sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «συνταγή» Γιαννίκη κόντρα στον Ολυμπιακό

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φορές έχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό ο Αργύρης Γιαννίκης ως προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα και το sport-fm.gr καταγράφει τα πεπραγμένα του.

Γιαννίκης: Η συνταγή κόντρα στον Ολυμπιακό

Μόλις μία σεζόν παρέμεινε στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα σε επίπεδο Super League ο Αργύρης Γιαννίκης, ωστόσο σε αυτή την περίοδο πρόλαβε να αντιμετωπίσει τέσσερις φορές τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς.

Εκτός από τις δύο αναμετρήσεις του πρωταθλήματος 2020/21, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» τέθηκε αντιμέτωπος με τους πρωταθλητές Ελλάδας και για τον θεσμό του Κυπέλλου και συγκεκριμένα στην ημιτελική φάση, με το σύνολο του Πορτογάλου τεχνικού να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό Κυπέλλου, εκεί που έχασε από τον ΠΑΟΚ.

Κοινή συνισταμένη στις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις, ήταν το γεγονός ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα παρά τη δεδομένη διαφορά δυναμικότητας, κατάφερε να βάλει πολύ δύσκολα στους Πειραιώτες, έχοντας δύο ισοπαλίες και μία ήττα που κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης στο «Γ. Καραϊσκάκης» μέσω μίας στατικής φάσης. Το πιο εύκολο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό ήταν το δεύτερο του Κυπέλλου στο φαληρικό γήπεδο, που οι γηπεδούχοι επικράτησαν 3-1 και πήραν την πρόκριση.

Ας δούμε λοιπόν το τακτικό πλάνο του Αργύρη Γιαννίκη σε αυτές τις αναμετρήσεις κόντρα στον Ολυμπιακό, κατά χρονολογική σειρά.

ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1 (4/10/2020)

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΣ Γιάννινα του Αργύρη Γιαννίκη αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και ο βαθμός που πήραν οι Ηπειρώτες είναι υψηλότατος. Σε ένα παιχνίδι που έχει μείνει στη μνήμη λόγω του ακυρωθέντος γκολ του Ελ Αραμπί στο 91’, οι γηπεδούχοι έμειναν στο 1-1 κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και μάλιστα η παρουσία τους ήταν ως ίσο προς ίσο. Ο Παμλίδης άνοιξε το σκορ μόλις στο 5’, ενώ ο Ελ Αραμπί διαμόρφωσε στο 51’ το τελικό σκορ με τις δύο ομάδες να έχουν σημαντικές ευκαιρίες για να φτάσουν στη νίκη.



Σε εκείνη την αναμέτρηση, ο Αργύρης Γιαννίκης δεν παρέκκλινε από το πλάνο του, καθώς εφάρμοσε το κλασικό του στον ΠΑΣ Γιάννινα 4-4-2, με τον Χουτεσιώτη στην εστία, Σάλιακα, Εραμούσπε, Παντελάκη και Πέερσμαν στην άμυνα. Σιόντης και Κάστρο ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, με τους Καρτάλη και Νάουμετς να είναι δεξιά και αριστερά. Επιθετικό δίδυμο ήταν οι Παμλίδης και Κρίζμαν, δηλαδή δύο παίκτες που δεν είναι φορ περιοχής, αλλά κινούνται συνεχώς εκτός περιοχής και κυρίως ήταν πραγματικά οι δύο πρώτοι αμυντικοί.

Ο σχηματισμός του ΠΑΣ Γιάννινα:

Γιαννίκης: Η συνταγή κόντρα στον Ολυμπιακό

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Σάλιακας, Πίρσμαν, Σιόντης (86' Λιάσος), Καρτάλης (73' Ντομίνγκεθ), Κάστρο, Νάουμετς (56' Λεό), Παμλίδης (86' Λώλης), Κρίζμαν


Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 (17/1/21)

Πολύ κοντά στην απόσπαση ενός θετικού αποτελέσματος μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε βρεθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα του Αργύρη Γιαννίκη στις 17 Ιανουαρίου του 2021, καθώς έπειτα από μία εξαιρετική τακτικά εμφάνιση, ηττήθηκε 1-0 από τον Ολυμπιακό. Σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Χασάν με κεφαλιά στο 94’, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη στα όρια της μεγάλης περιοχής.



Σε εκείνο το ματς, για να καταφέρει ο ΠΑΣ Γιάννινα να σταθεί μέσα στο παιχνίδι ήταν τυχερός και ικανός, καθώς στο 20’ ο Χουτεσιώτης απέκρουσε πέναλτι που εκτέλεσε ο Βαλμπουενά. Η λογική του Αργύρη Γιαννίκη ήταν ανάλογη με το ματς του πρώτου γύρου, καθώς το 4-4-2 παρέμεινε, αλλά υπήρχαν πολλές αλλαγές στα πρόσωπα.

Εκτός του Χουτεσιώτη, στην άμυνα ήταν οι Σάλιακας, Κάργας (αντί του Παντελάκη), Εραμούσπε και Πέερσμαν, δύο αμυντικά χαφ οι Σιόντης, Λιάσος (αντί του Κάστρο), Μπρένερ (αντί του Νάουμετς) και Καρτάλης στα δύο άκρα και στην επίθεση οι Παμλίδης και Λέο (αντί του Κρίζμαν). Με άλλα λόγια, δύο «καθαρά» εξάρια και δύο κινητικούς και γρήγορους επιθετικούς.

Ο σχηματισμός του ΠΑΣ Γιάννινα:

Γιαννίκης: Η συνταγή κόντρα στον Ολυμπιακό

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης (46' Αθανασίου), Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Σάλιακας, Λιάσος, Σιόντης, Καρτάλης (87' Πανουργιάς), Μπρένερ (55' Ελευθεριάδης), Λεό, Παμλίδης (79' Νάουμετς)

ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1 (7/4/21)

Αναμέτρηση για τον θεσμό του Κυπέλλου και μάλιστα στην ημιτελική φάση, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να έχει αποκλείσει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο τόσο τον Ατρόμητο, όσο και τον Παναθηναϊκό. Με αυτοπεποίθηση στα ύψη, οι Ηπειρώτες ήταν πεισμωμένοι να φτάσουν τους «ερυθρόλευκους» στα όριά τους και τα κατάφεραν. Όπως συνέβη στο παιχνίδι του πρωταθλήματος, οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο σκορ με το πέναλτι του Εραμούσπε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, έπειτα από χέρι του Σισέ στην περιοχή, με τον Χασάν να διαμορφώνει το τελικό σκορ (1-1) με υπέροχο γυριστό στο 73’.



Αυτή τη φορά, η λογική του Αργύρη Γιαννίκη ήταν διαφοροποιημένη, καθώς το 4-4-2 μετατράπηκε σε 4-2-3-1 ή ακόμα και 4-3-3, αλλά οι δύο ακραίοι μεσοεπιθετικοί θα μπορούσαν να αποτελούν και επιθετικό δίδυμο, αφού ήταν οι Παμλίδης και Ελευθεριάδης, με τον επίσης αεικίνητο Μιλιντσεάνου να είναι στην κορυφή. Η παρουσία του Καρτάλη στη μεσαία γραμμή μετέτρεπε εύκολα το 4-3-3 σε 4-2-3-1 και το αντίστροφο, έχοντας τους Κάστρο και Ντομίνγκες ως δύο αμυντικά χαφ. Στη θέση του γκολκίπερ ήταν ο Λοντίγκιν, με την άμυνα να στελεχώνεται από τους, Σάλιακα, Παντελάκη, Εραμούσπε και Πέερσμαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 81’ μπήκε στο ματς και ο Κάργας αντί του Μιλιντσεάνου, με τον Γιαννίκη να προσθέτει μια έξτρα μεσοαμυντική λύση.

Ο σχηματισμός του ΠΑΣ Γιάννινα:

Γιαννίκης: Η συνταγή κόντρα στον Ολυμπιακό

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Παντελάκης, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (90' Λιάσος), Ελευθεριάδης (81' Πανουργιάς), Παμλίδης (87' Μπρένερ), Μιλιντσεάνου (81' Κάργας).

Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 (28/4/21)

Πρόκειται για τη δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων για τον θεσμό του Κυπέλλου, μετά το 1-1 στους «Ζωσιμάδες» και ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την πιο εύκολη νίκη του στην τετράδα αγώνων κόντρα στο σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη. Πρωταγωνιστής ήταν ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, που με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο (το πρώτο από το σημείο του πέναλτι) είχε καθαρίσει ουσιαστικά την υπόθεση-πρόκριση. Στα θετικά των φιλοξενούμενων ήταν ότι δεν παράτησαν το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και μείωσαν στο 51’ με τον Καρτάλη, με τον Μπρούμα στο 56’ να διαμορφώνει το τελικό 3-1.



Η ενδεκάδα που προτίμησε Αργύρης Γιαννίκης ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του πρώτου ματς.

Η διάταξη του ΠΑΣ Γιάννινα:

Γιαννίκης: Η συνταγή κόντρα στον Ολυμπιακό

ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Εραμούσπε (69' Κάργας), Πίρσμαν, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Ελευθεριάδης (46' Κρίζμαν), Καρτάλης, Παμλίδης (46' Μπρένερ) Μιλιντσεάνου (69' Λώλης).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x