Γιώργος Τσανάκας

Ο Μέσι κουβαλάει ολομόναχος ένα έθνος 45 εκατ. ανθρώπων στην πλάτη του!

Δεν πείθει πως μπορεί να φτάσει ως το τέλος του δρόμου; Για δείτε τον μύθο Λιονέλ Μέσι στα 35 του και τα όσα κάνει μέσα στο γήπεδο στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του! Γράφει ο Γ. Τσανάκας.

Η Σ. Αραβία χτύπησε το «καμπανάκι» και η Αργεντινή το άκουσε. Διορθώθηκε άμεσα, έγινε πιο compact ομάδα και ο Λιονέλ Σκαλόνι άρχισε να αντιδρά σωστά και πάλι από τον πάγκο. Το 2/2 με μηδέν παθητικό και 4-0 τέρματα έδωσε την πρωτιά στην «αλμπισελέστε», η οποία κόντρα στην Αυστραλία έβγαλε την αφέλεια της πρεμιέρας. Παρασύρθηκε από το γεγονός ότι τα «καγκουρό» είχαν βγει μαζικά μπροστά και έψαχναν την ισοφάριση, ανέβασαν αδικαιολόγητα πολλούς παίκτες ψηλά και λίγο έλειψε να πάθουν… εγκεφαλικό στο φινάλε.

Το παρ’ ολίγον πάθημα από την Αυστραλία, μπορεί όμως να γίνει μάθημα και να λειτουργήσει ευεργετικά για την Αργεντινή. Διότι θυμίζει πάρα πολύ το ματς με τους Σαουδάραβες, που έστρωσε μετά την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι. Τέτοια «ηλεκτροσόκ» χρειάζεται για να αντιληφθεί πως σε νοκ-άουτ παιχνίδια, τα παιδαριώδη λάθη από όλους μπορούν να τιμωρηθούν. Αν επαναληφθεί όμως, τότε πιθανότατα θα οδηγήσει σε... ξαφνικό θάνατο!

Οι Αυστραλοί λοιπόν, είχαν ένα υποδειγματικό πρώτο μισάωρο. Ξεκίνησαν με τις γραμμές τους σε ευθεία και πολύ χαμηλά στο γήπεδο, απορροφώντας την πίεση που προσπάθησε να ασκήσει η Αργεντινή. Πολλοί παίκτες στον άξονα, ντουμπλάροντας διαρκώς τους Μέσι, Άλβαρες και ΜακΆλιστερ όταν γίνονταν κάτοχοι της μπάλας και σταδιακά άρχισαν να ισορροπούν. Κράτησαν μπάλα, κυκλοφόρησαν με υπομονή προσπαθώντας να κάνουν την Αργεντινή να ανέβει στο γήπεδο, ενώ έκλεψαν μπάλες σε μεσοδιαστήματα (μεταξύ της περιοχής τους και του άξονα). Καμία από τις δύο ομάδες δεν πήρε ρίσκα, κάτι που ήταν ξεκάθαρο και από το γεγονός πως οι παίκτες της «αλμπισελέστε» επιχείρησαν μόλις μία ντρίμπλα (ανεπιτυχώς) σε 45 λεπτά! Παρόλα αυτά, όπως και με το Μεξικό ο τεράστιος Μέσι χρειάστηκε μισό με ένα μέτρο για να κάνει τη ζημιά και να αποδείξει το ποιος είναι! Με το ΤΕΛΕΙΟ ΠΛΑΣΕ, αυτό το άγγιγμα του Μίδα!



Και μιας και αναφέραμε το γκολ με το Μεξικό, πρόκειται για την τελική με το μικρότερο ποσοστό xGoal (0,02) σε όλο το φετινό Μουντιάλ! Τίποτα δεν προμήνυε δηλαδή πως θα σκόραρε... Αυτός είναι ο «Πούλγκα», όμως.



Ο Μέσι, λοιπόν, που στα 35 του, κάνει τη διοργάνωση της ζωής του! Δημιουργεί, σκοράρει, ντριμπλάρει, μαρκάρει αν χρειαστεί κιόλας. Απέναντι στην Αυστραλία είχε 90% εύστοχες μεταβιβάσεις, ήταν ο δημιουργός των περισσότερων ευκαιριών, είχε 75 επαφές, 100% εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις, 67% κερδισμένες μονομαχίες και 0.20xA (Expected assists). Ο Λαουτάρο όμως έπαθε… Ιγκουαΐν και δεν τελείωσε το παιχνίδι!

Όντας ξεζουμισμένος από την βιομηχανία του ποδοσφαίρου, βγάζει απίστευτες δυνάμεις στο… τελευταίο τάνγκο της καριέρας του. Με τρομερό playmaking σε κάθε αγώνα, λειτουργώντας ως ένας box-to-box μέσος και ένας τύπος που τραβάει από το χέρι μια ομάδα που «αγκομαχά» από το άγχος. Προσέξτε! Δεν είναι κακό το ρόστερ, αλλά έχουν αρκετοί εξ αυτών αδιανόητο άγχος. Με τον 35χρονο να έχει πιάσει πλέον τον Μαραντόνα στη δημιουργία ευκαιριών στην ιστορία των Μουντιάλ, αλλά και στη δημιουργία φάσεων σε open play! Συμπληρώνοντας 1000 παιχνίδια καριέρας, έχοντας συμμετοχή σε 1137 γκολ! Αδιανόητο!

Στο πλάι του έχει τον Ντε Πολ που εκτός των υπερβολικά πολλών δουλειών που κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, του φυλάει και τα… νότα. Είδε τους ΜακΆλιστερ, Έντσο Φερνάντες να ανεβαίνουν και να έχουν κομβικό ρόλο, ενώ ελπίζει πως ο Ντι Μαρία θα είναι καλά στα προημιτελικά για να προσθέσει την ένταση και το απρόβλεπτο στοιχείο που λείπει. Έχει έναν Λισάντρο και έναν Ντίμπου να λειτουργούν ως καμικάζι, τον Οταμέντι να κάνει το τουρνουά της καριέρας του!

Ο απολαυστικός αυτός τυπάκος, που στα 35 του «εκθέτει» καθέναν που βιάστηκε να μιλήσει, να χλευάσει ακόμα και να αποκλείσει την Αργεντινή μετά την πρεμιέρα, έχει βαλθεί εν έτει 2022 (!) να τραβήξει μια ομάδα από μόνος του στην κούπα. Χρειάζεται βοήθεια; Ασφαλώς! Αλλά είναι τέτοιος ο ποδοσφαιρικός του εγωισμός, που ξεπερνά κάθε δυσκολία και κάθε μέτρια βραδιά των συμπαικτών του.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, παίζει για την υστεροφημία του, κουβαλώντας ένα ολόκληρο έθνος 45 εκατομμυρίων ανθρώπων στις μικροκαμωμένες πλάτες του... Με μια τεράστια πίεση από δημοσιογράφους, social media, συμπατριώτες, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει προς το πρόσωπο κανενός άλλου ποδοσφαιριστή, ΠΟΤΕ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x