Γιώργος Τσανάκας

Τελικά, γιατί δεν έκανε καμία αλλαγή ο Γκουαρδιόλα;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε για ακόμη μια φορά να πρωτοτυπήσει και να μην κάνει χρήση καμίας εκ των πέντε αλλαγών που είχε στη διάθεσή του. Γιατί, όμως, συνέβη αυτό;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μας έχει καλομάθει… Επαναστατεί, πρωτοτυπεί και γενικότερα του αρέσει να εκπλήσσει με τις επιλογές και τακτικές του. Πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος είναι τρομερά επιδραστικός και έχει βάλει το δικό του λιθαράκι για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Σε μια… κλίμακα σχετικά με τους προπονητές που έχουν δώσει πράγματα στο ποδόσφαιρο και το έχουν αλλάξει, αν δεν είναι στην κορυφή τότε είναι πολύ κοντά σε αυτή στο πλάι του Γιόχαν Κρόιφ.

Την Τετάρτη το βράδυ στην «RB Arena» κόντρα στη Λειψία, ο Πεπ αποφάσισε για ακόμη μια φορά να πρωτοτυπήσει και να μην κάνει χρήση καμία εκ των πέντε αλλαγών που είχε στη διάθεσή του.

Όχι βέβαια ότι δεν το έχουμε ξαναδεί τα περασμένα χρόνια, αλλά προσφάτως και από τη στιγμή που οι αλλαγές έγιναν πέντε από τρεις, τότε είναι σχεδόν… απίθανο να το δει κανείς αυτό. Άλλωστε, τελευταίος που το έκανε αυτό, ήταν ένας ακόμη εγωιστής και εγωκεντρικός προπονητής, ο Ζοσέ Μουρίνιο το 2018 με τη Γιουνάιτεντ που δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή κόντρα στη Γιουβέντους.

Το τελευταίο διάστημα, ο Γκουαρδιόλα έχει αποφασίσει να αλλάξει τον τρόπο που κατεβάζει την ομάδα του. Το πολύ επιθετικό 4-3-3 ή ακόμη και το 4-1-4-1, έχει αλλάξει σε ένα 3-2-4-1. Με τα πλάγια στόπερ να είναι ποδοσφαιριστές που επιδρούν σημαντικά στη δημιουργία του παιχνιδιού και στο build-up, χρησιμοποιώντας εκεί αρκετές φορές τον Γουόκερ ή τον Άκε που το έχουν με την μπάλα στα πόδια και δεν είναι «καθαροί» κεντρικοί αμυντικοί. Χρησιμοποιώντας, όπως χθες, τον Γουόκερ περισσότερο ως εξτρέμ και λιγότερο ως φουλ-μπακ, αλλά δίνοντας τον ίδιο ρόλο και στον Γκρίλις, από την αντίθετη πλευρά. Πλέον, οι παίκτες στις πλευρές συγκλίνουν αρκετά, είναι στηρίγματα στο «8» και στο «10», χρησιμοποιώντας περισσότερο επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές.



Βέβαια, στη Λειψία ο Καταλανός τεχνικός είχε ασφαλώς περιορισμένες επιλογές. Εκτός ήταν οι Ντε Μπρόινε, Λαπόρτ και Στόουνς, οπότε τρεις «αναπληρωματικοί» (Ακάντζι, Άκε, Μαχρέζ) πήραν θέση στην ενδεκάδα. Κοιτάζοντας στον πάγκο, είχε περιορισμένες επιλογές. Φόντεν, Κάλβιν Φίλιπς, Άλβαρες ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, άντε και ο Ρίκο Λιούις. Κατά τα άλλα, οι υπόλοιποι ήταν οι Περόνε, Ορτέγκα, Πάλμερ, Σέρχιο Γκόμεθ, Σάρλς και Ρόμπερτσον με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 21.

Ο Πεπ δεν βάζει εύκολα «πιτσιρικάδες», ιδιαίτερα σε ματς του Champions League και μάλιστα από τη φάση των νοκ-άουτ και έπειτα. Οι περιπτώσεις είναι λιγοστές, τα παραδείγματα επίσης ελάχιστα. Και είναι τόσο εγωιστής, που μπορεί να επιμείνει στο αρχικό του σχήμα ως το φινάλε για να δικαιωθεί, βλέποντας να πηγαίνει σωστά βέβαια στο χθεσινό ματς.

Η Σίτι είχε 20 λεπτά που δέχτηκε πίεση σε 90 και πλέον λεπτά στη «RB Arena», όταν και ισοφαρίστηκε. Αμέσως μετά πήρε και πάλι τα ηνία, φτιάχνοντας τελικές. Όπως είχε κάνει και νωρίτερα, με τις τελικές στο ημίχρονο να είναι 7-1 υπέρ της ομάδας του. Κοίταξε στον πάγκο, είδε τους Φόντεν, Κάλβιν Φίλιπς, Άλβαρες ως διαθέσιμες επιλογές.

Μόνο ο πρώτος, μπορούσε να του φέρει κάτι έξτρα, κανείς άλλος. Τον Φίλιπς δεν είχε λόγο να τον βάλει, αφού ο Ρόδρι είναι ο παίκτης που δεν… βγαίνει και πώς να βγει άλλωστε όταν δεν κάνει «μισή» λάθος πάσα, ενώ ο Μπερνάρντο Σίλβα ήταν εκ των κορυφαίων, όντας ο ποδοσφαιριστής που εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από τον καθένα ο Πεπ. Διότι αυτός του άλλαξε θέση και του έδωσε κομβικό ρόλο στην ομάδα, φτιάχνοντας. Ο Άλβαρες δεν παίρνει τον αναμενόμενο χρόνο έχοντας παίξει 48 λεπτά όλα και όλα στα τέσσερα τελευταία ματς, ενώ δεν γινόταν να βγάλει τον Χάαλαντ -ακόμη και αρνητικός που ήταν- αδειάζοντας την περιοχή.

Όσον αφορά τον Φόντεν; Ο Γκουαρδιόλα τον σκέφτηκε, το παραδέχτηκε και δημοσίως αλλά δεν είχε παίκτη να βγάλει. Ο Γκρίλις διανύει την καλύτερή του περίοδο στη Σίτι, ο Γουόκερ είναι κομβικός και δύσκολα βγαίνει, ενώ ο Φόντεν δεν… κολλάει στα δεξιά, με αντίθετο πόδι. Δεν τον ένοιαξε η επιβάρυνση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Μάλιστα, μετά την γκέλα με τη Νότιγχαμ, τους κατσάδιασε δημοσίως για αρκετή ώρα στον αγωνιστικό χώρο του «Σίτι Γκράουντ». Μπορεί να ήταν και μια... τιμωρία προς τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι ακόμη δεν αφομοιώνουν τις αλλαγές του και έχει απαιτήσεις από αυτούς. Άλλωστε είναι αρκετές οι φορές που παίκτες του παραπονούνται για τον τρόπο που του φέρεται, αφού αν κάποιος δεν ακολουθεί τα "θέλω" του, τότε είτε δεν παίζει είτε αποχωρεί. Όπως ο Κανσέλο για παράδειγμα!



Ο Καταλανός επέλεξε να επιμείνει, έστω και εγωιστικά, στις αρχικές του επιλογές, από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Το κάνει συχνά αυτό, αφού θεωρεί ότι η φιλοσοφία του και οι επιλογές του, είναι αυτές που προοδεύουν τις ομάδες του. Δεν θα το αλλάξει εύκολα μέχρι να δικαιωθεί, θεωρώντας την ίδια ώρα πως ακόμη και αν… έχανε χθες, τότε έχει την ποιότητα να αντιστρέψει τα πάντα στη ρεβάνς. Βλέποντας φυσικά και τη Λειψία να επιτίθεται διαρκώς με 6 ή και 7 παίκτες στο δεύτερο μισό, θέλησε να κρατήσει την ταχύτητα της Σίτι και να χτυπήσει στα κενά των αντιπάλων.

Δεν το κατάφερε, αλλά ο ίδιος δεν θα νιώσει «τύψεις». Θα πάει μέχρι τέλους, θα… πεθάνει με τις ιδέες του και ακόμη και να μην του βγει, ο ίδιος θα επιμείνει σε αυτό και στο τέλος θα «ζήσει». Εδώ άλλαξε το στιλ της δύσκολης Μπάγερν αφήνοντας στην άκρη το... κλασικό εννιάρι και τις πλαγιοκοπήσεις ώστε να αποτελέσει παρελθόν στις μνήμες των Βαυαρών το δίδυμο των Ρόμπεν-Ριμπερί, επέλεξε να περάσει όλη τη φιλοσοφία του (με εμφανέστατες πινελιές από τον Γιόχαν Κρόιφ) στην Μπαρτσελόνα -από τις ακαδημίες ως την πρώτη ομάδα- και να παίξει ακόμη και με… 2-3-5 στη Σίτι, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

«Το ότι έχω δικαίωμα για πέντε αλλαγές δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνω κιόλας. Η Λειψία έπαιζε ουσιαστικά με έξι παίκτες μπροστά, κάποιοι εξ αυτών εξαιρετικά γρήγοροι. Οι παίκτες που είχαμε στο ματς έχουν την έξτρα πάσα, κάτι που χρειαζόμασταν ειδικά για τον πρώτο αγώνα. Είμαι αρκετά καλός προπονητής ώστε να ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Ίσως στη ρεβάνς να γίνω... τρελός και να παίξουμε με εννέα επιθετικούς», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το 1-1 με τη Λειψία...

Οπότε ας περιμένουμε τη ρεβάνς. Γιατί όταν λέει κάτι ο Πεπ ας το κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας για μελλοντική χρήση…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x