Γιώργος Τσανάκας

Διαφορά ποιότητας, αλλά πάνω από όλα νοοτροπίας...

Η διαφορά του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα προφανώς και είναι χαώδης σε θέμα ποιότητας. Πόσω μάλλον στο θέμα της νοοτροπίας... Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Στη Ριζούπολη το αποτέλεσμα ήταν το φυσιολογικό, αυτό που περίμενε κανείς. Ο Απόλλων Σμύρνης έβαλε εν μέρει δύσκολα στον Ολυμπιακό για μια ώρα αγώνα, εμποδίζοντάς του το κάθετο ποδόσφαιρο και οδηγώντας το ματς κυρίως στα πλάγια. Η τεράστια ποιότητα των Πειραιωτών, όμως, έκανε τη διαφορά στο ματς, αφού οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς εκμεταλλεύτηκαν κάθε ένα από τα τραγικά λάθη των αντιπάλων τους, τα οποία δεν ήταν λίγα.

Η «κυανόλευκη» άμυνα βρισκόταν σε τρικυμία και η μπάλα έμενε πολλές φορές «ζωντανή» στην περιοχή ή γύρω από αυτή. Αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός δεν απείλησε τόσο πολύ, ιδιαίτερα μέχρι το 70ο λεπτό αφού οι μέσοι των γηπεδούχων (Κολ, Σλίβκα) έκαναν πολύ καλή δουλειά και η διπλή ζώνη άμυνας του Παράσχου περιόρισε τις κατά... κύματα επιθέσεις του Ολυμπιακού. Παρόλα αυτά τα λάθη που γίνονται σε κάθε ένα γκολ είναι «μυθικά». Λάθη τοπικού, λάθη που δεν συγχωρούνται από έναν σαφώς ποιοτικότερο και ανώτερο αντίπαλο με ποδοσφαιριστές που αμοίβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ ή και εκατομμύρια.

Η ποιότητα των «ερυθρόλευκων» προφανώς θα έκανε την διαφορά. Άπαντες το γνώριζαν από πριν πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την Ελαφρά Ταξιαρχία να πάρει κάτι θετικό. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά δεν εντοπίζεται μόνο στην ποιότητα αλλά και στη νοοτροπία των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός έπαιζε μόνιμα σε ένα σταθερό τέμπο. Ο Σα μοίραζε γρήγορα μπάλες στα στόπερ του, τα πλάγια εκτελούνταν γρήγορα και οι Πειραιώτες είχαν το πάνω χέρι και τον έλεγχο μόνιμα, βγάζοντας πολλά τρεξίματα και ανεβάσματα στο γήπεδο. Προφανώς, ο Απόλλων έπαιρνε ανάσες, έπαιζε όσο μπορούσε και του επιτρεπόταν με τον χρόνο. Και ο προπονητής του θέλησε από τη μεριά του να πάει σε πιο χαμηλό τέμπο το παιχνίδι, ώστε να κρατήσει το... εύθραυστο 1-0 για να πάρει ρίσκα στο τελευταίο τέταρτο και να διεκδικήσει ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν του βγήκε.

Όλα τα παραπάνω είναι θεμιτά και απολύτως σωστά. Δεν επιτρέπεται, όμως, σε καμία περίπτωση να σκοράρει στο 89ο λεπτό, να μειώνεις σε 2-1 και να έχει 3-4 λεπτά να διεκδικήσεις ό,τι μπορείς απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα και εσύ να... αδιαφορείς. Είναι απαράδεκτο να μην παίρνεις την μπάλα, να την στήσεις τρέχοντας στη σέντρα ώστε να επανεκκινήσει γρήγορα το παιχνίδι. Δεν επιτρέπεται απλά! Δείγμα του ότι ο Απόλλων δεν πίστεψε ποτέ πως μπορεί να χτυπήσει το ματς και να πάρει κάτι θετικό, δείγμα του ότι ακόμη και στο 90' δεν κυνήγησαν την τύχη τους! Όπως ο Ολυμπιακός, ο οποίος παρότι δέχτηκε γκολ στο φινάλε και είδε τον Απόλλωνα να μπαίνει ξανά εν μέρει στο ματς δεν αγχώθηκε. Πήρε την κατοχή, έλεγξε τον αγώνα στο έξτρα τρίλεπτο των καθυστερήσεων, κέρδισε διαδοχικά φάουλ κοντά στην αριστερή γωνία και βρήκε το τρίτο γκολ με τον Χασάν... Δεν αγχώθηκε, γιατί έχει την ψυχολογία του στα ύψη, γιατί έχει τη νοοτροπία πως θα κερδίσει με κάθε πιθανό τρόπο και δεν μιμήθηκε άλλες ομάδες στην φετινή κούρσα του πρωταθλήματος που όταν δέχτηκαν γκολ... λιποθύμησαν!

Οι μεγάλες ομάδες δεν ξεχωρίζουν μόνο από την ποιότητά τους, ούτε θεωρώ πως οι φανέλες παίζουν ποδόσφαιρο. Αν ήταν έτσι να μην έπαιζαν οι μικρομεσαίοι στο πρωτάθλημα, να μαζεύαμε 2-3 μεγάλες από κάθε πρωτάθλημα και να γινόταν μια πανευρωπαϊκή λίγκα και οι υπόλοιποι να... κοίταζαν. Η διαφορά της μεγάλης ομάδας, που φαίνεται και στο γήπεδο, είναι στη νοοτροπία. Και ο Απόλλων Σμύρνης πρέπει να αρχίσει να βρίσκει τρόπους για να παίρνει αποτελέσματα από μεγάλους αντιπάλους, πρώτα απ' όλα για το πρεστίζ του...

ΥΓ. Είναι τρομερό και άκρως ελληνικό να υπάρχει πανό σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και μάλιστα από τους... φιλοξενούμενους, για ένα ματς που ακόμη μνημονεύεται για πολλούς λόγους. Η ευθύνη σαφώς και βαραίνει και τους γηπεδούχους που δεν το κατέβασαν, που επέτρεψαν να υπάρχει στο ματς αυτό το πανό. Γιατί και αυτό είναι κάτι που παίζει ρόλο στο πρεστίζ σου σαν σύλλογος!

ΥΓ. 2 Μακάρι να ήταν ένα ατυχές περιστατικό, να έγινε πάνω στη σύγχυση του γκολ, το γεγονός πως δεν έτρεξαν στη σέντρα οι γηπεδούχοι μετά τη μείωση του σκορ και να μην επαναληφθεί προφανώς... Δεν επιτρέπεται στην μεγάλη ιστορία της Ελαφράς Ταξιαρχίας να μην κυνηγάει κάθε αποτέλεσματα!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x