sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Φουντούλης στο sport-fm.gr: «Να επαναφέρουμε ψηλά την Ελλάδα»

Το σύνθημα να ανοίξει νέος κύκλος διακρίσεων για την Εθνική Πόλο Ανδρών έδωσε ο Γιάννης Φουντούλης, μέσω του sport-fm.gr, που κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα καριέρας του.

«Η επιτυχία εξαρτάται από την προετοιμασία που προηγήθηκε», όπως υποστήριζε ο σπουδαίος Κινέζος φιλόσοφος, Κομφούκιος.

Αυτό το ρητό, εκφράζει απόλυτα τον Γιάννη Φουντούλη, η συνάντηση με τον οποίο έγινε στο «Παπαστράτειο» αρκετή ώρα πριν από μία προπόνηση της Εθνικής, που ετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πιστός στο ραντεβού, γιατί ήθελε να «πέσει» στην πισίνα για ζέσταμα, πριν ξεκινήσει με τους υπόλοιπους. Όσο θηρίο και αν φαίνεται μέσα στο νερό, θα καταλάβεις ότι δεν ισχύει, όταν τον συναντήσεις έξω από αυτό.

Απίστευτος χαρακτήρας, προσεγμένος λόγος που βγαίνει αβίαστα από το στόμα του. Η ευγένειά του και η προσιτή του φιγούρα, επιβεβαιώνουν ότι τα πρότυπα των νέων, βρίσκονται πολύ πιο κοντά μας.

Η λίστα με τους λόγους που κάποιος, που κάνει τα πρώτα του βήματα στην υδατοσφαίριση, θέλει να μοιάσει σε αυτόν, είναι ατελείωτη. Γίνεται αντιληπτό σε όποιον διαβάσει την συνέντευξη παρακάτω.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Φουντούλη στον Νίκο Μπιντέλα

Μερικούς μήνες μετά, την απόφασή σου να αποδεχτείς την πρόταση της Φερεντσβάρος, αισθάνεσαι δικαιωμένος;

«Δεν μπορώ να πω ότι έψαχνα δικαίωση ή να συναντήσω κάτι εντελώς διαφορετικό, για να μου επιβεβαιώσει ότι έκανα τη σωστή επιλογή. Ζύγισα κάποια πράγματα και θεώρησα ότι αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση για μένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι από μία κορυφαία ομάδα, πήρα μεταγραφή για μία εξίσου καλή και η οποία τυγχάνει να είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όπως επίσης και ένας συνδυασμός πραγμάτων και ότι θα ζούσα μία εμπειρία, που ίσως να μην είχα την ευκαιρία να το κάνω, σε κάποια άλλη στιγμή της καριέρας μου. Μέχρι στιγμής, ότι έχω συναντήσει είναι αυτό που περίμενα και είμαι ικανοποιημένος από την επιλογή που έχω κάνει».

Ήταν, φαντάζομαι, μία απόφαση δύσκολη το να αφήσεις μία ομάδα μετά από δέκα χρόνια. Το γεγονός ότι η Φερεντσβάρος σας κέρδισε στον τελικό, το δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο;

«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της απόφασης μου. Για μένα, ο κόσμος να είναι σίγουρος, πως ότι συνέβη μ' έβαλε σε δεύτερες σκέψεις και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερα αν έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα. Σε κάποιους μπορεί να φάνηκε περίεργο όλο αυτό το σκηνικό, αλλά είναι πραγματικά κάποιες συγκυρίες που έτυχαν. Στη ζωή πολλές φορές κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα προβλέψεις, ούτε να πεις ότι δεν μπορούν να συμβούν. Έτυχε να χάσουμε από αυτήν την ομάδα και εγώ να πάρω μεταγραφή στη συγκεκριμένη. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, σίγουρα, πάντως, το ότι χάσαμε στον τελικό, μου έκανε την απόφαση πολύ πιο δύσκολη. Αν είχαμε κερδίσει, πιστεύω, θα ήταν μία απόφαση ενός δευτερολέπτου και δεν θα έμπαινα σε δεύτερες σκέψεις».



Η αλήθεια είναι πως άργησες να φύγεις από την Ελλάδα. Γιατί συνέβη αυτό; Μήπως η συγκεκριμένη στιγμή ήταν η κατάλληλη για μία σειρά από λόγους, όπως η αλλαγή των κανονισμών και η πολύ μικρή ηλικία της κόρης σου;

«Η αλήθεια είναι πως δεν είχα προτάσεις τέτοιου επιπέδου, όπως είχα από την Φερεντσβάρος τα τελευταία δύο χρόνια. Ποτέ δεν έμενα στον Ολυμπιακό με το σκεπτικό ότι χάνω κάτι άλλο. Κάθε χρονιά αξιολογούσα τα πράγματα ή όποτε τελείωνε το συμβόλαιό μου και επέλεγα τον Ολυμπιακό, γιατί κάλυπτε, πρώτα απ' όλα, τις φιλοδοξίες μου. Είχα ένα μεγάλο όνειρο να πραγματοποιήσω και αυτό ήταν το να πάρω το Τσάμπιονς Λιγκ με την συγκεκριμένη ομάδα. Το κατάφερα, εκπλήρωσα, κατά κάποιον τρόπο, όσους στόχους είχα όταν ήρθα εδώ πριν από δέκα χρόνια και ένιωθα ότι, ίσως είναι η στιγμή να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, μία νέα εμπειρία. Πίστευα πως με την αλλαγή των κανονισμών και βρίσκοντας ξανά ένα κίνητρο να αποδείξω πράγματα, σ' ένα άλλο πρωτάθλημα και να αγωνιστώ έξω από την ζώνη άνεσης του καθενός, θα με εξέλισσε τόσο ως παίκτη όσο και ως προσωπικότητα. Σίγουρα, η κόρη μου ήταν κάτι που σαφώς με κρατούσε εδώ, αλλά προτίμησα να χάσω κάποιες στιγμές τώρα, που είναι αρκετά μικρή και δεν έχει τόσο ανάγκη τον πατέρα της, όσο μπορεί να τον έχει τα επόμενα χρόνια. Είναι κάτι που με δυσκολεύει κάθε μέρα, αλλά πήρα μία απόφαση και πρέπει να σκέφτομαι τα θετικά αυτής, για να είμαι κι εγώ πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω».



Είπες πως ποτέ δεν είχες μία προσφορά τέτοιου επιπέδου. Ήταν μία πρόταση οικονομικά ασυναγώνιστη;

«Όταν λέω ότι δεν ήταν αυτού του επιπέδου δεν μιλάω για οικονομικά μεγέθη. Για μένα, ρόλο παίζουν ένα σύνολο πραγμάτων. Όπως είπα, αγωνιζόμουν σε μία ομάδα που ήταν από τις κορυφαίες, επειδή πάντα θέλω να αγωνίζομαι στο κορυφαίο επίπεδο, για όσο πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να συμβαίνει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Στην περίπτωση που έφευγα από τον Ολυμπιακό, τρεις ή τέσσερις ομάδες υπήρχαν στο μυαλό μου, που θα ήθελα να αγωνιστώ και η Φερεντσβάρος ήταν μία από αυτές. Σίγουρα, η οικονομική πρόταση έπαιξε κάποιον ρόλο στην απόφασή μου, ωστόσο δεν ήταν το πρώτο μου μέλημα. Το να αγωνιστώ σε μια κορυφαία ομάδα στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, θα μου έκανε καλό και θα μου έδειχνε τι περιθώρια εξέλιξης έχω ακόμα».

Υπήρξε στο παρελθόν κάποια στιγμή που να έφθασες κοντά σε κάποια άλλη ομάδα ή που να το σκεφτόσουν περισσότερο;

«Όχι δεν συνέβη ποτέ. Είχα προτάσεις, αλλά ήξερα κατά βάθος πως θα τις απορρίψω, γιατί ήθελα να διεκδικήσω το Τσάμπιονς Λιγκ. Πόσο μάλλον να το κάνω με τον Ολυμπιακό, που ήταν το όνειρό μου, από τότε που ήμουν παιδί στη Χίο. Οπότε δεν ήταν κάθε χρόνο δύσκολη η παραμονή μου, γιατί ήταν κάτι που ήθελα. Είχα πει ότι θα προσπαθώ μέχρι να το καταφέρω και έφθασα τρεις φορές κοντά, το κατέκτησα μία και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, που πραγματοποίησα το όνειρό μου με παιδιά που γνωρίζω από μικρός και που έχω μία ιδιαίτερη σχέση».



Μπορεί το πόλο στη χώρα μας να έχει σημαντικές επιτυχίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο μας χωρίζουν πολλά με την Ουγγαρία. Εσύ με αυτά που βιώνεις τώρα εκεί, συμφωνείς με αυτό;

«Θα μπορούσα να τα ωραιοποιήσω όλα και να πω ότι στην Ουγγαρία είναι όλα τέλεια και εμείς εδώ είμαστε χρόνια πίσω. Αλλά έζησα κάτι που μου έκανε τεράστια αρνητική εντύπωση. Πριν από μία εβδομάδα, έτυχε να έχουμε το final 4 του κυπέλλου. Στις έξι είχαμε τον τελικό, ενώ στις τέσσερις ήταν ο αντίστοιχος των γυναικών, ο οποίος πήγε στα πέναλτι. Συνεπώς, βρεθήκαμε σε μία κατάσταση, να κάνουμε προθέρμανση την ίδια ώρα που στην πισίνα, η γυναικεία ομάδα πανηγύριζε την κατάκτηση του τροπαίου. Δεν είχε μπει κανείς στην διαδικασία να προβλέψει ότι μπορεί να συμβεί αυτό και είχαμε μία κακή εικόνα εκείνη την στιγμή. Στην Ελλάδα, θα δείχναμε με το δάχτυλο, βέβαια εκεί δεν το αντιμετώπισαν έτσι οι άνθρωποι. Μπορεί να συνέβη αυτό το αρνητικό περιστατικό, αλλά το επίπεδο είναι υψηλό όπως και η απήχηση που έχει το άθλημα στον κόσμο».

Ο κ. Μαρινάκης έχει υποσχεθεί πως, με δικά του έξοδα, θα κατασκευαστεί ένα κολυμβητήριο. Με την εμπειρία σου από το εξωτερικό, πιστεύεις πως μπορεί να αλλάξει επίπεδο το ελληνικό πόλο;

«Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει επίπεδο τον Ολυμπιακό και μέσω αυτού να ανέβει το επίπεδο και στο ελληνικό πόλο. Είναι ένας σύλλογος με πολλά παιδιά καθημερινά και μια πισίνα αποκλειστικά για την ομάδα, θα τους βοηθήσει να προπονούνται στις καλύτερες συνθήκες και δεν θα κάνει την ζωή των προπονητών δύσκολη. Πιστεύω, αυτό το έργο θα κάνει αρκετά παιδιά στο μέλλον να επανδρώσουν την ανδρική ομάδα και ο σύλλογος θα «γεννήσει» από τα σπλάχνα του περισσότερους πρωταθλητές».

Έχεις πει ότι δεν πας στο εξωτερικό για να κάνεις καριέρα. Σύμφωνα με αυτά τα λεγόμενά σου να φανταστώ ότι έχεις σχεδιάσει στο μυαλό σου πότε θα επιστρέψεις;

«Κατ' αρχάς το είπα επειδή δεν είμαι και στην ηλικία για να κάνω καριέρα στο εξωτερικό, όπως ο Άγγελος Φώσκολος ή ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου που θα έχει την ευκαιρία να παίξει στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για μένα, τα χρονικά περιθώρια είναι πιο στενά. Ξέρω ότι η επιλογή που έκανα τώρα, δεν θα είναι για πάντα. Σίγουρα, θα επιστρέψω κάποια στιγμή εδώ πίσω, για πολλούς λόγους. Θα αποτελέσει κίνητρο για να γυρίσω, το να διεκδικήσω ένα μεγάλο τίτλο με τον Ολυμπιακό. Ας μην κρυβόμαστε, αυτή είναι η ομάδα που έχω στα υπόψιν μου, όταν έρθω πίσω στην Ελλάδα».

Αγωνίστηκες δέκα χρόνια με το σκουφάκι του Ολυμπιακού. Δεν μπορώ να φανταστώ, βέβαια δεν το πιστεύω κιόλας, ότι δεν θα σε ξαναδούμε σε αυτήν την ομάδα.

«Πότε στον αθλητισμό δεν μπορείς να γνωρίζεις πως θα έρθουν τα πράγματα. Συγκυρίες και μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κρίνουν πολλά. Με τον Ολυμπιακό «χώρισα» με πολύ καλές σχέσεις. Οι άνθρωποι κατάλαβαν την επιθυμία μου, την σεβάστηκαν και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Νιώθω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω εδώ που ανήκω και αυτή είναι η επιθυμία μου».

Είσαι 31 ετών και ένας (ο μοναδικός εν ενεργεία) από τους τέσσερις αθλητές, που έχουν ξεπεράσει τα 1000 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν επιστρέψεις θα φθάσεις, σίγουρα, στην δεύτερη θέση όλων των εποχών. Είναι ένα κίνητρο αυτό για σένα;

«Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω και ήμουνα το 15χρονο παιδί, που τότε ξεκίνησε να παίζει στην Α1 με την Χίο και μου έλεγες ότι θα καταφέρω κάτι τέτοιο, θα σου έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά μπορώ να το κάνω. Τα τελευταία χρόνια δεν είχα κίνητρο, να κυνηγήσω μεγάλους αθλητές στην λίστα των σκόρερ. Ήταν μία δυνατότητα την οποία μου προσέφερε η ομάδα, γιατί με τον Ολυμπιακό μπορούσα να πετύχω πολλά τέρματα. Αυτό, πάντως, δεν αποτελεί κίνητρο για την επιστροφή μου, γιατί θέλω να γυρίσω να πετύχω κάτι μεγάλο και αυτό δεν φαντάζει τόσο μεγάλο στα μάτια μου».

Είδαμε να αλλάζουν οι κανονισμοί στο άθλημα. Εσύ τι θα άλλαζες; Είμαι σίγουρος πως, ένα από αυτά, είναι ο τρόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Αυτό οπωσδήποτε. Είναι ένα μίνι τουρνουά αρκετά επίπονο. Πολλές φορές μέσα σε τρεις μέρες το να παιχτεί όλη η χρονιά είναι άδικο. Θα έπρεπε να διεξάγεται ένα νοκ-άουτ πιο πριν και σε τρεις μέρες που θέλουν οι αρμόδιοι, να γίνεται ο ημιτελικός, ο τελικός και ενδιάμεσα να υπάρχει μία μέρα ξεκούρασης. Ουσιαστικά, ζητάνε από τους παίκτες, σε 72 ώρες να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που είναι αδύνατο. Μία αλλαγή σαν και αυτή που είπα προηγουμένως, θα βοηθούσε και εμάς και το άθλημα».

Ποιο είναι οι στόχοι της Εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει τον Ιανουάριο;

«Αρχικά, στόχος πρέπει να είναι, ένα καλύτερο πρόσωπο από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το καλοκαίρι. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε, με όσες πιθανότητες έχουμε, το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα, κάτι που είναι δύσκολο, καθώς μόνο ένας θα το καταφέρει από αυτή την διοργάνωση. Ωστόσο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να «αφήνουμε» διοργανώσεις και να λέμε πως δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι, έστω και αν αυτό είναι δύσκολο. Πρέπει να κάνουμε την προσπάθειά μας, για να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην κορυφαία τετράδα».

Πραγματοποίησες ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατώτερο των προσδοκιών. Πλέον αγωνίζεσαι σε μία χώρα που είναι μεγάλη σχολή του πόλο. Θα είσαι πιο αυστηρός με τον εαυτό σου στο Ευρωπαϊκό;

«Ήταν το χειρότερο τουρνουά που έχω κάνει με την Εθνική, εδώ και χρόνια. Ένιωθα ότι δεν μπορώ να παίξω στο επίπεδο που είμαι ικανός. Όμως, στους αθλητές υπάρχει η δυνατότητα να επανορθώσουν και να δείξουν το καλό τους πρόσωπο. Ελπίζω στο Ευρωπαϊκό να βοηθήσω την Εθνική. Εννοείται πως ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού μου είμαι εγώ και πάντα θέλω να δίνω το καλύτερο που μπορώ, ειδικά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα».

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, καθήκοντα Γ.Γ. αθλητισμού ανέλαβε ένας πρώην πολίστας. Τι περιμένεις να αλλάξει;

«Κατ' αρχάς ο κ. Μαυρωτάς είναι ένας άνθρωπος που σέβονται όλοι. Νομίζω μας τιμάει, σαν υδατοσφαίριση, που κάποιος από τον χώρο μας βρίσκεται σε μία θέση, που είναι υπεύθυνη για τον ελληνικό αθλητισμό . Δεν μπορώ να πω ότι περιμένω να αλλάξει κάτι. Του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, επειδή είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στον αθλητισμό και γνωρίζει τι χρειάζεται. Πιστεύω, από αυτή την θέση θα εργαστεί με το ίδιο πάθος που είχε από τότε που αγωνιζόταν μέχρι και την ακαδημαϊκή του καριέρα».

Είσαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα θητεία σου ως πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Υ.;

«Δεν είμαι ευχαριστημένος, γιατί δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το κόμματι, όσο το απαιτεί και όσο θα ήθελα. Το πρόγραμμα είναι αρκετά επιβαρυμένο. Πέρυσι που ήμουν εδώ, με την διεξαγωγή του All Star Game και με κάποιες άλλες ενέργειες, πιστεύω πως βαδίσαμε στα χνάρια του προηγούμενου Δ.Σ., προς τα εμπρός. Σίγουρα, το γεγονός πως και εγώ και γενικώς, πολλά παιδιά από το συμβούλιο αγωνιζόμαστε στο εξωτερικό, τρενάρει κάπως τα πράγματα. Έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα, που θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή, αλλά δεν είναι εύκολο εν ενεργεία αθλητές να ασχολούνται όλη μέρα με τον σύνδεσμο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x