sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Φρανσουά Μοντεστό: Ο άνθρωπος από την Κορσική που… ψαρεύει διαμάντια

Ο Φρανσουά Μοντεστό μετακομίζει από τον Πειραιά στη Μόντσα, αφήνοντας πίσω του «βαριά κληρονομιά» και τον Ολυμπιακό γεμάτο με «διαμάντια».

Η οικονομία στην Κορσική στηρίζεται αρκετά στο ντόπιο εμπόριο. Σιτάρι, ελιές, αμπέλια, κρασιά, ροκφόρ είναι ορισμένα από τα «εμπορεύματα» που εξάγει αυτό το μικρό νησάκι στα νότια της Γαλλίας που δεν έχει την καλύτερη δυνατή φήμη. Η εκμετάλλευση των δασών και το ψάρεμα, είναι επίσης ορισμένες ασχολίες, όπως σε κάθε… επαρχία. Ο Φρανσουά Μοντεστό δεν «κόλλησε» με αυτά, αλλά έκανε την τύχη του στο ποδόσφαιρο. Βγάζοντας μέσα από αυτό τα προς το ζην, φτιάχνοντας το όνομά του.

Μπορεί κάλλιστα η δουλειά του σκάουτερ και του αθλητικού διευθυντή να παραλληλιστεί με του ψαρά. Διότι αμφότεροι, θέλουν να βρουν με την… απόχη τους τα καλύτερα «ζωντανά». Τα οποία συνήθως κοστίζουν ελάχιστα, αλλά μπορούν να τα μοσχοπουλήσουν αργότερα στις αγορές.

Ο Μοντεστό προσλήφθηκε από τον Ολυμπιακό πριν μια εξαετία. Αρχικά, είχε τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή και ένα χρόνο μετά έγινε ο επικεφαλής στο τμήμα σκάουτινγκ. Ήθελε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και περισσότερο «ελεύθερο» χρόνο, ταξιδεύοντας στη γαλλική ριβιέρα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, παρακολουθώντας τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους άκουγε μεγάλα λόγια. Όπως φυσικά είχε τις κεραίες του στραμμένες και στην αφρικανική αγορά και κυρίως στις χώρες που αποτελούσαν γαλλικές αποικίες. Οι σχέσεις του με τον Πιερ Ισά, ο οποίος ειδικεύεται σε αυτές τις αγορές, ήταν πάντα εξαιρετικές και φαίνεται από τα deal που έκαναν οι δύο άνδρες.

Στις παρθενικές του εβδομάδες, έβαλε το χεράκι του για την πώληση του Μαζουακού στην Γουέστ Χαμ και τα έσοδα έφτασαν σχεδόν τα 40 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις άγγιξαν τα 53 εκατ. ευρώ, οι αγορές τα 13!



Ο πρώτος που έπιασε λιμάνι ήταν ο Αλεξίς Ρομαό, πελάτης του Ισά, για να ακολουθήσουν κατά σειρά οι Παπ Αμπού Σισέ, Μαντί Καμαρά, Ουσεϊνού Μπα και Αγκιμπού Καμαρά. Στη συνέχεια, βρήκε κι άλλα «διαμαντάκια» που καλλιεργούνται τώρα στον Ολυμπιακό (Β’) όπως οι Φαντιγκά, Κινκουέ, Κανέ και Νταμπό.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν δική του επιλογή, επίσης, γνωρίζοντάς τον από τα πρώτα του βήματα σε Μοντεβίγ και Καέν, με τον Μοντεστό να βάζει το χεράκι του για να τον πείσει να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Ο άνθρωπος με το άγγιγμα του Μίδα, ο άνθρωπος που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσός. Ο σπουδαίος χαφ, Γιαν Εμβιλά που κυριαρχεί στον άξονα του ελληνικού πρωταθλήματος την τελευταία διετία ήταν εισήγησή του. Πάντα, με τον Κριστιάν Καρεμπέ στο πλάι του, ο οποίος του έδινε αρκετά το ελεύθερο,

Φρανσουά Μοντεστό: Τα διαμάντια που έφερε στον Ολυμπιακό

Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και σε αυτή του αρχισκάουτερ, υπήρχαν και λιγότερο επιτυχημένες περιπτώσεις ή άλλες που κρίθηκαν αποτυχημένες. Ο Μοντεστό βρήκε και τον Γιασίν Μεριά από τη Σφαξιέν της Τυνησίας. Ο Μπόμπι Αλέν ήταν δική του επιλογή, όπως και ο ποιοτικός αλλά τρομερά ασταθής Γιασίν Μπενζιά. Ο Κένι Λαλά του «χρεώνεται», φυσικά, ενώ έφερε και τον Αλγκασίμ Μπα, επίσης στην Β’ ομάδα των Πειραιωτών.

Η εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας των «παιδιών» του


Η θητεία του Φρανσουά Μοντεστό οδεύει στο τέλος της, με το πρόσημο προφανώς να είναι θετικό. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Ολυμπιακό που πίστεψε στον Κορσικανό, ο οποίος έφερε ένα… τσουβάλι «διαμαντάκια» που αυξάνουν διαρκώς την τιμή και την χρηματιστηριακή τους αξία.

Ο Γιασίν Μεριά που δεν μπαίνει στις επιτυχίες του, ήρθε στην Ελλάδα από την Τυνησία με χρηματιστηριακή αξία 2 εκατ. ευρώ. Στον Ολυμπιακό έφτασε το πικ του και τα 4 εκατ. ευρώ. Ο Παπ Αμπού Σισέ ήρθε με αξία λιγότερη του εκατομμυρίου (800 χιλ. ευρώ) και πλέον κοστίζει 8 εκατ. ευρώ! Ο Ουσεϊνού Μπα είχε ακόμη μικρότερη (500 χιλ. ευρώ) και την… δεκαπλασίασε, επίσης, φτάνοντας τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει μια μικρή πτώση (4,5 εκατ. ευρώ).



Ο Αγκιμπού Καμαρά ήρθε από τα «αζήτητα» της Λιλ με χρηματιστηριακή αξία 3 εκατ. ευρώ και τώρα έχει ένα εκατ. παραπάνω, αλλά η μισή Ευρώπη τον κοιτά και ο Ολυμπιακός ονειρεύεται πώληση αντίστοιχη με του Τσιμίκα (plus 20 εκατ. ευρώ). Ο Μαντί Καμαρά από την άλλη ήρθε με 4 εκατ. ευρώ ως χρηματιστηριακή αξία, εκτοξεύτηκε στα 15 και τώρα βρίσκεται στα 13 εκατ. ευρώ! Δεν το λες και… λίγο!

Όσο για το πόσο κόστισαν όλα αυτά τα «διαμαντάκια»; Έκανε ένα κάρο εισηγήσεις και μεταγραφές, με τους «ερυθρόλευκους» να ξοδεύουν συνολικά λιγότερα από 7,5 εκατ. ευρώ (7,35 συγκεκριμένα). Αν αναλογιστεί, κανείς, πως ορισμένοι όπως ο Μαντί και ο Αγκιμπού Καμαρά, ο Σισέ και ο Μπα μπορούν να πωληθούν ο καθένας με περισσότερα χρήματα από αυτά που έδωσαν οι Πειραιώτες για όλους, τότε όχι απλά είναι επιτυχημένος αλλά ένας άνθρωπος που «έφτιαξε» τον Ολυμπιακό και «φτιάχτηκε» μέσα από αυτόν. Κάτι που ξέρει όλη η πιάτσα και ο πανέξυπνος Αντριάνο Γκαλιάνι τον ήθελε δίπλα του στη Μόντσα, όπως και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που αρέσκεται όπως έχει δείξει η ιστορία να χτίζει την ομάδα του με «έξυπνες βόμβες».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x