεράσματα, φυσικά, δικά σας.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μεταγραφή του Λουίς Φίγκο στη Ρεάλ Μαδρίτης άλλαξε το σύγχρονο ποδόσφαιρο σε οικονομικό επίπεδο, αφού τα 62 εκατ. ευρώ ήταν ένα αδιανόητο ποσό για την εποχή -παρότι σήμερα δεν είναι καν στην 20άδα, πλέον, με τις ακριβότερες μεταγραφές. Στο ντοκιμαντέρ, μέσα από τον φακό των Μπεν Νίκολας και Ντέιβιντ Τράιχορν, παρουσιάζονται μαρτυρίες σχεδόν όλων των εμπλεκομένων. Από τον ίδιο τον Φίγκο και τον συμπατριώτη του, παλαίμαχο Πορτογάλο χαφ, Πάολο Φούτρε, μέχρι τον μάνατζερ του Φίγκο, Ζοσέ Βέιγα, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον τότε πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Γκασπάρ, ακόμη και τον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ!



Η ιστορία ξεκινάει αρκετά πιο πίσω, σχεδόν 30 χρόνια πριν, όταν ο Λουίς Φίγκο ήταν ακόμη στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και στα… πόδια του έπεφταν Γιουβέντους και Πάρμα. Το 1995 συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες «πλακώνονταν» για το ποια θα εξασφαλίσει την υπογραφή του. Τελικά, ο Πορτογάλος υπέγραψε στους σπουδαίους, τότε, «παρμέντσι» και μάλιστα, μπροστά στις κάμερες! Το ίδιο απόγευμα, όμως, η «Μεγάλη Κυρία» εμφανίζει και εκείνη συμβόλαιο με την υπογραφή του και, προφανώς, για την Ιταλία μιλάμε, ακολουθεί χαμός. Ο Φίγκο παραδέχεται πως υπέγραψε και με τη Γιουβέντους, αλλά ένα προσύμφωνο και όχι κανονικό συμβόλαιο και η υπόθεση πηγαίνει στην ιταλική ομοσπονδία, η οποία και τιμωρεί τον παίκτη με διετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της! Πάρμα και Γιουβέντους κάνουν πίσω και ο Φίγκο δεν θα παίξει ποτέ στη γειτονική μας χώρα. Το ίδιο καλοκαίρι, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα κινείται ταχύτατα και φέρνει στη Βαρκελώνη τον Πορτογάλο σούπερ σταρ. Τότε αρχίζουν, ουσιαστικά, όλα…

Με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» ο Φίγκο μεγαλουργεί την επόμενη πενταετία και φτάνει να φορέσει το περιβραχιόνιο. Κατακτά δύο πρωταθλήματα, άλλα τόσα Κύπελλα και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1997. Γίνεται το αγαπημένο παιδί της ομάδας, και ολόκληρης της πόλης. Ένας πραγματικός θρύλος! Για να φτάσουμε στο πρώτο καλοκαίρι του 21ου αιώνα. Το 2000, στα 28 του χρόνια, ο Φίγκο, που ετοιμάζεται για το EURO της Ολλανδίας και του Βελγίου, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρα του, ζητώντας δημόσια αναγνώριση. Τι σημαίνει αυτό; Νέο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές. Ο Γκασπάρ, που προετοιμάζεται από αντιπρόεδρος να γίνει πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, σφυρίζει αδιάφορα. Μέχρι σήμερα επιμένει πως μόνο το χρήμα μετρούσε για τον Φίγκο. Είπαμε, τα συμπεράσματα δικά σας. Δεν θα πάρουμε θέση, γιατί, ενδεχομένως, κάποιοι να μη λένε όλη την αλήθεια, ενώ άλλοι δεν έχουν μιλήσει καν.



Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, του 2000, η μισητή αντίπαλος της Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, έχει επίσης εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο Λορένθο Σανθ είναι το απόλυτο φαβορί, αλλά ο Φλορεντίνο Πέρεθ έρχεται να ταράξει νερά, κατεβαίνοντας στις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα φέρει στο «Μπερναμπέου» ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω. Μεταξύ αυτών και ο Λουίς Φίγκο. Η «βόμβα» είχε… τοποθετηθεί! Παράλληλα, ο Πορτογάλος συνέχιζε να πιέζει την «Μπάρτσα» για νέο συμβόλαιο, παρότι το παλιό έληγε σε τρία χρόνια! Ο Γκασπάρ δεν «πέφτει» και κάπως έτσι ξεκινάει ένα θρίλερ άνευ προηγουμένου. Ο πολιτικός Πέρεθ, ανέκαθεν μεγάλη «γάτα», πλευρίζει τον παλαίμαχο Πορτογάλο χαφ Πάολο Φούτρε, τον οποίο ο Φίγκο λατρεύει, ενώ επικοινωνεί και με τον μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, Ζοσέ Βέιγα. Άλλη… γάτα αυτή!

Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται ένα απίθανο σκηνικό: Ο Πέρεθ φωνάζει τον Φούτρε στο γραφείο του και του λέει να μεσολαβήσει, προκειμένου να πείσει τον Φίγκο να έρθει στη Ρεάλ, «και εμείς θα πληρώσουμε τη ρήτρα των 62 εκατ. ευρώ»! Ο Φούτρε, όπως λέει ο ίδιος, τα έχασε, αλλά ταυτόχρονα έβγαλε το κινητό του, εκεί, μπροστά στον -οσονούπω- νέο πρόεδρο της «βασίλισσας», και πήρε τηλέφωνο τον Βέιγα. Συζητούν οι δυο τους για λίγη ώρα, αλλά ο ατζέντης σχεδόν γελάει μαζί του και του κλείνει το τηλέφωνο! Και ο Φούτρε κάνει κάτι, πραγματικά, απίστευτο. Συνεχίζει να μιλάει στο κινητό του σαν να είναι κανονικά στην άλλη άκρη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Βέιγα, κλείνει και λέει στον Πέρεθ πως ο μάνατζερ του Φίγκο θέλει προμήθεια 10 εκατ. ευρώ! Μόνος του, δηλαδή, ο Φούτρε -όπως ισχυρίζεται- σκαρφίζεται ένα παραμύθι! Ο πρόεδρος της Ρεάλ μπαίνει σε παζάρια και η συμφωνία κλείνει στα 6 εκατ. ευρώ!

Φίγκο: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Η συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη. Ο Βέιγα μαθαίνει τα νέα και ενημερώνει τον Φίγκο, ο οποίος βρίσκεται με την εθνική του στο ξενοδοχείο ενόψει EURO και δεν έχει ιδέα. Η απάντηση του Πορτογάλου είναι αρνητική, λέει, ωστόσο, στον μάνατζέρ του να το… ψάξει το θέμα, αλλά πιο πολύ, για να πιεστεί η Μπαρτσελόνα και να του δώσει το νέο συμβόλαιο. Την ίδια στιγμή, το EURO γίνεται και ο Φίγκο «κάνει παπάδες», οδηγώντας την Πορτογαλία μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Βέιγα, «πατώντας» και στις εξαιρετικές εμφανίσεις του πελάτη του στις Κάτω Χώρες, αναλαμβάνει δράση, αλλά τρώει τα μούτρα του. Ο Γκασπάρ, σύμφωνα με τον Βέιγα, ενημερώνεται ότι υπάρχει ομάδα (δεν μαθαίνει τότε πως είναι η Ρεάλ) έτοιμη να πληρώσει την τεράστια ρήτρα και του απαντάει: «Αν έρθει τέτοια πρόταση, εγώ θα σας βγάλω τα εισιτήρια για να φύγετε»! Στη Μαδρίτη, την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ έχουν τρελαθεί και κάνουν λόγο για συμφωνία Πέρεθ-Φίγκο! Η Βαρκελώνη στον αντίποδα ήδη «βράζει».

Και φτάνουμε στο grand finale. Στη Σαρδηνία, όπου βρίσκεται για διακοπές με την οικογένειά του, ο Λουίς Φίγκο βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η πλευρά του Πορτογάλου. Ο Βέιγα, πίσω στη Μαδρίτη, συναντιέται με τον Πέρεθ και οι δυο τους υπογράφουν ένα προσύμφωνο! Η πλευρά του μάνατζερ και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι, ισχυρίζονται πως ο Φίγκο το ήξερε. Ο Φίγκο το αρνείται. Σε αυτό το προσύμφωνο, λοιπόν, ο Πέρεθ βάζει έναν αδιανόητο όρο, που έλεγε ότι: Αν χαλάσει η δουλειά, ο Βέιγα πρέπει να κόψει το κεφάλι του και να βρει 30 εκατ. ευρώ για αποζημίωση! Ο Φίγκο μαθαίνει τα νέα και σχεδόν παρακαλεί -ισχυρίζεται ο ίδιος- να μη βγει στις εκλογές της Ρεάλ πρόεδρος ο Φλορεντίνο Πέρεθ! Αλλά βγαίνει. Πια η όλη ιστορία έχει ξεφύγει.

Ο Βέιγα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι ο Φίγκο ενδέχεται να πει «όχι» στη Ρεάλ, διότι θα αναγκαζόταν να βγάλει από την τσέπη του 30 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση! Ωστόσο, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ… μουλαρώνει και του λέει να σκίσει το συμφωνητικό και να μιλήσει με την Μπαρτσελόνα! Προφανώς και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, δεν παίζεις με έναν Φλορεντίνο Πέρεθ, οπότε στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα γεγονότα ως εξής: Βέιγα και Φούτρε φεύγουν άρον-άρον για Σαρδηνία, προκειμένου να πείσουν τον Φίγκο! Εκείνος επιμένει στο «όχι», αλλά δέχεται να ταξιδέψει στη Λισαβόνα και να συναντηθούν όλοι μαζί με τον Πέρεθ. Ο νέος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης τον υποδέχεται… βασιλικά, τον αρχίζει στις γαλιφιές, και ο Φίγκο παίρνει τηλέφωνο τη σύζυγό του, η οποία είναι ανένδοτη! Κλείνει το τηλέφωνο και λέει νέο «όχι»! Ωστόσο, τα ξημερώματα πια, και μετά από ώρες πιέσεων, ο Φίγκο αλλάζει την απόφασή του και παίρνει μια νέα, που θα άλλαζε το ποδόσφαιρο για πάντα: Λέει «ναι» στην πρόταση του Φλορεντίνο Πέρεθ! Ο Γκασπάρ, πάντως, στο ντοκιμαντέρ, επιμένοντας ότι ο Πορτογάλος ήταν πάντα φιλοχρήματος, λέει ότι δεν τελείωσε ούτε εκεί το θέμα, καθώς ισχυρίζεται ότι του τηλεφώνησε αμέσως μετά την υπογραφή του στη Ρεάλ και του ζήτησε εγγυητική επιστολή 3 εκατ. ευρώ για να μείνει στην Μπαρτσελόνα. Φέρεται να του είπε: «Έχω ένα εισιτήριο για Μαδρίτη και ένα για Βαρκελώνη»! Τελικά, χρησιμοποίησε το πρώτο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x