Γιώργος Τσανάκας

Μια συνταρακτική μεταγραφική περίοδος βγαλμένη από το μυαλό του... Τιμ Μπάρτον!

Ζούμε μια συνταρακτική μεταγραφική περίοδο που όμοιά της δεν θα δούμε ΠΟΤΕ ξανά και σε κανένα άθλημα! Όσα συνέβησαν, δεν θα μπορούσε να τα σκεφτεί ούτε ο καλύτερος σκηνοθέτης. Γράφει ο Γ. Τσανάκας.

Τα δεδομένα πλέον στον ποδοσφαιρικό χάρτη αλλάζουν... με κινηματογραφική ταχύτητα! Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος που ζούμε, είναι η σπουδαιότερη που έχει βιώσει ποτέ όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά ο αθλητισμός ολόκληρος! Τα σενάρια συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν, αλλά πλέον όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα ήρεμο φινάλε μετά τις διαδοχικές βόμβες! Ποιος ξέρει, βέβαια, με αυτά που ζούμε... Άπαντες αντιλαμβάνονται τα όσα συγκλονιστικά και συνταρακτικά συμβαίνουν, ωστόσο όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι μια καλογυρισμένη ταινία του Τιμ Μπάρτον, γεμάτη ανατροπές και σασπένς.

Το καλοκαίρι έδειχνε πως θα έχει λιγοστές κινήσεις και πως οι ομάδες θα είναι εμφανώς επηρεασμένες από την πανδημία (άλλωστε έφτιαχναν και την European Super League για έξτρα έσοδα γιατί τάχαμου... πεινούσαν). Η αρχή έγινε με το... ντόμινο των προπονητών και τις πολλές αλλαγές στους πάγκους των ευρωπαϊκών συλλόγων. Λίγοι και καλοί έμειναν στη θέση τους (σσ. όχι δεν είναι μεταξύ αυτών των... καλών ο Κούμαν παρότι παρέμεινε αλλά το προσπερνάω), όπως ο Τούχελ, ο Πεπ, ο Κλοπ... Κυρίως οι ιταλικές ομάδες επηρεάστηκαν από αυτό το ντόμινο, με την Ρεάλ να αλλάζει επίσης «καπετάνιο», όπως και η Μπάγερν. Μην τις πιάσουμε μία, μία τις ομάδες, βέβαια, όλοι γνωρίζετε τι έχει συμβεί.

Τίποτα δεν προϊδέαζε για αυτό που θα συνέβαινε! Ο Λιονέλ Μέσι άφησε την «οικογένειά του» εν μέσω δακρύων. Μια σπαρακτική εικόνα, δίχως προηγούμενο... Ή μάλλον, αυτή τον έδιωξε. Κατέληξε στην Παρί που του έδωσε μπόλικα εκατομμύρια, με τους Παριζιάνους να έχουν πάρει με βαριά συμβόλαια, αλλά επίσης ως ελεύθερους, τους Ράμος, Βαϊνάλντουμ, Ντοναρούμα! Έριξαν και ένα... κάρο λεφτά και για τον Χακίμι και όλα καλά!

Έλα, όμως, που όλα δείχνουν ότι θα χάσουν τον Κιλιάν Εμπαπέ. Είτε τώρα, που είναι το καλύτερο γι αυτούς αφού θα βάλουν και 180 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους, είτε το καλοκαίρι ως ελεύθερο. Ο Γάλλος, πάντως, θα πάει σίγουρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε κλείσει από Γενάρη τον Αλάμπα, και αυτό αλλάζει αρκετά δεδομένα επίσης... Αν γίνει κάποια τεράστια ανατροπή και μείνει στην Παρί, τότε μάλλον έχουμε βρει το πρώτο και απόλυτο φαβορί για το Champions League. Εκτός και αν ρίξει την σούπερ βόμβα με Χάαλαντ για τον αντικαταστάτη του. Λίγο δύσκολο, προφανώς, αλλά... λίγο υπομονή ακόμα!

Μέσι, Ρονάλντο και άλλοι: Η απόλυτη μεταγραφική περίοδος!

Έρχεται κάπου εδώ η Γιουνάιτεντ και κάνει το δεύτερο... μπαμ του καλοκαιριού! Αφού είχαν προηγηθεί οι σπουδαίες μεταγραφές των Σάντσο, Βαράν (σσ. επιτέλους μετά από δύο καλοκαίρια), έσκασε και η «βόμβα» της επιστροφής του Κριστιάνο Ρονάλντο! Εκεί που έδειχνε μια ανάσα από την Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, έκλεισε την πόρτα και άνοιξε αυτή τη επιστροφής του στο «Ολντ Τράφορντ». Η «καυτή πατάτα» περνάει πλέον στα χέρια του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος πλέον δεν έχει άλλες δικαιολογίες, ούτε άλλες ευκαιρίες! ΠΡΕΠΕΙ να πετύχει και να δικαιώσει όλη αυτή τη στήριξη. Καλός, χρυσός ο Νορβηγός, αλλά αν δεν πάρει τίποτα και τώρα... στο καλό!

Ο Πεπ, πάντως, φάνηκε να μην τρελαίνεται με την ιδέα του Ρονάλντο. Ίσως και γι' αυτό να δήλωσε πως το 2023, όταν τελειώσει το συμβόλαιό του με τη Σίτι θα κάνει ένα διάλειμα από το ποδόσφαιρο. Μπορεί να ήταν και ένα μέτρο πίεσης προς τους ιδιοκτήτες. Οι Εμίρηδες της Σίτι ήθελαν να απαντήσουν με μια μεγάλη μεταγραφή στους Καταριανούς της Παρί, λόγω εγωισμού και μάνατζμεντ. Ο Γκουαρδιόλα τελικά δεν φαίνεται να χαλιέται τόσο που δεν πήρε τον Πορτογάλο, έχοντας ξοδέψει και λίγο νωρίτερα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τον Γκρίλις. Του φτάνει μόνο αυτός; Έλα ντε... Την περασμένη σεζόν έχασε, πάντως, την κούπα με τα μεγάλα αυτιά από την Τσέλσι του Τούχελ, που έριξε τη δική της βόμβα με τον Ρομέλου Λουκάκου, ενός εκ των τριών κορυφαίων φορ αυτή τη στιγμή στο ποδόσφαιρο. Αν πάρει και Κουντέ, τότε θα πάει να διεκδικήσει κάθε κούπα. Και τώρα θα το κάνει, απλώς αυξάνει τις πιθανότητές της αν πάρει τον εξαιρετικό στόπερ της Σεβίλλης.

Όσο για τους υπόλοιπους; Λίγο πολύ τα ίδια... Η Μπάγερν πήρε Ουπαμεκανό και τέλος, η Μπαρτσελόνα τους Ντεπάι, Αγουέρο μεταξύ άλλων, η Ατλέτικο κινήθηκε με μετριμένες αλλά ορθολογικές και στοχευμένες κινήσεις, η Ίντερ ούτε... κρύο ούτε ζέστη, η Μίλαν το ίδιο και η Γιουβέντους ψάχνει ένα δυνατό μεταγραφικό φινάλε! Η Τότεναμ και η Άρσεναλ κάτι έκαναν αλλά... δεν, η Λίβερπουλ έχει χημεία και Κλοπ.

Τα δεδομένα στον ποδοσφαιρικό χάρτη αλλάζουν! Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι φαντεζί, έχει πλέον και προσωπικότητες! Όχι για το γαλλικό πρωτάθλημα που θα πάρει με καμιά 25αρια βαθμούς διαφορά, αλλά για το Champions League! Η Γιουνάιτεντ θέλει με την τεράστια ποιότητα που πρόσθεσε στο ρόστερ της να αποκτήσει την... χαμένη της αίγλη και να επιστρέψει στους τίτλους εντός και εκτός Αγγλίας, η Σίτι συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο και είναι πάντα μια... ομαδάρα του Γκουαρδιόλα. Η Λίβερπουλ ποντάρει στην ομοιογένεια και στην «τρέλα» που έχει απ' όταν πήρε τον Κλοπ προπονητή, όπως και στη μεγάλη επιστροφή του Φαν Ντάικ, η Τσέλσι στον μεθοδικό Τούχελ και στο τέρας της φύσης (και δεινό σκόρερ) Λουκάκου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αν πάρει τον Εμπαπέ αλλάζει πολλά σχετικά με τις φιλοδοξίες και τους στόχους της, που άλλοστε πάντα είναι η κορυφή, η Μπαρτσελόνα ίσως να κάνει χρόνια να δει ξανά πρωτάθλημα ή Champions League χωρίς τον Μέσι. Η Μπάγερν είναι πάντα Μπάγερν και κανείς δεν μπορεί να την βγάλει εκτός, αλλά δείχνει να της λείπει κάτι! Πιο πίσω από όλους οι Ιταλοί, που χάνουν και σε εμπορικότητα λόγω της φυγής του Ρονάλντο και δύσκολα θα κάνουν κάτι στην Ευρώπη, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro!

Τρεις μέρες και κάτι μένουν για το φινάλε. Μπορούμε να σοκαριστούμε κι άλλο; Ποτέ δεν ξέρεις, έτσι όπως πάει το πράγμα... Αν έπρεπε να μαντέψουμε κάτι; Εγώ θα έριχνα μια ακόμη τεράστια βόμβα με αποχώρηση του Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν Χλωμό, βέβαια, αλλά κουβένα να γίνεται! Που να πάει θα μου πείτε... Σίτι θα έλεγα εγώ, δεν βλέπω και κάτι άλλο να υπάρχει! Ας δούμε, όμως, αν έχει κάτι ακόμη να μας προσφέρει αυτή η κορυφαία, συναρπαστική και άνευ προηγουμένου μεταγραφική περίοδος. Η ιστορικότερη, η σπουδαιότερη μεταγραφική περίοδος, κάτι που δεν θα δούμε ποτέ ξανά και σε κανένα άθλημα να συμβαίνει!

ΥΓ. Αλήθεια τώρα καταλαβαίνετε τι έχει γίνει; Μια μεταγραφική περίοδος που βρήκαν νέες ομάδες οι δύο κορυφαίοι (Μέσι-Ρονάλντο), που ψάχνονται οι δύο... επόμενοι (Εμπαπέ-Χάαλαντ). Ο Τιμ Μπάρτον δεν θα μπορούσε να φτιάξει μια τόσο καλογυρισμένη ταινία, ούτε καν να φανταστεί...

ΥΓ. 2 Μέχρι προσφάτως, η μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία ολοκληρωνόταν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου! Αυτό, ευτυχώς, άλλαξε και να το αποτέλεσμα...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x